Har Svante Pääbo Barn

Sprid kärleken
Har Svante Pääbo Barn
Har Svante Pääbo Barn

Har Svante Pääbo Barn – Kommer vi att anlända på ett annat sätt Men vilka är vi egentligen Tack vare Svante Pääbo, som sannolikt kommer att vinna Nobelpriset i fysik eller medicin 2022, har vi en bättre förståelse för vad som skiljer oss som människor. Men vi bör också överväga det genetiska arvet efter våra nyligen avlidna nära och kära.

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelpriskommittén och Nobelstiftelsen vid Karolinska Institutet, besökte Svante Pääbo i hans hem i Leipzig strax innan priset offentliggjordes och rapporterade att Pääbo var “överväldigad” och “extremt. Det finns också hans 1999 grundade Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Områdena arkeologi och paleontologi är väsentliga för att undersöka frågor om människors ursprung. Men tack vare Svante Pääbo kan vi också få svar genom genteknik idag, säger Juleen Zierath, professor i klinisk integrativ fysiologi och ledamot i Nobelkommittén vid Sveriges Karolinska Institutet.

Hon berättar att hennes intresse för att lära sig analysera forntida DNA först uppstod i form av ett samtal med Svante Pääbo. Han kombinerade sin doktorandforskning om immunförsvaret vid Uppsala universitet med ett sidoprojekt där han isolerade DNA från mumifierade insekter.

Han borde ha vetat att det inte skulle vara lätt, som Juleen Zierath förklarar, och listar några av utmaningarna som han förväntade sig. DNA kan förändras kemiskt och fragmenteras i gammatillståndet. DNA från mikroorganismer och moderna människor kan skarvas till ökända pajer. Hon berättar att medan många andra redan hade gett upp, hade Svante Pääbo ett genuint intresse; han var också fräsch, observant och extremt rigorös.

I början av 1990-talet fortsatte han som nyutnämnd professor vid universitetet i München sina ansträngningar att lösa den till synes oöverstigliga uppgiften. Han började med att nollställa DNA:t i cellens mitokondrier, som lagrar sin egen kopia av den genetiska koden. En bättre chans att lyckas ges av den utbredda närvaron av DNA i kopior. Han lyckades plocka ihop den första kända genetiska släkten från neandertalarna från en benbit som var 40 000 år gammal.

Enligt Juleen Zierath “jämförde han det med DNA från människor och schimpanser för att visa att neandertalar-DNA:t är unikt.” Nästa hinder var att analysera neandertal-DNA från cellkaryoter, där huvuddelen av genetisk data lagras. Hans team vid Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology var framgångsrika i denna strävan 2010 när de publicerade en komplett neandertal genetisk sekvens.

Enligt jämförande forskning levde den senaste gemensamma förfadern till neandertalarna och moderna människor för minst 800 000 år sedan. Forskning visade också att neandertalare och Homo sapiens fick barn ungefär samtidigt, för några tiotusentals år sedan.

Svante Pääbo grävde ut skelettresterna av en okänd mänsklig förfader, kallad “denisova”, från en liten stenbit vid Denisova-grottan i Sibirien. Det var också uppenbart att det fanns romantiska relationer mellan människor och apor. Vissa moderna män har så mycket som 6% denovo DNA.

Neandertalare och denisovaner försvann in i tidens dimmor, men tack vare Svante Pääbos forskning vet vi att moderna män bär på en del av sina gener. Dessutom har forskning lett till identifiering av gener som är unika för människor. Listan är inte särskilt lång; istället handlar det bara om 100 proteinkodande gener.

Det är möjligt att lära sig mer om deras funktion genom att studera dem i cell- och djurstudier. Enligt Juleen Zierath har denna fascinerande kunskap potential att även ha praktiska medicinska tillämpningar. Vår döda bakterieplasma har viss effekt på immunsvaret på infektioner. Effekterna av syrebrist på hög höjd kan mildras av en vanlig genotyp i Tibet som har sitt ursprung i denisovanerna.

Har Svante Pääbo Barn

Svante Pääbo har studerat flera av dessa familjer de senaste åren i samarbete med Karolinska Institutets forskare Hugo Zeberg. Deras forskning har bland annat visat att en del av oss bär på neandertalgener, vilket kan påverka vår fertilitet, utstryksresultat och risk att bli svårt sjuka av covid-19.

Enligt Juleen Zierath kan Svante Pääbos forskning hjälpa till att förklara vad som gör oss till människor på ett speciellt sätt. Under de många tusen år som neandertalarna strövade omkring i Europa, levde de i små samhällen, utövade sina egna unika former av konst och upprätthöll ett sätt att leva som har förändrats lite. Vi tog det motsatta greppet, avancerade bildkonsten och förbättrade våra metoder kontinuerligt. Vi förvandlades till upptäcktsresande och turister som transporterades via fartyg. Enligt Juleen Zierath kan många av skillnaderna förklaras av genetik.

Juleen Zierath tror att de flesta kommer att hålla med om hennes bedömning att Svante Pääbos forskning är fascinerande. För närvarande ser hon fram emot hans Nobelföreläsning i december. Vem skulle inte vara nyfiken på vårt ursprung och var vi kommer ifrån? Jag tror verkligen att det kommer att bli jättebra, säger Juleen Zierath. Stockholm, 1955: Svante Pääbos födelse. Han tog sin Ph.D. från Uppsala universitet 1986 och gjorde sedan postdoktor vid både University of Zürich och University of California, Berkeley.

Hans befordran till professor vid universitetet i München skedde 1990. Pääbo Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Leipzig, som han grundade 1999 och fortfarande är aktivt involverad i. Han arbetar också som adjungerad professor vid Japans Okinawa Institute of Vetenskap och teknik fram till år 2020.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelades Sune Bergström, tidigare rektor för Karolinska Institutet, 1982. Sonen Svante Pääbo är en framstående forskare inom området. Han är doktor i psykiatri vid Karolinska Institutet där Svante Pääbo arbetar.

Vid måndagens TVid-lunch twittrade barnläkare och klinisk epidemiologiprofessor vid Karolinska Institutet, Jonas F. enlighet med de regler som fastställts av Nobelstiftelsen är jag förbjuden att avslöja vem som vann priset, men jag måste säga att jag idag är oerhört glad.

Har Svante Pääbo Barn
Har Svante Pääbo Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!