Erik Brännström Kock Familj

Sprid kärleken
Erik Brännström Kock Familj
Erik Brännström Kock Familj

Erik Brännström Kock Familj – Kan jag lägga ost i mitt kaffe, tack? frågar Erik medan han med en morakniv skär genom ett stort block västerbottenost på en stadig skärbräda. Vi är på gården till hans villa, som ligger mitt i Skellefte, och sitter runt den öppna spisen. Klockan är 8.00 en trevlig augustimorgon, med en temperatur på cirka 72 grader. Jag säger “ja” och agerar som att kaffe med ost är en del av min vanliga rutin.

Det svenska TV-bolaget SVT filmar snart ett livemorgoninslag i Eriks trädgård. Under den pågående livesändningen kommer Erik att laga en biff “cave man style”. Han är cool som en filskål medan vi smuttar på vårt kaffe och gör oss redo att ge ett upplyftande inslag till tittarna hemma i deras morgonsoffa. Perfekt synkat med SVT:s ankomst eldar han upp grillsängen i björk.

I en suverän närvaro på kameran beskriver Erik vad “grottmansmatlagning” innebär: att laga mat över glöden, precis som de gjorde på stenåldern. En helstekt kött, en lök, lite mandelpotatis och ett spett är vad han kastar in i elden. Trots att han heter Brännström är Erik mer känd som Vilda Kocken.

Vi hinner med ett mellanmål (med mer ost i) innan vi beger oss ut till Svedjan Ost när tv-teamet lämnat oss vid glöden och packat ihop sin utrustning 20 minuter senare. En kvarterskaffe och ostbutik, så jag tar chansen att fråga om ursprunget till namnet Vilda Kocken. Erik menar att termen “vild kock” har två distinkta konnotationer. Du kan vara vild, fortsätter han, eller så kan du vara vild.

Det innebär att vara fri att experimentera och vara kreativ i köket, med råvaror som hämtats från den lokala miljön. Inte kvavt och alltför formellt. Att lämna Skellefte för Kanada och sedan återvända. Mina första år i Skellefte ägnades åt att utforska skogen och jag anser mig ha en jägmästares DNA.

Poängen är att vi borde uppskatta den naturliga världen. utnyttjar naturen och de resurser den ger. Erik avslutar sitt kaffe och fortsätter sedan med att beskriva områdets flora och fauna, inklusive bär, svampar, rötter, växter och vilda djur och fåglar. Skellefte är där Erik är född och uppvuxen, men han har även tillbringat tid på en rad andra platser i världen.

Erik Brännström Kock Familj

Under de tidiga stadierna av min karriär kunde jag skaffa mig erfarenhet på ett brett utbud av Michelin-restauranger i Sverige och runt om i världen. Några av de platser jag har jobbat på är bland annat Londons äldsta guide Michelin-restaurang, Hurtigruten i Norska havet och en riktig lyxrestaurang i Kanada, dit vi flög in dagsfärsk hummer och en lunch kostade 1000 kr.

Jag lärde mig grunderna för utmärkt matlagning, säger han till mig och ger mig en skiva av det saftiga nötkött som han precis har tagit från grottmansgrillen. När solen stiger högre på himlen börjar den kylas av tillräckligt för att vi ska kunna samlas runt elden igen. Men varför, efter att du blivit en av världens mest kända kockar, bestämde du dig för att återvända till din hemstad?

När jag förbereder mig för att transportera min egen kamerautrustning har jag den här frågan. Det finns en nivå av frihet som vi åtnjuter här som saknar motstycke överallt annars. Vi har friheten att ströva omkring i skogarna och andra naturområden utan störningar och luft- och vattenkvaliteten är exceptionell i den här delen av norra Sverige. Jag gillar också hur råvarorna har en unik kvalitet i den torra miljön.

Erik är nu konsult och fristående kock. Han har skrivit flera kokböcker, gör frekventa TV-framträdanden och konsulterar med företag av alla slag – från restauranger till mattillverkare – för att skapa nya koncept, menyer och recept. Vi har en hel produktionskedja i Skellefte, uppe på Solbacken, där vi bland annat gör såser och sous vide-kyckling. Han ler och fortsätter: “Det vet Skellefteborna knappt själva om.

” Erik planerar att tillbringa dagen på den prestigefyllda ostfabriken Svedjan Ost, där han kan se osttillverkning i aktion och prova några av deras nyaste skapelser. Erik bestämde sig för att hälsa på på egen hand kvällen innan. Även om jag inte har varit där på länge, använder jag fortfarande deras ostar när jag kan hitta dem som en källa till högkvalitativa, närproducerade livsmedel.

Han säger, med ett brett flin över läpparna, att nu är rätt tidpunkt för det har hänt mycket sedan hans senaste besök. Vi staplar hastigt in i bilen och rusar nerför gatan. På glatt humör vinkar Erik till sin granne som håller på att hugga ved till den öppna spisen. Under den senaste månaden som jag har skuggat Erik har jag observerat hans genuina nyfikenhet och entusiasm för andra omkring honom.

Du kan läsa mer om våra spännande nya äventyr tillsammans i Sverige här. Hälsosam mat bör kombineras på oväntade sätt. Om du inte känner för att gå ut, följ tv-kockens råd. Se också till att dina äldre nära och kära kan njuta av denna komfort regelbundet. Go’kvälls egen vildmarkskock och tv-kock, Erik Brännström, är ett bekant ansikte på den lilla skärmen.

Han har ingen mat förvarad i sin villa i Skellefte ifall han någon gång skulle behöva sättas i karantän. Jag har tillräckligt med mat för ett års boende hemma, skämtar han. Jag lever för och är hängiven mat. Det finns gott om mat i frysen och grannarna tar ofta över älgkött, så vi kan alltid fly om vi blir instängda. Man lär sig att inte ta något för givet eftersom, ja, allt är möjligt.

Erik Brännström Kock Familj
Erik Brännström Kock Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!