Birgit Malmcrona Kock

Sprid kärleken
Birgit Malmcrona Kock
Birgit Malmcrona Kock

Birgit Malmcrona Kock – Efter det ska maten helst se bra ut och smaka bra. Det ska inte vara svårt att äta, och det ska innehålla en mängd olika texturer och smaker. Vi kan kalla det nordiska mat med japanska inslag. Enkelt och gjort med närproducerade råvaror i största möjliga utsträckning.

På Naturaj jobbar hela köket med kreativa vis att ta tillvara på hela råvaran, och det är tydligt hur man på en opretentiöst och genuint vis hela tiden vill överraska gästen. Alla delar av en rvara används, även det “fulla” flinet. Det är inte ovanligt att hitta fermenterade, inlagda eller syrliga ingredienser i de många salta rätterna.

Exempel: gurkar är bra att jäsa i saltburkar, vilket betyder att de håller länge. När jordgubbarna är i säsong fyller vi på och utnyttjar dem väl för kommande säsonger. Och det är så vi samlar blommor och örter för att smaksätta vårt salt och vin.

Det gröna har blivit allt viktigare för Johan och Birgit de senaste åren och de berättar allt om det, även om deras kök bara har ett litet urval av varje sorts grönsak.Det är fler som letar efter vegetariska och veganska alternativ nuförtiden, men i den här gamla industristaden i Sundsvall finns det fortfarande gott om folk som skulle vilja äta kött.

Vegetariskt blir allt vanligare, och vi jobbar naturligt med att låta det gröna till större plats på tallriken, och köttet – I de rätter där det finns med – blir allt mindre och mor som smaksättning.

Det var inte på något sätt en slump att människor av icke-västerländskt ursprung tog rodret i det nya fartyget. Kombinationen blev självklar på grund av Birgits hänvisningar till vissa japanska smaker och pläteringstekniker, samt det faktum att de två köken påminner om varandra på många sätt.

De två stilarna för japansk matlagning och matlagning i New York City är både enkla och eleganta, vilket gör dem enkla att förbereda och dessutom smälter ihop väl i köket. Vissa av de tekniker som används i de olika köken är väldigt lika varandra; till exempel innebär både syrering och jäsning konservering av mat för senare användning, och de två processerna delar många likheter.

Skillnaden mellan det japanska och norska köket är slående: i Japan tillbringar man mycket tid med att arbeta med buljonger, medan man i Norge föredrar att använda kryddor och grönt. Och en annan sak är att många i det japanska köket jobbar med raw food-tillredning, eller i alla fall där vissa ingredienser utelämnas som inte används. De allra flesta delar finns att köpa i Sverige.

Birgit Malmcrona Kock

Birgit tycker att att kombinera olika restauranger är ett bra sätt att sätta en ny snurr på en klassisk rätt. En resa genom tiden är en upplevelse som värmer i hjärtat och via vår mat hoppas vi kunna dela med oss ​​av allt som är unikt med Sundsvall och dess omgivningar. Vi vill ge gästerna det vi tycker är spännande och själva vill uppleva. Vi brukar prata om att vi vill ”förflytta gästen genom maten”, fyller Birgit i.

Att älska sig själv, som Birgit uttrycker det, är att få en helt ny uppskattning för den tid och ansträngning som krävs. Att få tag på varor kan vara svårt när du befinner dig på en plats som Sundsvall.

Matleverans sker minst en gång varje dag i Stockholm, men kanske två gånger i veckan på denna plats. Visserligen har vi alltid vördat det rytande lejonet, men saker och ting tar en vändning för det makabra om man ser vad som lurar inombords. Nej, vi är inte överseende eftersom våra skulder inte är så höga. Det kräver att vi gör helt andra planer än vi har tidigare, som att arbeta med produkter som har längre hållbarhet.

Vi har precis börjat med den egentliga restaurangen; vi planerar att börja betjäna kunder i något större skala. Vi lär oss väldigt mycket på vägen, till exempel så har vi lärt oss att vi inför nästa år ska vi sätta mer I växthus, så att vi ligger

Några av ingredienserna du kan hitta i hyllorna på Naturaj är saker som svamp, smultron, hallon, granskott och kottar.Vi lägger grisarna i socker och matar dem med olika rätter, men bara i små mängder eftersom grisar gillar att äta mycket gräs. En annan sak vi tar in från naturen är björksav; vi plockar vår egen sav, lagrar den och använder den som smaksättare i vår matlagning.

Johan beskriver sig själv som ett lodjur på grund av sin förmåga att gå ut och samla förnödenheter direkt utanför dörren, och även för sin förmåga att gå ut i naturen och hämta inspiration från den.

Johan och Birgit berättar hur nyckeln till att göra maten man vill ge är att inte försöka göra för mycket och istället låta djuren smaka vad de ska smaka. Och för att bli mer uppfinningsrik när du använder samma verktyg; till exempel att försöka göra fler saker med en morot än man är van vid.


Om du tycker att det är utmanande att sätta upp regler där “allt passar ihop” är ett förslag att betjäna färre personer på en gång. Det kan vara kul att äta en stor varmrätt, men det kan vara svårt att få allt i ett stycke. Mindre portioner av kanske några fler rätter kan vara lättare att sätta ihop, och de smakar lika bra.

Birgit Malmcrona Kock
Birgit Malmcrona Kock

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!