Börje Salming Familj

Sprid kärleken
Börje Salming Familj
Börje Salming Familj

Börje Salming Familj – Kungen” är Börje Salmings ishockeymoniker. Han är en av de “100 bästa NHL-spelarna i historien” och en före detta professionell ishockeyförsvarare från Sverige. Han är en veteran på isen och har spelat för olika klubbar, inklusive Brynäs IF, Maple Leafs, Red Wings och AIK.För National Hockey League är Salming en tidig pionjär.

Anders Börje Salming, född i Kiruna, Norrbottens län, Sverige den 17 april 1951, är en före detta professionell ishockeyspelare (back) allmänt ansedd som en av de bästa i sportens historia. 2008 var han en av fem spelare som valdes till Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Team of the Century. Med honom i laget var Vladislav Tretiak, Vyacheslav Fetisov, Sergey Makarov, Valery Charlamov och Wayne Gretzky.

Salming vann två SM-guld med Brynäs IF innan han åkte till Kanada för att spela i NHL med Toronto Maple Leafs 1973. Han blev känd som “BJ” och “The King” under sina 16 säsonger med klubben, och han anses nu en hjälte i Sverige.

Salming är Big Boy nummer 112 i svensk ishockey, och han har blivit invald i både Hockey Hall of Fame och International Ice Hockey Associations Hall of Fame. Han spelade 46 landskamper med Tre Kronor mellan 1972 och 1992, inklusive matcher i Canada Cup och VM.

Börje Salming är all-pappa runtomkring och yngre bror till Stig Salming. Han finns också med i Sametingets väljarregister eftersom han är same. Börje Salming, son till Karin (1927–) och Erland Salming, växte upp i Kiruna och Salmi (1921–1956). När Börje var fem år gammal omkom hans far, en gruvarbetare, i en gruvolycka.

Innan han kom till Brynäs IF var Salming medlem i Kiruna AIF-laget. Medan han var där, vann han och hans äldre bror Stig Salming back-to-back titlar som svenska mästare. Som medlem i landslaget vann han brons i VM 1972 och silver i VM 1973. En banbrytare som en av de första europeiska spelarna som gjorde sig ett namn i NHL, draftades han det året (1973).

Börje Salming tillbringade 16 säsonger med Toronto Maple Leafs och en säsong med Detroit Red Wings under sin 17-åriga NHL-karriär. Han har 620 assist, vilket är mer än någon annan i Toronto Raptors historia. 1976 deltog han i vad som skulle bli de första årliga Canada Cup-tävlingarna.

När USA spelade mot Sverige i Canada Cup 1976 fick Salming stående ovationer av de kanadensiska fansen. Han hyllades efteråt av många i sitt hemland. Dessutom valdes Salming till turneringens All Star Team.

Som Salming förklarar situationen: “Det som hände i Toronto kommer att förbli etsat i mitt minne för alltid. Jag fick en häpnadsväckande applåd från publiken innan matchen ens började. Kanadensare hejade på mig eftersom jag representerade min nation. Som sport, hockey kan ibland överskrida internationella gränser.” (Från den ursprungliga engelskan)

Efter att ha flyttat tillbaka till Vaxholm spelade han ett tag i AIK efter hemkomsten till Sverige. Där etablerade han sitt första företag. Hans nuvarande portfölj inkluderar företag inom underklädes- och spritindustrin. Hockeyutrustning, inklusive pinnar och handskar, är också uppkallad efter honom.

Han anses allmänt vara en av sportens genom tiderna storheter i Sverige. Han hade en lång och framgångsrik karriär med Toronto Maple Leafs (från 1973 till 1989), där han blev en legendarisk figur. Han fyllde 70 på lördagen, men ålder är bara en siffra, som Salming uttrycker det. I en intervju med Sportexpressen uppgav han att han klarade sig bra förutom ett mindre axelproblem som han arbetade för att åtgärda med träning.

Hockeystormen och hans fru Pia Lindahl bor just nu i Nacka Strand, en förort till Stockholm. 2005 träffades Börje och Pia på en båt på jubileumsfesten för Tomas Brolin, fotbollskändis, och hans restaurang Undici. Vi hakade på en krog ombord. Klockan var långt efter midnatt, kanske närmare två på morgonen. Enligt Salming gick Pia fram till honom och bjöd honom på en öl innan hon fortsatte med att hävda att hon och han dansade hela natten och att hon är väldigt viktig för honom.

Vi har en bra relation. Hon brukade vara frisör men bytte karriär för att gå med i kraften. Förra sommaren var hennes sista. När min fru åker till kontoret gillar jag att skämta om att hon kommer att slåss.Börje Salmings två tidigare äktenskap har resulterat i fyra barn.

Med sin första fru, Margitta, fick han två barn: Anders, nu 46, och Teresa, nu 44. Rasmus, 25, och Bianca, 22, är Salmings barn från hans första äktenskap med Katarina. Bianca Salming visar stor potential som komplett spelare. Hennes far, Papa Börje, är en hängiven observatör av hennes professionella och personliga ansträngningar. I SVT-programmet “Carina Bergfeldt” har hon sagt att hon talar sanning ibland lite för noggrant för Biancas smak.

Ibland känner jag mig bara hemsk. Pappa är så söt och han bryr sig bara om mig, och det gör mig riktigt, riktigt arg. Så det är därför jag blir så irriterad. Frågorna är uttömmande, liksom processen i stort. Han kontaktar mig hela tiden via telefon och sms.

Min man har varit rädd att jag råkar sätta eld på mig själv varje gång vi försöker tända vår egen eldstad de senaste två åren. Jag blir galen, erkände hon i programmet, men det är så bedårande. Den svenska ordföranden Olle Dahlin säger att styrelsen för Internationella skidskytteförbundet (IBU) vill att Rysslands och Vitrysslands avstängning förlängs.Inför föreningens kongress förklarar han att, om styrelsen får sin vilja igenom, kommer det inte att förändras mycket (från det nuvarande läget).

Vintern kommer, och med den, ännu en skidskyttesäsong där varken ryska eller vitryska idrottare kommer att delta i världscupen eller världsmästerskapet.Om IBU:s styrelse har sista ordet så är det så.Svenska IBU:s ordförande Olle Dahlin har uppgett att styrelsen kommer att rösta om två separata motioner om att förlänga förbudet mot ryska och vitryska konkurrenter.

Efter Rysslands och Vitrysslands invasion av Ukraina i februari anslöt sig IBU till andra internationella förbund för att förbjuda deras idrottare och ledare.Styrelsens beslut kommer att gälla tills mötet i International Brewers’ Union, som börjar idag i Salzburg, avslutas. Från den tidpunkten kommer ett nytt val att behöva göras.

Beslutet gäller tills den efterföljande kongressen sammanträder igen. Med tanke på att Ryssland och Vitryssland inte är inbjudna, anser Olle Dahlin att det är upp till nationerna och styrelsen att bestämma om de ska tillåta dem att uttrycka sina åsikter genom länk eller inte.

Den svenske skidskytten Sebastian Samuelsson, till exempel, skulle förmodligen hålla med om ett sådant val. Det verkar väldigt konstigt att välkomna dem tillbaka till VM, sa han till SVT, och han ser inte hur det är möjligt.Om kongressen håller med styrelsen och röstar för att förlänga avstängningen måste styrelsen återigen i vår bestämma om förbudet ska hävas eller inte innan den nya kongressen.

I tiden mellan konventen kan styrelsen agera självständigt. Men han utgår ifrån att Ryssland och Vitryssland inte slarvar på att de var avstängda.Du är fortfarande skyldig att följa alla våra regler och föreskrifter även om ditt medlemskap tillfälligt har återkallats.

Så, menar han, är det avgörande att initiativ som de som syftar till att bekämpa doping inom idrotten fortsätter att gå framåt. Som väntat upprepades Internationella olympiska kommitténs ståndpunkt av Internationella skidförbundet (FIS). Ryska aktivister och regeringstjänstemän har protesterat mot den internationella bojkotten mot deras land utan resultat.

Enligt Mats rjes, ledamot i Fis styrelse och ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté (SOK), gäller beslutet på obestämd tid. Tills något annat är löst, hävdar han, kan jag bara anta att domen står fast. Det ryske skidacet Aleksandr Bolsjunov har uttryckt sitt stöd för att inkludera Ryssland och Vitryssland i internationella tävlingar som världscupen.

Han tror att detta skulle vara bra för utvecklingen av idrotten generellt. Mats rjes spår att när den nya säsongen närmar sig kommer många röster att höras. Han förutspår att fokus på detta ämne kommer att öka med tiden.

Till och med ett beslut från den internationella olympiska kommittén är i horisonten. Rekommendationen från mars var den senaste, och kvalificeringsperioden för olympiska sommarspelen 2024 i Paris har redan börjat. De idrottare som är avstängda från tävlingarna är inte heller behöriga att delta i de olympiska spelen.

Börje Salming Familj

En rådgivande panel bestående av femtio hockeyspecialister, inklusive före detta NHL-spelare, journalister, programföretag, tränare och styrelsemedlemmar, sammankallades av tidningen The Hockey News 1998 för att välja ut de 100 bästa spelarna i NHL:s historia. Endast en annan svensk, Salming, gjorde experternas snitt; de rankade honom som nummer 74.

Vid en lunch i Québec den 17 maj 2008 hedrades Salming som en av de sex bästa ishockeyspelarna under de senaste hundra åren.Den 13 juli 2014 var Salming gäst i radioprogrammet Sommar i P1 för att diskutera sina sommarupplevelser.

I sjukamp vid ungdoms-VM 2015 kom Bianca Salming på sjua; 2016 placerade hon sig på fjärde plats vid junior-VM. Han är gift med Pia Lindahl (född 1968) sedan 2016; de är för närvarande bosatta i Nacka; och förutom Bianca har han tre barn från två tidigare äktenskap.

Börje Salming avslöjade på Twitter den 10 augusti 2022 att han hade fått diagnosen den försvagande muskelsjukdomen ALS. Börje Salmings inträde i Hockey Hall of Fame (1996) som den första svenska spelaren visar hans status som en legendarisk spelare inom sporten.

När det kommer till svensk ishockey är han mannen som banat vägen för oss.” (Från originalengelskan) Mats Sundin, en före detta kapten för Toronto Maple Leafs.1998 valdes Börje Salming in i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame.Som ett erkännande för hans bidrag till Toronto Maple Leafs, fick Börje Salming sin tröja (nummer 21) hissas till toppen av Air Canada Center på öppningskvällen för säsongen 2006–07 den 4 oktober 2006.

Salming valdes in i Hockey Hall of Fame 1996 som en banbrytande försvarare från sin tid i National Hockey League. Hockey Hall of Fame and Museum är ett museum och hall of fame i Toronto, Kanada som hyllar sportens historia och har utställningar om dess legendariska spelare.

Börje Salming Familj
Börje Salming Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!