Mikael Wiehe Barn

Sprid kärleken
Mikael Wiehe Barn
Mikael Wiehe Barn

Mikael Wiehe Barn – Hedvig Eleonora församling i Stockholm, där han föddes den 10 april 1946, är där svensk musiker, sångare, textförfattare och kompositör föddes. De politiska och personliga teman i Wiehes låtar, som influerades av bland annat Bob Dylan, kan skiljas åt. Vänsterretoriken präglar de politiska.

På 1970-talet spelade Wiehe en betydande roll i den svenska vänstermusikscenen. Han spelade ofta med Björn Afzelius och var nära vän med musikern. De inkluderade det populära svenska progressiva rockbandet Hoola Bandoola Band bland sina andra medlemmar.

Mikael Wiehe föddes i Stockholm, men tillbringade sina uppväxtår i Köpenhamn innan han flyttade till Ribersborg i Malmö 1952. Mamma Estrid Wrke (1919-1994), svensk keramiker, och pappa Adam Wiehe (1919-1999), dansk journalist, var båda singlar. Han studerade piano som barn, men han lärde sig gitarr och saxofon på egen hand.

Hans Carlings band, Cooling’s Traditional Jazzmen, var den första orkestern han uppträdde med. Wiehe rekommenderades till orkestern av Göran Skytte. Skytte har känt Mikael Wiehe och hans bror Thomas Wiehe sedan de var unga. På ett antal av bröderna Wiehes inspelningar bidrar Shooter med flöjt, trumpet och dragspel.

Wiehe uppträdde i jazzensemblen Bluncks Lucky Seven, som grundades 1964 och upplöstes 1967, samt i The Moccers, ett mer poporienterat band som tog sina musikaliska drag från The Beatles och Bob Dylan.

Efter att Moccers splittrades efter cirka två år började Wiehe uppträda med Spridda skurar, som även bestod av Jacques Werup och ett antal av Hoola Bandoola Band-medlemmarna. Kortlivade spridda utbrott ledde till bildandet av Hoola Bandoola Band.

1976, efter att Hoola Bandoola splittrades, grundade Wiehe Kabaréorkester, där även Ale Möller och Göran Skytte ingick. Under denna tid skrev Wiehe “Titanic”, en av hans mest kända låtar om Titanics katastrof.

Han uppträdde med Mikael Wiehe & Co. 1983–1984 och Mikael Wiehe, Nyberg, Franck och Fjellis 1981–1982. 1985 var han den drivande kraften bakom ANC-galan på Scandinavium i Göteborg. Han uppträdde som duo med Björn Afzelius från 1986 till 1987, och de två gav ut ett album.

Wiehe har även covert låtar av andra artister förutom att han skrivit sina egna, men han verkar ha utvecklat ett speciellt band med Bob Dylans låtar. De ensligas allé, hans debutalbum med helt Dylan-återgivningar, släpptes 1982. Efter Totta Näslunds bortgång producerade han och Wiehe albumet Totta & Wiehe – Dylan, som gavs ut 2006.

Mikael Wiehe Barn

Hans tredje album med Dylan-låtar, Dylan på svenska, som han skrev tillsammans med Ebba Forsberg, släpptes 2007.

I Malmös Ungdomens hus uppträdde Wiehe under ett stödevenemang för Kuba 2007. Revolutionär Kommunistisk Ungdom och Svensk-kubanska förbundet är organisationerna bakom galan.

Enligt Wiehe var den kubanska revolutionen “en önskvärd självklarhet” när han besökte landet 1979, och Kuba är det bästa centralamerikanska landet för mänskliga rättigheter. I ett stycke publicerat i Dagens Nyheter utvecklade han sitt perspektiv på Kuba. Tillsammans med samarbete och turné med den norska vokalisten Ge Aleksandersen har Wiehe uppträtt. Wiehe är sedan 2001 chef för “Stiftelsen Hela Sverige, konstnärer mot nazister”.

I sitt album från 2009 Songs from a Cancelled Divorce öppnar Wiehe upp om sitt personliga liv för första gången. Enligt uppgifterna var Wiehes fru på gränsen till att skilja sig från honom till förmån för sin älskare, en annan kille, men de hittade så småningom varandra igen, vilket förhindrade en skilsmässa.

På grund av detta fick Wiehe mycket mediebevakning, bland annat en artikel i Svenska Dagbladet. Wiehe uppträdde på Allsng på Skansen den 6 juli 2010 tillsammans med artister som Eric Saade. I intervjuer beskrev Wiehe inbjudan att uppträda för Allsng på Skansen som höjdpunkten i sin karriär och uppgav att hans avsikt var att “störta administrationen” med föreställningen.

Även om Mikael Wiehe har gett ut ett flertal sångböcker genom åren, släpptes hans första prosaverk, Aldrig bli Som ni, i september 2010. Ett cd-paket med 16 skivor är bland de inkluderade föremålen. Wiehe deltog i TV4-produktionen 2011 av Så mycket bättre. Wiehe gjorde ett framträdande i Jills Veranda 2020 på SVT.

Mikael Wiehe Barn
Mikael Wiehe Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!