Jan Stenbeck Död

Sprid kärleken
Jan Stenbeck Död
Jan Stenbeck Död

Jan Stenbeck Död – 1977 blev Jan Hugo Robert Arne Stenbeck storägare och drivkraft bakom Investment AB Kinnevik i Sverige. Han var företagsledare, mediapionjär, sjöman och investerare.

En av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer i slutet av 1900-talet, Stenbeck grundade Stenbeckgruppen. Han är född och uppvuxen i Stockholm, men sedan 1970-talet har han varit bosatt i främst USA.

Biografi

När Hugo Stenbeck och Phil. B.Sc. Märtha Stenbeck hälsade deras äldsta son Jan välkommen till världen, Jan var äldst av deras tre barn. När Stenbeck tog examen från Uppsala universitet 1970 med en juristexamen och en MBA från Harvard Business School i USA hade han redan hunnit med en hel del.

Han arbetade som investeringsbankman på Morgan Stanley & Co. Inc. från 1970 till 1976, innan han startade sitt eget mobiltelefonföretag, Millicom, 1978.

Affärsman

Stenbeck började sin kommersiella karriär medan han fortfarande var student i Uppsala på 1960-talet genom att sälja skoltröjor inspirerade av den amerikanska stilen genom sitt företag Catco AB, som snabbt växte till att bli Sveriges största skolskjortstillverkare.

Han köpte ett amerikanskt företag som heter Miltope 1977, som levererade skrivare och bandstationer till den amerikanska militären, där han lärde sig om begreppet mobiltelefoni. Inför konkurrenterna säkrade Miltope den första amerikanska licensen för sin mobiltelefonforskning. Stenbeck lanserade Millicom 1979 efter att det blivit en ekonomisk framgång.

I början av 1980-talet var Catco AB skyldig Suomen Trikkoo Oy AB, företaget bakom varumärket Finnwear, cirka 3,5 miljoner kronor i leverantörsåtaganden. Stenbeck använde en så kallad övertagandetransaktion 1982 för att överföra allt utom Catcos bolagsbildning och företagsnummer till Suomen Trikkoo Oy AB för att undkomma de tuffa omständigheterna och lägga ner sin textilfirma.

Confidentia Förvaltnings AB Confidentia blev en avgörande byggnadssten i Stenbecks imperiumbygge.

1983 tog Jan Stenbeck över Investment AB Kinnevik och Invik efter sin far efter en bitter arvstvist med systrarna Margaretha af Ugglas och Elisabeth Silfverstolpe. Sedan dess har företaget förvandlats från en pappers- och stålsektor till ett medie- och teknikföretag.

Han hade en förmåga att se nya affärsmöjligheter som har uppstått till följd av tekniska och ekonomiska förändringar i landskapet. Comvik (senare Comviq) och Metro, samt Radio Rix och Strix Television, samt Tele2 och TV3, TV-Shop och kanal 1000, var alla företag grundade av Jan Stenbeck.

Jan Stenbeck Död: August 19, 2002

Som ett resultat av Stenbecks insatser har Sverige blivit en av världens ledande mobiltelefonnationer. Ett sekel efter Henrik Tore Cedergren fick han samma uppgift: att känna igen den nya teknikens potential före de flesta andra och att starta verksamheter som underlättade telefonins snabba spridning.

Mobiltelefonins snabba tillväxt förutsågs inte av branschledare förrän i mitten av 1980-talet, och varken Sverige eller andra nationers telekomjättar var mer optimistiska. Jan Stenbeck kämpade outtröttligt för möjligheten att driva ett privatägt mobilsystem på samma villkor som det statliga Televerket.

Comvik fick behörighet att automatiskt koppla sina samtal till det fasta telenätet av regeringen 1981, och det var ett kritiskt första steg. Stenbeck nekades denna behörighet av Televerket och Ericsson, som båda hade ett nära samarbete. I ett försök att sälja fler telefoner och få dem mer omfattande använde Comvik nya koncept.

När företaget började ge ersättning till återförsäljare för prenumerationsförsäljning 1993, resulterade det i enorma rabatter på mobiltelefoner. Kontantkort infördes också 1997.

Han grundade fem börsnoterade företag under hela sin livstid: Tele2, MTG, Millicom, Metro och Transcom. Alla priser rasade dramatiskt dagen efter hans död i handeln.

Sfärisk Stenbecksfär

Medieföretag som MTG, Viasat Sport och TV 1000 ingår i den nuvarande koncernen, som även omfattar Tele2 och Metro International, som ger ut gratistidningar i hela Europa och Asien.

Stenbeck utvecklade PIR – Procure It Right 2001 efter att genom betydande investeringsprojekt fått veta att Kinnevik hade svårt att skaffa rådgivare med nödvändig expertis för upphandlingar av denna karaktär. PIR är ett exempel på mångfalden av aktörer inom detta område.

En ny arvskontrovers har uppstått

Efter hans död överlämnades Jan Stenbecks företagsgrupp till dottern Cristina, men arvskiftet slutfördes först i januari 2006, mer än ett år efter hans död.

Övrig

Med Jan Stenbeck som drivkraften bakom Victory Challenges America’s Cup seglingssatsning 2000, köptes Sveriges första båt 2001. Till America’s Cup 2003 byggdes Victory Challenge och Stenbeck dog före racet.
.

Det före detta Torsnästorget i Kista döptes om till Jan Stenbecks torg för att hedra Jan Stenbecks insatser för Sveriges telekomindustri i september 2010.

Integritet

Han gifte sig med Merrill McLeod 1976, dotter till redaktören Robert McLeod och Caroly (född Waring), i en ceremoni som ägde rum i deras hem i Toronto. Merrill McLeod föddes 1944 och dog 2006. De fyra barnen de fick tillsammans var Cristina, Hugo, Sophie och Max Stenbeck. Felix Granander, född 1997 utom äktenskap, är också Felix Grananders pappa.

Vid tidpunkten för Jans död hade Jan och Merrill Stenbeck separerat och förberedde sig för skilsmässa. Stenbeck tillbringade de återstående åren av sitt liv i Luxemburg.

Jan Stenbeck Död
Jan Stenbeck Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!