Johannes Anyuru Familj

Sprid kärleken
Johannes Anyuru Familj
Johannes Anyuru Familj

Johannes Anyuru Familj – Poeten Johannes Anyuru, född 1979, fick sitt genombrott med 2003 års Det är bara gudarna som är nya. Samma år som han vann Guldprinsen åkte han även på turné med DJ Khim och deras Nationalteateruppsättning av Abstrakt rap.

2009 års upplaga av hans diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset. Skulle jag dö under en annan himmel, hans första roman, togs väl emot nästa år. Juryn för 2011 års Stig Sjödin-pris sa om Johannes Anyurus arbete, “Med bollplank i förortsmiljön väver Johannes Anyuru en episk dikt som länkar tillbaka till antikens Grekland och utåt till universums under”, vilket var grunden. för priset.

Dikter vandrar ofta genom miljontals mjukvarumiljöer. Det är också den moderna arbetarklassens domän. Mannen bakom ödet, cigaretten eller sprayburken humaniseras ständigt i Anyurus dikter, vilket gör dem alltid sociala och inbjudande. Varje man i hans poesi är större än livet. Med hjälp av rytmerna från sin generations hiphop och rap skapar han något unikt: en lyrik som på en gång är samtida, politiskt skarpsinnig och episk till sin omfattning.

Romanen En storm kom från paradiset av Johannes Anyuru publicerades först på franska och har sedan dess översatts till tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. 2012 fick han SvD:s litteraturpris för boken med motiveringen:

Med vacker prosa och en tragisk underström visar Johannes Anyuru hur en pappas höga ambitioner kraschar. Den här romanen är den logiska fortsättningen på en författarkarriär som alltid varit fast förankrad i verkligheten utan att någonsin begränsas av den, och den fungerar som en länk mellan Sverige och resten av världen.

Han nominerades också till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris för samma verk, och han vann Ivar Lo-Johanssons personliga pris.Han hade även kommersiell och kritikerframgång med sin roman De kommer att drunkna i sina möars tårar (2017), som har översatts till ett flertal språk och vunnit flera prestigefyllda priser, bland annat Augustpriset för bästa svenska roman 2017.

“Jag försöker göra en inventering av de olika idéer jag har utvecklat över tiden om de existentiella fellinjer som öppnar sig i skärningspunkterna mellan estetiska praktiker och politik.Efter att ha spelat fotboll i en virvelvind av damm och solljus på smutsfältet, återvänder killarna till lägenheten med sina kläder och kroppar inbakade i prylarna.

De kan se ut att flyga genom den främre ingången. Det har gått tre månader sedan Rakmat Akilov körde sin lastbil nerför Drottninggatan i Stockholm och dödade fem personer, däribland en ung flicka. Det har gått sex år sedan Anders Behring Breivik massakrerade skolbarn på den norska ön Utya.

Ytterligare ett riksdagsval är planerat att äga rum nästa år. Färska undersökningar visar att var femte svensk längtar efter ett samhälle utan medlemmar i min egen familj. I det torra sommargräset svär jag att jag nästan kan känna vinden bära upp värmen från ugnarna.

Johannes Anyuru Familj

Universum är på väg att explodera. Tiden började vid denna tidpunkt. På mina axlar stödjer jag tyngden av min lilla flicka. Jag förstår att det är omöjligt att fastställa en tidsskala oberoende av evolutionen.

Den svenska poeten Johannes Anyuru föddes 1979 och debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen New Gods Only. Samma år hedrades han med priset Guldprinsen och åkte på turné med DJ Khim för Riksteaterföreställningen Abstrakt-rap.

Hans Dictsamling Städerna inuti Hall-samlingen har nominerats till Augustpriset 2009. Året därpå debuterade han i romantikens värld med det hyllade Skulle jag dö under andra himlar.Med en klangbotten i gränslandskapet yttrar Johannes Anyuru ett episk dikt som förbinder det antika Grekland med universums vidd.

Diktatorer strövar typiskt omkring i landskapet av datorprogram på flera miljoner dollar. Det är också där dagens arbetarklass gör sitt hem. Anyurus dikterar är alltid vänlig och varm bakom baren, cigaretten eller sprayflaskan. För honom är människan ständigt större än sin omgivning. Han hämtar inspiration från sin generations hiphop och rap för att skapa “något nytt”: en kraftfull, politiskt viktig , och tillfälligt musikstycke.

En storm kom frn paradiset, skriven av den svenske författaren Johannes Anyuru, har översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. Han tilldelades SvDs Litteraturpris 2012 för sin bok av följande skäl:

“I drabbande prosa, med en klangbotten av oro, beskriver Johannes Anyuru hur en högtflygande dröm kan orsaka förödelse i ens psyke. Romanen skapar en bro mellan Sverige och resten av världen och fungerar som en naturlig fortsättning på en författares hantverk som bottnar i realism men som aldrig begränsas av det.

De svällande förhållandena. Bortsett från att vara son till en ugandisk flykting och en vit mamma som växte upp i ett svenskt förmöget program, har jag ofta undrat om svärtan, denna fetisch av ärr och längtan, är så hårt förknippad med din nation att varje svart person kan finna sig själv där. De gröna gatuskyltarna med namnen på gatorna verkade så bekanta, även om jag aldrig hade sett dem förut (Portland Avenue, Nicolette).

Johannes Anyuru Familj
Johannes Anyuru Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!