Gert Wingårdh Familj

Sprid kärleken
Gert Wingårdh Familj
Gert Wingårdh Familj

Gert Wingårdh Familj – Svenske arkitekten Gert Wingrdh (född 1951) driver den globalt verksamma byrån Wingrdh arkitektkontor.1951 föddes Gert Wingrdh till välbärgade föräldrar i Skövde, Västergötlands län. Hans familj bodde i ett hus på ett kalkstensberg och hans far drev den lokala cementfabriken. Kalksten och cement är två byggmaterial som Wingrdh har tagit med i sina senare projekt.

Wingrdhs familj flyttade till Göteborg när han var tio år gammal. När han först flyttade till Göteborg, valde de lokala barnen på honom. Han var alltid intresserad av konst och film även som ung.Wingrdh och hans familj är fortfarande baserade utanför storgöteborgsområdet, närmare bestämt kring Marstrandsområdet i Kungälvs kommun.

Hans hem, en rustik stuga i en charmig medeltida by, står i skarp kontrast till de eleganta, futuristiska byggnader han designar för att leva.Att besöka Pantheon i Rom inspirerade Wingrdh att studera ekonomi, konsthistoria och arkitektur vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola på 1970-talet, som han har hävdat i intervjuer.

Han hade för avsikt att öppna ett konstgalleri innan han satte sig för en karriär inom arkitektur.1975 tog han examen från Chalmers som arkitekt.Gert Wingrdh började sin karriär på 1970-talet som dekoratör.Efter att ha avslutat college arbetade han ett tag på ett arkitektföretag tills han öppnade sin egen praktik 1977.

Den ijared Executive Country Club, belägen strax utanför Göteborg, var hans första stora uppdrag som heltidsarkitekt och markerade hans debut i fältet samma år. Strukturen gav honom det prestigefyllda Kasper Salin-priset.

Han har tillbringat mycket tid i USA och Tyskland under de senaste åren. De svenska ambassaderna i både Washington och Berlin ritades också av Wingrdh. Trots detta kan majoriteten av hans färdigställda byggnader finnas i Sverige, och närmare bestämt i Storgöteborgsområdet.

Sju av de tolv hetaste arkitekturprojekten i Stockholm det året, enligt en svensk dagstidning, designades av Wingrdh, som 2007 också vann en betydande internationell tävling om ett massivt nytt köpcentrum i Malmö.

Flera fantastiska förslag, som konferenscentret Breath of Life i stersund, Jämtland, på toppen av ett berg, har väckt stor uppmärksamhet men har aldrig byggts.Några av funktionerna som etablerats i dessa prototypiska projekt blir så småningom färdiga byggnader, såsom den svängda glasfasaden på köpcentret Emporia i Malmö, som stod färdigt 2011.

Gert Wingårdh Familj

Han anses ofta vara den mest kända svenska arkitekten som lever idag på grund av sin talang, karisma och överflöd av utmärkelser.Även om han är en offentlig person är han inte utan kritiker. Han är till exempel känd för att vara en förespråkare för skyskrapor, vilket har fått kritik från vissa (svenska) kollegor.

Efter att ha avslutat doktorandstudier i mänsklig datorinteraktion vid Chalmers tekniska högskola tilldelades han Prins Eugenmedaljen 2005. Arkitektavdelningen på Chalmers välkomnade Gert Wingrdh som adjungerad professor i byggnadsdesign 2007.

Cirka 150 personer arbetar på Wingrdh-kontoret (2010).På 1980-talet var Gert Wingrdh en av de arkitekter som avvek från den dominerande funktionalistiska (internationella stil) standard som rådde i Skandinavien under en längre tid än i andra delar av världen.

Hans byggnader håller sig inte envist till en stil utan är ett svar på uppgiften och de omgivande miljöförhållandena, och han är känd för att snabbt ta upp nya trender inom arkitektur och tolka dem med ett personligt uttrycksfullt språk som integrerar de omgivande landskapen in i projekten. Sveriges högteknologiska kunnande blandas med dess månghundraåriga träbyggnadshistoria och miljömedvetenhet.

Wingrdh har hänvisat till hybriden av högteknologi och organisk design i sina byggnader som “hög organisk”, en term som han myntade.Hans byggnader har kallats “en form av modern barock”, och han har kallats en “maximalist” snarare än en “minimalist”.

Verken av Frank Lloyd Wright, Hans Scharoun, Carlo Scarpa, Frank Gehry och Peter Zumthor är bland de många arkitekter vars stilar han har influerats av och som han har en del konceptuellt DNA med. Hans konstruktioner har beskrivits som “lekfulla” och “strikta”, en annan uppenbar motsägelse.

Wingrdh använder ofta en byggnads låga entré som ett sätt att “höja intrycket av rymd och dramatik när man går in i de stora rummen”, en effekt som är tänkt att överraska gästerna.Kunskap om sociologiska processer och mänskligt beteende är väsentligt för att förstå komplexa konstruktionsstrukturer, som han besitter båda.1988 delades Kasper Salin-priset ut till hans design för den ijared Executive Country Club i Lerum, och 1993 gavs samma pris till hans design för Astra Zeneca R&D.

Gert Wingrdh var orolig för att bli gammal vid 60 års ålder. Vid 70 år är den borta, och under decenniet har han även lyckats toppa sin karriär med både tv och en bokserie.I en intervju om konflikterna kring ggdal, varför det är olämpligt att vara chef över sin make, och valet att avstå från alkohol, säger Sveriges enda kändisarkitekt: “Att få tillbaka så mycket kärlek vid ett sent tillfälle är ett extremt lyckligt resultat av ett liv.”

Det känns som en skildring av paradiset: Trevliga linjer, distinkta färger och så rullar naturen in på båda sidor om de tre ljusröda strukturerna – ladugården, torpet och skomakarboden. Det finns nu en bok och ett avsnitt av SVT-serien “Husdrömmar” tillägnat Wingrdhs omstridda konstruktion, som tog fyra år att slutföra.

Är detta då en personlig fantasi av Gert Wingrdh Väl. Det var resultatet av “många situationer”, förklarar han. Denna frestande plan som kastades i deras väg. De var i ett kulturarvsmiljö och behövde behålla gårdens utseende.

Vi har blivit lite tvingade in på ett område som vi inte riktigt sökt till, och vi har gjort det bästa av det, förklarar Gert Wingrdh.Överlycklig. Det är som att gilla rapmusik, men sedan höra fantastisk folkmusik och upptäcka den även om du generellt sett inte gillar den. Vi delar din uppskattning för denna vackra stuga och moderna design.

Gert Wingrdh skriver i boken om hur byggnaden har blivit en följetong i lokalpressen, och hur han själv har varit framträdande på förstasidan, klädd i en frack och beskrivits som “bilden av en affärsman”.De kände sig förrådda när staden sålde till en privat ägare, och det fanns oro för att vi skulle kunna ta bort svängarna på ett sätt som de skulle finna stötande.

Liksom tyskarna i Hasse och Tages “Äppelkrig” har Gert tyckts förstöra änglalandet. Att Äggdal fick förbli ett bruksrött torp borde alltså ha förvånat en och annan.Det låter som att du är partisk med den stora stugan i torpet, den med den röda hallen. Den här låten verkar lite spänd i mina öron. Liknar hur den röda nyansen i Bergmans “Viskning och tårar” representerar djupet av ens eget väsen.

Vi spenderade mycket tid med den blågröna nyansen. Men jag tyckte inte att det blev bra utan tänkte att det skulle vara kul att måla hela såväl invändigt som exteriört. en stuga med en röd insida.För mig är biblioteket och rökområdet synonymt. Miljöer som jag har sett i slott. Att gå in i torpet av en daglönare och hitta ett rum helt inrett i karmosinröd färg, vilket vanligtvis förknippas med rikedom, är lite av en motsägelse.

Det finns flera roliga tankespel i huset, och det finns många arkitektoniska spel med en klassisk estetik runt bostaden.. Nu kan jag inte förneka att jag är äldre, men det hindrar mig inte på något sätt. Mitt fysiska jag fortsätter att agera på samma sätt som det alltid har gjort.

Om något så har jag mer vitalitet än jag hade när jag var i 60-årsåldern. Absolut. Du måste ha ett alibi för dina handlingar, och vi antar att om vi var permanent handikappade och rullstolsbundna, skulle vi kunna klara oss med den platsen som vårt hem. Kanske är det också en besvärjelse, att tro att om du konstruerar på det sättet kommer du aldrig att behöva ta itu med det problemet igen. Jag slutade dricka alkohol när jag blev 60 för att få mer energi.

När jag fyllde 70 övervägde jag att börja om, men jag är inte särskilt inspirerad att göra det just nu. Jag gillar bara inte hur det smakar och avståndet jag har rest från den världen. Jag har absolut noll intresse av att göra det vid det här laget. Du fruktar att andra kommer att döma dig som alkoholist, och du skjuter upp att ge en förklaring eftersom det verkar oärligt att göra det.

Så det kan vara problematiskt. Men nej, inte riktigt. – Ja! Jag hade inte ens tänkt på att göra ett tv-program eller ge ut en bok när jag var 60. Sedan dess har jag jobbat som arkitekt på heltid, men jag har också ägnat en dag i veckan åt att liten skärm. Jag har skrivit kanske fyra, fem böcker. Så jag känner att jag lägger till saker mer än att ta bort.

Vad jag kan säga så är det egentligen ingenting i det stora hela. Trots detta har jag och Karin varit tillsammans i trettio år och klarat många “upp och nedgångar” i vårt gemensamma hem.

Vi har varit gifta i tjugo år och under den tiden har jag haft chefsposten. Så jag antar att jag var tvungen att ta reda på det svåra sättet att uppskatta henne. Vi har lärt oss att ta hänsyn till varandras känslor innan vi ingriper för att få vår vilja igenom, och vi tar oss extra tid att lyssna på varandra och ta itu med eventuella problem vi kan ha innan vi agerar.

När det gäller det här Eggdalsförfarandet tror jag att vi båda har hamnat i topp.Chefer bör undvika att favorisera, vilket kan leda till att de är mindre förlåtande mot sina partners än mot andra anställda. Som en allmän regel är det bäst att förklara att det inte var negativt menat senare på kvällen. Av den anledningen, och eftersom jag föredrar att vara den som fattar de slutgiltiga besluten, leder jag min egen arkitektbyrå och kan bilda mig bestämda uppfattningar om vad som är bra och fel.

1951 föddes Gert Wingrdh som enda barn till välbärgade föräldrar i Skövde stad i Västergötlands län. Senare i sin karriär började Wingrdh införliva cement och kalksten i sina mönster. Vid tio års ålder flyttade Wingrdh och hans familj till Göteborg.Han utvecklade en passion för visuella medier när han var tonåring.

Wingrdh och hans familj är fortfarande baserade i Storgöteborgsområdet, nämligen i Kungälvs kommun nära strandsamhället Marstrand. Wingrdh har i intervjuer berättat att en resa till Pantheon i Rom inspirerade honom att studera ekonomi, konsthistoria och arkitektur vid Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola på 1970-talet.

Han hade ursprungligen tänkt att öppna ett konstgalleri innan han ändrade sig och blev arkitekt. Han arbetade för ett arkitektföretag ett tag efter examen, men gick så småningom ut på egen hand 1977. 1988 markerade den ijarerade Executive Country Club utanför Göteborg hans debut som heltidsarkitekt. Strukturen gav honom en Kasper Salin Award.

USA och Tyskland har varit frekventa destinationer för hans arbete de senaste åren. Svenska ambassader i både Washington DC[8] och Berlin, Tyskland designades också av Wingrdh. Ändå finns majoriteten av hans färdigställda konstruktioner i Sverige, och närmare bestämt i Storgöteborgsområdet.

Ett stort nytt köpcentrum i Malmö tilldelades Wingrdh 2007, och samma år ritades sju av de tolv hetaste arkitekturprojekten i Stockholm, som uppmärksammats av en svensk dagstidning, av Wingrdh. Konferenscentret Breath of Life i stersund, Jämtland, på toppen av ett berg, är ett av flera fantastiska förslag som rönt stort intresse men som aldrig har byggts.

Det är inte ovanligt att element etablerade i dessa prototypiska projekt gör comeback i genomförda sådana; till exempel var den svängda glasfronten på Emporia köpcentrum i Malmö ursprungligen tänkt som ett prototypprojekt. Han anses ofta vara den mest kända svenska arkitekten som lever idag på grund av sin talang, utstrålning och överflöd av utmärkelser.

Trots det är hans position som offentlig person inte utan kritik. Till exempel har några av hans (svenska) medarbetare kritiserat honom för att vara en “skyskrapa-booster”. Han doktorerade i humanvetenskap från Chalmers tekniska högskola och tilldelades Prins Eugene-medaljen 2005. Gert Wingrdh började på arkitekturavdelningen på Chalmers som adjungerad professor 2007.

Cirka 150 personer arbetar på Wingrdh-kontoret (2010). På 1980-talet var Gert Wingrdh en av de arkitekter som avvek från den dominerande funktionalistiska (internationell stil) standard som rådde i Skandinavien under en längre tid än i andra delar av världen. Han är känd för sin snabba förståelse av framväxande arkitektoniska stilar och sin förmåga att tolka dessa stilar genom ett uttrycksfullt språk som är unikt hans eget, ett som sömlöst införlivar naturliga element i hans design.

Gert Wingårdh Familj

“Hans strukturer följer inte dogmatiskt någon stil utan utvecklas snarare i svar på specifika behov och platsförhållanden. Genom att kombinera högteknologiskt kunnande med landets långa historia av att använda trä i byggande och dess engagemang för miljömässig hållbarhet gör Sverige till ett attraktivt byggnadsläge.

När Wingrdh blev ombedd att karakterisera hans arbete, hänvisade Wingrdh till det som “högt organiskt”, vilket betyder att det inkorporerade både högteknologiska och organiska designprinciper. Han är släkt med och influerad av en mängd olika arkitekter, inklusive Frank Lloyd Wright, Hans Scharoun, Carlo Scarpa, Frank Gehry och Peter Zumthor.

Man kan säga att hans byggnader är både “lekfulla” och “strikta”, till exempel, vilket är en något osammanhängande deskriptor. För att “höja intrycket av rymd och dramatik när man går in i huvudrummen”, håller Wingrdh vanligtvis ingången till en byggnad låg. Kunskap om sociologiska processer och mänskligt beteende är avgörande för att förstå komplexa konstruktionsstrukturer, som han besitter båda.

1988 belönades strukturen som han ritade för den ijared Executive Country Club i Lerum Kasper Salin-priset och 1993 hedrades strukturen som han ritade för Astra Zeneca FoU-anläggning i Mölndal med samma ära.Han belönades 2002 med ECSN European Award for Excellence in Concrete för sitt arbete med flygledartornet på Arlanda.

När det gäller övriga strukturer vann Universeum Science Center i Göteborg (2001) och aulan och studentkåren vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg (2001) båda Kaspar Salin-priset samma år. Och Kungsbackas Aranäs gymnasieskola fick samma ära 2006. År 2005 tilldelades Prins Eugen-medaljen för arkitektur till honom.

Mimers hus i Kungälv ritades av Wingrdh, som nominerades till en Mies van der Rohe Award det året (2006). Chicago Athenaeum 2007 American Architecture Awards delades ut till House of Sweden. Med detta femte Kasper Salin-pris för sitt arbete på den amerikanska ambassaden i Washington, D.C., har Wingrdh etablerat sig som en ledare bland svenska arkitekter.

Wingrdh-kontorsbyggnaden i Vällingby, Stockholm, känd som K:fem, utsågs till den “uppenbara vinnaren” i kategorin shopping vid 2008 års World Architecture Festival i Barcelona. Stockholms Victoria Tower tog emot priset för bästa hotell vid 2012 års World Architecture Festival i Singapore. Köpcentret Emporia, beläget i Hyllie, strax utanför Malmö, utsågs till vinnare av kategorin shopping vid 2013 års World Architecture Festivale i Singapore.

Gert Wingrdhs lovordade verk och deltagande i det offentliga samtalet om arkitektur har bidragit till att förändra den populära uppfattningen om arkitektur och arkitekter i Sverige. Hans vilja att hitta nya tillvägagångssätt för varje utmaning har ökat utbudet av produktionen men försvagat hans roll som en vägledande konstnärlig kraft. Att sträva efter att “erbjuda kunden det de inte visste att de ville ha” visar en beredskap att både överraska och anpassa sig till förändrade omständigheter.

Gert Wingårdh Familj
Gert Wingårdh Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!