Åsa Nisses Fru

Sprid kärleken
Åsa Nisses Fru
Åsa Nisses Fru

Åsa Nisses Fru – Åsa-Nisse, As sa-Nisse, John Elfström (1902–1981) medverkade i 19 filmer. Född i Ovansjö, men uppvuxen i Asps i Jämtland och går på klasser i stersund. Han lärde sig att jonglera med en cirque de soleil när han var ung, men hans far, en husbonde, ryckte snabbt undan honom. Hans första betydande filmroll var i 1946 års Saltstänk och krutgubbar. Den första sa-Nisse-filmen släpptes 1949.

Han hade också en fantastisk skådespelarkarriär och var Ingmar Bergmans favoritskådespelare. Arthur Rolén (1894–1972), som spelade Klabbarparn, spelade i 18 filmer. Klabbarp är hem för sa-Nisses permanenta vapendragare gren. Han föddes i den svenska staden Göteborg och tillbringade en stor del av sin barndom med att spela rugby, ofta mot sådana som Thor modéen. Var också en begåvad kupplettsångare som bidrog med mer än 500 låtar och talskivers till albumet.

Helga Brofeldt (1881-1968) spelade Eulalia i totalt sju filmer mellan åren 1950 och 1957.Mellan 1953 och 1966 medverkade Mona Geijer-Falkner (1887-1973) i 14 filmer som Kristin.Mellan 1958 och 1968 spelade Brita berg (1900-1969) som Eulalia i tio filmer.

Dagens husky är sa-Nisses från Eulalia och Klabbarparns från Kristin. Eulalia var en riktig satyr ett tag, men Kristin, som inte var särskilt smart, fastnade för sin man och såg till att hans goda egenskaper lyftes fram.

Eulalia II hör inte hemma i ett museum för kända personer, men hon är en nyckelfigur i de flesta filmer. Vanligtvis utrustad med gubbins finaste, inklusive sprutkrattor, raketbransles och fantastiska gasbrännare. Gustav Lövs (1894-1968), även känd som Handlaren Sjökvist, spelade rollen som Sjökvist i 18 filmer. Långvarig förlorare i kampen för kvinnors rättigheter. När han vände sig om var han omgiven av yngre, mer fashionabla män.

Inte ens det faktum att han konsekvent bjöd kvinnor på bröllopskonfekt hjälpte. Bertil Boo (1914–1996), alias sångbandet, medverkade i nio filmer. En djupt känslig individ som inte trodde att han var en saxofonist (vilket kan ha hjälpt) men som imponerade biobesökare med sin vackra barytonröst. År 2022, på Vallarnas Friluftsteater.

Sa-Nisse återvänder i en nyskriven skrattfest i Vallarna och utlovar en vacker krock mellan förr och nu tillsammans med en ensemble full av publikens mest älskade akter från Sveriges mest glamorösa utomhusspelplatser.

När den förmögne och fyndiga sa-Nisse (Mikael Riesebeck) och hans vän Klabbarparn (Kent Wickell) får sina ägodelar beslagtagna av godsägaren efter en tjuvjakt, beslutar sa-Nisse att hitta en tidsmaskin så att han kan resa 70 dagar in i framtiden och återta sina vänners skjutvapen.

Åsa Nisses Fru

Men när han och hans syster Eulalia (Annika Andersson) vill prova masken tar de hjälp av den godhjärtade men klumpiga brevbäraren Dag-Otto (Jojje Jönsson), som givetvis går med på att göra det. Det är inte 70 dagar; det är 70 år som försvann i tiden.

Inga två saker i Konhult år 2021 är den andra lik. Den förmögne affärsmannen Sjökvist (Stefan Gerhardsson) verkar ha köpt hela kvarteret och är ivrig att ta bort Klabbarparns son Tobias från sitt hem. Asa-Nisse och Eulalia dras in i ett nät av bedrägeri, missförstånd och skumma affärer.

Vi börjar dagen med en rejäl lunch innan vi fortsätter vidare till Falkenberg och Vallaras Friluftsteaters. Efter att föreställningen är slut kl 15:00 åker vi hem i bekväma bussar. Wiktor “Kulörten” Andersson Knohultarn (1887-1966) var en skådespelare som medverkade i sju filmer. Den mest populära filmprojektorn genom tiderna, med 186 rullar! Tidsfördrif, en svensk sticktidning, var den första publikationen där sa-Nisse förekom i skönlitterär form (nr 51, 1944, daterad 14 december).

Novellerna illustrerades av Tidsfördrifs huskonstnär Gustaf Strömberg, som också designade en egen tv-serie, men när det var dags att anpassa “sa-Nisse” för tv ansågs han irrelevant. Många författare ombads lämna förslag på en serie och den unga svenska författaren Gösta Gummesson valdes till sist av förlaget hlén & kerlund. Under de första åren av serien skrev Ksören Gits Olsson för hand (även om hans namn aldrig nämndes i samband med det).

Den serialiserade bearbetningen dök först upp i numret av den svenska veckotidningen Levande Livet den 6 december (1955). Den dök upp första gången i den nylanserade serietidningen 91 1956, där den finns kvar i tryck än i dag.

Asa-first Nisses julalbum släpptes 1959 (även om det faktiskt släpptes 1960), och efterföljande album har släppts årligen sedan dess. Till skillnad från det vanliga svenska julalbumet innehåller “sa-Nisse”-skivan helt nya låtar snarare än gamla favoriter. Ofta likaså längre sammankopplade berättelser än antingen veckoserier eller serialiserade tidningsavsnitt.

sa-Nisse och Lilla Fridolf, två långvariga svenska serier, har sedan 2007 slagits samman till en publikation under det nya namnet Humorklassiker.Mats Olsson ritade titlarna till en kortlivad stripatisering av serien “Knohultsposten rapporterar”, som publicerades i den svenska serietidningen sa-Nisse 1988.


Flera nytryck har förekommit i publikationer som Sa-Nisses Bästa och Serie-Pocket.
Sedan Gummessons död 2012 har en rad nya författare anslutit sig till serien.
Mellan seriens debut 1955 och hans avgång 2007 var Gösta Gummesson seriens mest kända tecknaren. En rad andra författare har bidragit till Gummessonkanonen, däribland Bertil Wilhelmsson, Mats Olsson, Per Demervall, Lars Mortimer, sa Gummesson-Blomqvist (Göstas dotter, agerar endast som tuschare), Anders Persson, Thomas Norberg,

Åsa Nisses Fru
Åsa Nisses Fru

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!