Jonas Hassen Khemiri Fru

Sprid kärleken
Jonas Hassen Khemiri Fru
Jonas Hassen Khemiri Fru

Jonas Hassen Khemiri Fru – En svensk författare känd under sitt pennnamn, Jonas Hassen Khemiri. Khemiri har skrivit totalt åtta verk, inklusive fyra romaner, sex diktsamlingar, en samling essäer, romaner och diktsamlingar och en diktsamling. Hans verk har översatts till över 25 språk.

Han är mottagare av Augustpriset för fiktion och Village Voice Obie Award för bästa manuskript. Till exempel skrev han 2017 historia genom att bli den första svenska författaren som fick en roman publicerad i The New Yorker.

Khemiris debutroman, Ett oga rott (även känd som One Eye Red), gavs ut 2003. Över tvåhundratusen exemplar såldes i Sverige, och den har fortsatt att vara årets mest ekonomiskt framgångsrika roman över alla kategorier. De gjorde det också till en film.

För sin andra roman, “Montecore: The Silence of the Tiger”, som först publicerades på svenska under titeln “Montecore: en unik tiger”, tilldelades Khemiri Sveriges Radios pris för bästa svenska roman 2007. Över tjugo olika språk har blivit anpassad från den, och den var nominerad till Augustpriset. Översättningsarbetet för Montecore i USA gjordes av Rachel Willson-Broyles, och Knopf var utgivare.

Romanen ansågs “rolig, framåtblickande och fantastisk” av New York Times, vilket gav den en recension med stjärnor. Även mörkt: kärlek och sorg kan kännas bakom färgglimtarna. Dagens Nyheters kritiker beslutade 2011 att romanen var ett av de två bästa exemplen på svensk skönlitterära som publicerades mellan åren 2000 och 2010.

The Khemiri 2009 release Invasion! är en sammanställning av romaner, essäer och dikter.2012 släppte Khemiri sin tredje roman, med titeln “Jag ringer mina broder” (I Call My Brothers). SVT modifierade den för användning i deras tv-nätverk.

Allt jag inte minns (Allt jag glömmer) var Khemiris femte roman, publicerad för en bred publik 2015. Efter att ha blivit erkänd som vinnare av Sveriges mest prestigefyllda litterära pris, Augustpriset för bästa skönlitteratur, blev den en nationell bästsäljare över hela världen. landet. Hittills har boken översatts till över 25 språk.

Det var ett av Joyce Carol Oates topp tre val för bästa bok publicerad 2016 och rekommenderades till henne som en “gtfull” romans av Times Literary Supplement. Den boken var den som Politicos Masha Gessen ansåg vara den bästa 2017.

De första föreställningarna av Khemiris pjäs, med titeln Invasion!, gick på Stockholms teatrar 2006. Pjäsen valdes ut till Svenska Teaterbiennalen 2007 och har sedan dess visats i 12 andra länder. För den första amerikanska produktionen av Invasion! fick The Play Company uppdraget, och själva pjäsen vann en Obie Award för bästa manuskript från Village Voice 2011. Den engelska översättningen publicerades av Samuel French, och Tysk översättning gavs ut av Theater Heute. Produktionerna gick på Thalia Theatre i Hamburg mellan 2009 och 2016.

Khemiris andra album, med titeln “Fem gnger Gud” (eller “God Times Five”), turnerade i Sverige 2008, och hans tredje album, med titeln “Vi som ar hundra” (eller “The Hundred We Are”), gjorde sin värld premiär på Göteborgs stadsteaters 2009. Pjäsen belönades med Norges mest prestigefyllda teaterpris Heddapriset för att vara årets bästa pjäs 2010.

Khemiris femte pjäs, Apatiska för nyborjare (som översätts till “Apati för nykomlingar”), hade premiär 2011 på Folktaterns stora scen i Göteborg. Sedan dess har det etablerats i Italien, Norge och Tyskland. SVT anpassade pjs för sändning i Sverige. Khemiri bearbetade den svenskspråkiga romanen “Jag ringer mina bröder” till en scenisk pjäs 2013.

Jonas Hassen Khemiri Fru

Hon hade sin andra debut på en av Stockholms teatrar, turnerade med Sveriges Kungliga Teater och har sedan dess uppträtt i en mängd andra länder, bland annat Norge, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Australien. Pjäserna spelades i Storbritannien på Arcola Theatre 2015 och Gate Theatre 2016. Som en del av Volta International Festival visades båda produktionerna. På engelska gavs den ut av Oberon Books.

Khemiris senaste stil, “ungefar lika med” (även känd som “Nästan lika med”), hade premiär på Dramaten 2014. Khemiri var headliner i 2015 års uppsättning av Expressens teatersatsning. Produktioner av pjäsen har förekommit i USA, Norge, Danmark, Tyskland (i flera versioner), Island och Belgien.

Den kommer att monteras i Schaubühne i Berlin, Tyskland, och Pillsbury House Theatre i Minneapolis, Minnesota, USA. Fem romaner, sex pjäser och en volym pjäser, essäer och noveller är alla skrivna av Jonas Hassen Khemiri. 2004 var hans verk One Eye Red (Ett öga rött) den mest sålda pocketboken i Sverige över alla genrer och vann Bors Tidnings pris för bästa litterära debutroman.

Förutom att vara nominerad till Augustpriset och Sveriges Radios pris för Bes 2012, efter ett terrordåd i hjärtat av Stockholm, skrev Khemiri den kraftfulla kortromanen Jag ringer mina bröder, som fick stor beröm.

Khemiris efterlängtade fjärde roman Allt jag inte minns (Allt jag inte minns) släpptes 2015 och belönades med Sveriges främsta litterära pris, Augustpriset. 2020 släppte FSG The Family Clause (Pappaklausulen) i USA. Den hamnade på National Book Award-kortlistan och långlistan för Pen America Literary Awards.

Mer än trettio språk har bearbetat verk av Khemiri. Han är också känd för sitt arbete som dramatiker; hans sex pjäser har satts upp av mer än hundra olika företag över hela världen, i så olika städer som Stockholm, Berlin, New York och London. Hans debutspel Invasion! öppnade i New York City 2011, och det gav honom ett Obie Award från Village Voice.

Jonas Hassen Khemiri Fru
Jonas Hassen Khemiri Fru

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!