Maria Fahl Vikander Sjuk

Sprid kärleken
Maria Fahl Vikander Sjuk
Maria Fahl Vikander Sjuk

Maria Fahl Vikander Sjuk – Hon gick Statens scenskola i Malmö 1976-1979, i samma klass som bland andra Reine Brynolfsson och Philip Sandén. Sedan dess har hon arbetat på stadsteatrarna i Göteborg i mer än tjugo år, samt på Nationalteatern, Backstageteatern och Folkteatern.

Efter avslutad gymnasietid flyttade hon till Göteborg ett tag innan hon skrev in sig på Malmös scenoskola. Hon återvände till Sverige efter avslutade examen och började sin karriär som skridskoåkare på stadens teatrar, där hennes poäng inkluderar “Fröken Julie” och “Romeo & Julia”.

Hon har även medverkat i andra filmer, som “En decemberdröm” och “Prästen I paradiset”, under samma tid som hon har uppträtt på scenen. Hon spelade den äldre Astrid Lindgren i 2018 års biografi “Unga Astrid”, i regi av Pernille Fischer Christensen. Alicia Vikander skrev på Facebook, “Jag är verkligen den stoltaste dottern i världen som har hade möjligheten att kalla dig min mamma.”

Alicia Vikanders mamma, Maria Fahl Vikander, var i publiken när hon vann Oscar för bästa kvinnliga skådespelare i “The Danish Girl”. När ens idealliv utvecklas under loppet av fyra timmar, lämnas man i ett tillstånd av eufori och oförmögen att sova. Maria Fahl Vikander sa i en intervju med SVT efter Alicias vinst, “Men jag trodde aldrig att hon skulle vinna, bara nomineringarna var enorma.”

Efter att ha arbetat i Göteborg i över två decennier, från slutet av 1970-talet till millennieskiftet, vandrade Maria Fahl Vikander genom stadens innerstadsgator. Hon har medverkat i stora produktioner som “Trettondagsafton” och “Romeo och Julia”.

På 1980-talet gifte sig Maria Fahl Vikander med Svante Vikander. Även om deras äktenskap kan ha varit kort, hade de åtminstone Alicia Vikanders dotter som tröstpris. 2016 tog hon emot en Oscar för sin insats i “Danish girl”, och hennes mamma Maria och pappa Svante var där för att se henne hämta ut priset.

Att höra hennes namn var väldigt förtrollande. Som om det inte fanns ord för att beskriva känslan. Det krävs nästan en poet för att använda ett adjektiv korrekt. Maria Fahl Wikander sa om Oscarsgalan i en intervju med SVT, “Men det är klart jag är otroligt stolt.” De hänvisar till inlägget på Maria Fahl Vikanders Facebooksida där mamman diskuterar sin dotter. Även om artikeln inte längre är tillgänglig, fortsätter kommentarer från dem som tar ansvar att strömma in i kommentarsektionen.

Mellan 1979 och 2001 arbetade Maria Fahl Vikander på Göteborgs stadsteatrar. Hon gjorde även prov på bland annat Folkteatern och Backa Teater. Hon har medverkat i ett antal filmer, bland annat “Buss to Italy”, “A Song for Martin” och “Unga Astrid”.

Maria Fahl Vikander, som gestaltar Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid, delar många likheter med den fiktiva karaktären. Vi är båda uppvuxna i Sverige. Tiden gick och Astrid blev ensamstående mamma; sedan dess har Maria också varit ensamstående förälder och uppfostrat Alicia på egen hand. Hon upplever att hennes tenniskarriär har tagit en ny vändning efter en svår period med att klara av cancer.

På frågan om hon ville spela en äldre Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid blev Alicia Vikander överlycklig. Än idag känner jag fortfarande att Astrid Lindgren och hennes böcker finns med mig vart jag än går. Jag växte upp i en liten svensk stad och älskade de vackra böckerna om Bullerbyns barn. När vi träffas för att diskutera filmen och hennes eget liv avslöjar hon: “Jag ville också bli en Bullerbybarn.”

Hon hade dock svårt att identifiera sig med Pippi Longstrump. Hon var alldeles för stoisk för min smak. Jag blev förvånad över hennes självförtroende; hon köpte guld för slantar. Är det möjligt för en person att göra det? Maria säger: “Jag var min egen snaskiga flicka”, och hon skrattar. Hon är intensiv och engagerad, med en nära relation till skritt. Maria säger att hon hittar inspiration i Ronja Rövardotter och Eva-Lotta, två av de starka kvinnliga karaktärerna i Blomkvists Mästerdetektivserie.

Maria Fahl Vikander Sjuk

Även i hennes egen bakgrund finns det starka kvinnor som en gång var de enda familjeförsörjarna. Hon förlorade både sin mormor och sin mor, och hon uppfostrade sin dotter Alicia på henne ensam trots att Alicias pappa, Svante Vikander, ofta bodde i närheten.

Jag läste nyligen att Astrid Lindgren har sagt att berättande och böcker alltid har varit drivkrafterna i hennes liv. Passion har aldrig varit min drivkraft. Efter mitt uppbrott tappade jag intresset för att vara i ett engagerat förhållande. Mormor började som sömmerska på en finsk teater och avancerade så småningom till mer framträdande roller.

Min mamma var balettdansös och efter att hon deltagit i en uppvisning och framfört “vita svanen” i Svansjön hörde talangscouter från Bolsjojteatern i Moskva av sig och erbjöd henne en plats på teaterns dansskola. Mamma sa dock nej eftersom hon tyckte att reglerna var för strikta. Maria, som också drömde om att dansa balett, berättar hur hennes mamma blev jätteledsen och vägrade dansa längre.

Hon satte på sin favoritskiva, Blommornas vals från Nötknäpparen på grammofonen hemma och dansade till musiken. Maria hade fördjupat sig så ingående i sina balettfantasier att hon berättade för sina lärare att hon faktiskt gick ut och dansade balett, trots att detta naturligtvis inte alls passade för klassen.

Alicias intresse för balett utvecklades gradvis; hon dansade på Svenska Balettskolan i flera år innan hon gav upp efter att ha ådragit sig en skada. Istället blev hon en välkänd skridskoåkare och har sedan dess uppnått internationell hyllning för sina roller i filmer som A Royal Affair, The Danish Girl (som hon vann en Oscar för) och Tomb Raider.

Maria Fahl Vikander Sjuk
Maria Fahl Vikander Sjuk

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!