Dan Andersson Död

Sprid kärleken
Dan Andersson Död
Dan Andersson Död

Dan Andersson Död – Dan Andersson var en svensk författare, poet och kompositör som bodde från den 6 april 1888 i Ludvika till den 16 september 1920 i Stockholm. Hans pseudonym, “Black Jim,” var en han anställde ibland. Men hans författarskap är inte begränsade till proletariatsgenren, även om han ofta är grupperad med andra svenska författare av samma etikett. Andersson var uppe i den fattiga byn Skattlösberg, hans födelseort i Dalarna.

Hans föräldrar, Adolf och Augusta, arbetade båda som pedagoger i samhället; han gick i samma grundskola som hans föräldrar undervisade vid. Plats: I “Finnskogen” i södra Dalarna, där skogsfinnarna hade slagit sig ned efter att ha flyttat från Finland i jakt på jordbruksmöjligheter. Andersson kan spåra sina faderliga anor tillbaka till dessa tidiga finska kolonister.

Under sina första år arbetade Andersson med en mängd olika yrken, bland annat inom skogsbranschen och som lärare. Han hade svårt att få fast anställning. 1902, när Andersson var 14 år gammal, bestämde sig hans familj för att se om de kunde skapa ett bättre liv för sig själva i USA genom att skicka honom att bo i Forest Lake, Minnesota.

Han skrev dock till dem och förklarade att han inte såg några större chanser i USA än i Sverige. Hans far bad honom sedan att återvända hem. Trots att hans familj hade flyttat från Skattlösberg 1905, bodde Andersson där igen från 1911 till 1915. Han skrev flera skönlitteratur och poesi under denna tid.

Hans Kolarhistorier och Kolvaktarens visir genomgick sannolikt betydande utveckling vid denna period. Andersson gifte sig 1918 med folkskolläraren Olga Turesson, syster till trubaduren Gunnar Turesson.

Andersson gick på Brunnsviks folkhögskola 1914-1915 där han var klasskamrat med blivande författare som Harry Blomberg och Ragnar Jändel. Karl Lärka, den blivande kända dokumentärfotografen, var också en nära vän till honom.

Vid denna tidpunkt i sitt liv bestämde han sig för att satsa på en karriär som författare; hans verk, som inkluderar poesi och sånger om hans hembygd, läses och sjungs fortfarande i svenska hem idag, över ett sekel efter hans död.

Bland framstående översättare finns Gunde Johansson och Thorstein Bergman. Förutom att skriva låtar, som “Till min syster” (som översätts till “Till min syster”) och “Jungman Jansson” (som översätts till “Sjömanslärlingen Jansson”), komponerade Andersson musik till dem och spelade dragspel och fiol .

Han översatte verk av Rudyard Kipling och Charles Baudelaire till svenska och arbetade som medarbetare på den socialdemokratiska tidningen Ny Tid i Göteborg under 1917 och 1918. Andersson var otroligt påläst trots sin ödmjuka början. Den 16 september 1920 hittades Dan Andersson, som rest till Stockholm för att söka en tjänst på Social-Demokraten, död i rum 11 på Hotel Hellman.

Hotellpersonalen hade behandlat rummet med vätecyanid för vägglöss men hade försummat att ta bort det efteråt. Det var vid 3-tiden på eftermiddagen som Anderssons kropp upptäcktes. Även Elliott Eriksson, försäkringsinspektör från Bollnäs, avled i samma ögonblick. Hotellet ligger på Bryggaregatan 5 i Stockholm och revs på 1960-talet.

Andersson bisattes på Ludvika, på Lyvikens kyrkogård.Den ekologiska mystiken och andliga längtan i Dan Anderssons dikter har vunnit honom stor uppskattning i hemlandet Sverige. Före 2005 hade hans poesi redan täckts av artister inklusive Hootenanny Singers, Love Explosion och Fred Kerström; Sofia Karlsson spelade dock in en ny version av 11 av Anderssons låtar på hennes album Svarta ballader, som vann ett Grammispris i både Sverige och Danmark. Andersson har varit föremål för flera sånger av Joakim Thström.

Dan Andersson Död: 16 september 1920

Posten gav ut två frimärken till minne av Andersson med anledning av hundraårsjubileet av hans födelse 1988. Den första hela augustiveckan i Ludvika betecknas som Dan Andersson-veckan. Dan Andersson har en staty och ett museum tillägnat honom i hemstaden Ludvika.Vid Järntorget i Göteborg kan du också se en byst.

Dan Andersson Död

Poeten Dan Andersson avled onsdagen den 16 september. Cyanvätegas användes för att döda vägglöss på hotellet där han bodde när han, 32 år gammal, förgiftades av det.Dan Anderssons författarskap har anpassats till musik av en mängd olika artister, från Moneybrother till Staffan Hellstrand och olika dansband.

Joakim Thströms “Om Black Jim” och Hootenanny Singers svenska toppfavorit “I’m waiting at my mile” bidrog till att marknadsföra Dan Anderssons dikter brett och få honom ett stort antal följare.Enligt författaren Göran Greider skulle Dan Andersson med största sannolikhet uppträda på scenen med en gitarr om Dan Andersson fanns kvar idag.Enligt Göran Greider blev Dan Andersson en folkhjälte i svenskarnas ögon över en natt efter hans sorgliga bortgång, som han liknar vid.

Dan Andersson Död
Dan Andersson Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!