Håkan Lans Förmögenhet

Sprid kärleken
Håkan Lans Förmögenhet
Håkan Lans Förmögenhet

Håkan Lans Förmögenhet – Anders H. Kan Lans är en svensk som föddes den 2 november 1947 i Enskede församling i Stockholm. Han arbetade på FOA och uppfann en metod för datorfärggrafik som han senare fick patent på. I USA har detta patent varit föremål för många pågående juridiska frågor under ganska lång tid. 1968 tog Lans sin examen i elektronik och mekanik vid Uppsala universitet.

1968–1978 arbetade han som forskare vid Försvarets forskningsinstitut och Stockholms universitet. STDMA, som används i både det maritima AIS och flygplanet VDL Mode 4, utvecklades av Hkan Lans. Syftet till att förbättra sjösäkerheten är AIS ett universellt system som sänder ett fartygs position till andra närliggande fartyg. När ett flygplans sekundära radar fungerar på samma sätt som en AIS, kan VDL Mode 4-standarden användas istället.

Dessa metoder skapades ursprungligen för användning inom sjötransporter men har sedan dess utökats till att omfatta flygresor. Ibland i Sverige ser du Lans omarbetad som killen som skapade musen för datorer. Douglas Engelbart förtjänar dock det erkännandet (se artikeln om datormus). Hkan Lans skapade en del av ett digitaliseringsbord och skilde sig lite från moderna datormöss.

Pucken (pekdonet) kan endast användas på en viss platta som kan fastställa dess exakta placering.Detta patent beskriver en metod för att förbättra säkerheten för flyg- och sjöresor genom att kombinera GPS och trådlös kommunikation. I ett nötskal är planen att varje plan i området ständigt ska sända sina GPS-koordinater, hastighet och kurs till alla andra plan i området.

De kommer att kunna hålla avstånd genom att titta på varandra på en skärm. Det huvudsakliga bidraget från denna uppfinning är detaljerna för hur man bygger denna typ av radiokommunikationsprotokoll. GP&C, företaget som ansvarar för uppfinningen, har gett den akronymen STDMA datalänk, som står för “Self-organizing Time Division Multiple Access”.

Nuvarande användning av protokollet kan ses i form av Automatic Identification System (AIS), ett system som används av alla handelsfartyg med bruttotonnage över 300 ton (troligen en slarvigt skriven 500 som blev 300 i regeltexten) i internationell trafik (så kallade SOLAS-fartyg), med cirka 50 000. Ansökan om denna uppfinning gjordes första gången 1992, och den upphörde 2012.

För att skapa en design på en ljuskänslig yta, använd enheten SE 404515-2. Med hjälp av en lampa och en XY-plotter förklarar patentet hur man gör ett märke på en ljuskänslig yta. Patentansökan lämnades in 1984, och den ansågs ogiltig 1992. Det finns två patent i USA som Lans äger: 4 303 986 infrastruktur för informationsteknologi för visualisering av färggrafik.

Håkan Lans Förmögenhet

Detta patent beskriver ett tillvägagångssätt för att uppfylla en dators beräkningskrav i sammanhanget av färggrafik. Det är ett patent för grafikkort, eller enklare, ett patent för användning av en dedikerad grafikprocessor. Patentet blev anmärkningsvärt när Hkan Lans började kräva licensavgifter från datortillverkarna. Med andra ord, [citera behövs] Detta patents livslängd började 1981 och slutade 2001. Patent # 4 717 928:

“Arrangemang för att skapa ett mönster på en ljuskänslig yta.” För att förtydliga är detta patent identiskt med SE 8404515-2. Detta patents livslängd började 1988 och avslutades senast 2008. Positioneringssystemet beviljades även patent i USA; den ogiltigförklarades dock 2010 när en ny granskning fann att uppfinningen inte var tillräckligt ny jämfört med tidigare teknik.

Under ett decennium (1985-1995) stämde Hkan Lans Hitachi för att ha gjort intrång i hans amerikanska patent på grafikkort. Som ett resultat av förlikningen kunde IBM förbinda sig till en licensaffär. Men utan licens använde Dell, HP och Compaq tekniken. 1997 lämnade Lans amerikanska advokater in en stämningsansökan mot företagen, men han förlorade eftersom de använde fel namn.

Istället för att stämma under namnet Hkan Lans helägda aktiebolag Uniboard gjorde de det under hans personliga namn. Enligt den amerikanska domen är Uniboard den legitima ägaren av patenten. Den 6 september 2001 beordrade domstolen Lance att täcka alla kostnader. Domen granskades 2005 och i juni samma år meddelades ett nytt beslut.

Domaren slog återigen fast att Hkan Lans befanns skyldig och måste betala alla rättegångsavgifter. Nacka tingsrätt 2008 för att driva in de advokatkostnader som Hkan Lans var skyldig att betala genom 2005 års amerikanska dom. Gateway (som förvärvades 2007 av Acer Inc. Nacka tingsrätt slog fast att Hakan Lans var tvungen att följa.

Efter ett överklagande, den 5 november 2010, beslutade Sveriges högsta domstol att Hkan Lans inte ska åläggas att betala rättegångsavgifter i enlighet med den amerikanska domen utan att först höra de bakomliggande juridiska farhågorna. I september 2013 beslutade Nacka tingsrätt att Uniboard, Hkan Lans bolag, ska betala f.eller rättegångskostnaderna.

I juni 2014 fastställde hovrätten domen och fann att Hkan Lans inte hade bevisat att det fanns några fel i den amerikanska domen. Hkan Lans har även väckt talan mot sitt juridiska ombud. Lans accepterade dessa i april 2012. I slutändan är “parterna nöjda”, enligt Lance. Hkan Lans valdes in i Royal Academy of Engineering 1996, Royal Academy of Military Sciences 1997 (även om han avgick från den positionen 2006) och Royal Society of Engineers som motsvarande medlem 2001.

Sveriges utmärkelse Årets uppfinnare 1990, guldmedalj från Ingenjörsvetenskapsakademien 1993, International Seatrade Award 1993, Polhemspriset 1995 (för färggrafik och transpondrar för positioneringssystem; GPS), KTH: s stora pris 1996, Flight Aerospace Industry Award 1997, Flygtekniska Föreningens Thulin-medalj i guld 1999, teknisk hedersdoktor från Uppsala universitet 2001, och.

Håkan Lans Förmögenhet
Håkan Lans Förmögenhet

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!