Kicki Danielsson Ung

Sprid kärleken
Kicki Danielsson Ung
Kicki Danielsson Ung

Kicki Danielsson Ung – Elsie Ann-Kristin Ros (ogift Danielsson), född 10 maj 1952, i Visseltofta, Skne, är mer känd som Kikki Danielsson, en svensk country- och dansbandssångare.Danielsson är en musiker som är känd för sitt joddlande i låtar som “Cowboy Yodel Song”, “Rock’n Yodel” och “En tokig sng”, samt för sitt arbete som dragartist och låtskrivare. Under åren som sträckte sig över slutet av 1970-talet och slutet av 1990-talet var Kikki Danielsson på höjden av sin popularitet över det norra halvklotet.

Kikki, hennes Nashville-baserade tv-program, hade premiär 1986.Kikki Danielsson föddes i Visseltofta utanför Osby, men adopterades senare och växte upp på en gård i Småland när hon var fem. Där blev hon den enda flickan i familjen efter att hennes yngre syster adopterades.

Hon växte upp på lmhult av sina morföräldrar, Ture och Abela Danielsson.Kikki Danielssons första liveframträdande var 1957, när hon var 15 år, vid den lokala söndagsskolans luciafirande i hennes hemkyrka i Småland. Hon sjöng julsången “När Jesusbarnet lg en gng.” Som ung sjöng hon i kyrkans kör.

Hon har deltagit i svenska Melodifestivalen två gånger och norska Norsk Melodi Grand Prix en gång. Hon har tävlat i Eurovision Song Contest två gånger, först som medlem i country- och popgruppen Chips 1982 med låten “Dag efter dag”, som slutade åtta, och en gång som soloartist med låten “Bra vibrationer, ” som slutade trea.

Hon tävlade i en talangtävling 1967 och vann då ett dragspelsval på Sveriges Radio-TV.Kikki, då bara 17 år gammal, gjorde sin professionella sångdebut med bandet Nickies 1969.1973 bytte hon till ett annat dansband vid namn Wizex, som gjorde sin albumdebut 1974 med låten “Skratta & le.” När hon uppträdde med Wizex och Lasse Holm fick hon artistnamnet “Miss Decibel” och slutade på andra plats i den svenska Melodifestivalen 1978.

Flera av Wizex framträdanden från åren 1979–1982, där hon deltog i låtskrivandet och sången, släpptes under hennes eget namn på singlar. Hon lämnade Wizex 1982, men som medlem i country- och popgruppen Chips uppträdde hon i Melodifestivalen 1980 med den femteplacerade låten Mycke’ mycke’ mer, 1981 med den andraplacerade låten God morgon, och i 1982 med sjätte låten Dag efter dag; hon var också finalist i Eurovision Song Contest åren innan gruppen upplöstes 1983.

Kicki Danielsson Ung

Sedan 1979 har Kikki Danielsson släppt soloproduktioner; hans debutsoloalbum, med titeln Rock’n Yodel, släpptes samma år. Hon har släppt fem soloalbum och två album med bandet Chips. Hon har släppt två album med sin dansgrupp Wizex och tre med Roosarna (1996-2000 Kikki Danielssons orkester).

1983 solodebuterade hon i Melodifestivalen med låten “Varför är kärleken röd?” som slutade på andra plats. För en av sina mest kända låtar, “Bra vibrationer”, vann hon Melodifestivalen 1985 och kom trea i Eurovision Song Contest samma år i Göteborg.

Hon är också en skicklig countrysångerska som har medverkat i amerikanska radio- och tv-program sedan 1980-talet. 1984 flyttade hon till Nashville och deltog i inspelningen av countryalbumet Midnight Sunshine, varefter hon beviljades medborgarskap och blev en framstående medlem av stadens musikscen.

Det är ingen hemlighet att Kikki Danielsson är en svensk topplista tack vare sina smittande melodier och catchy refränger på låtar som “Papaya Coconut”, som först blev populär 1987.1980 utsågs “Sngen skall klinga” av dansgruppen Wizex till årets Svensktoppsmelodi och 1982 fick “Dag efter dag” av gruppen Chips samma status.

Hennes låt “Lätta dina vingar” tillbringade 17 veckor på toppen av de svenska listorna 1989. 1987 släppte hon sitt julalbum, med titeln “Min barndoms jular”. Hon hade flera hits på de svenska listorna med bandet Roosarna på 90-talet.

Hon uppträdde i Melodifestivalen 2002 tillsammans med Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen (Kikki, Bettan & Lotta), och de tre fortsatte med en egen krogshow under andra halvan av det året.

De deltog också i Norsk Melodi Grand Prix 2003, med låten “Din hnd I min hnd”, som slutade på femte plats. Kikki Danielsson tävlade i Melodifestivalen 2006 och framförde en låt med titeln “I dag & I morgon” skriven av Thomas G:son och Calle Kindbom. Låten tog sig hela vägen till sista omgången på Globen, där Danielsson slutligen kom på en sjätte plats.

Kikki Danielsson sjöng också på Stockholm Pride-festivalen 2001.Hon åkte på turné med Melodifestivalen i juli 2004.Hon tog en jullov med sitt band, Julstämning med Kikki, från 28 november till 17 december 2006.Portrait From A Painted Lady, den sista delen i “Painted Lady”-trilogin, släpptes i september 2017; hon medverkade också i den åttonde säsongen av Så mycket bättre (TV4).

Högtiden till ära sände SVT1 ett porträtt av Kikki Danielsson, producerat av Susanne Cederberg. Asteroid 18632 Danielsson, upptäckt av Claes-Ingvar Lagerkvist 2017, fick sitt namn efter henne. Danielsson deltog i 2018 års Melodifestivalens första semifinalomgång med sitt bidrag “Osby-Tennessee”, som slutade sexa och sjua efter omplaceringarna.

Kicki Danielsson Ung
Kicki Danielsson Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!