Leif Mannerström Ung

Sprid kärleken
Leif Mannerström Ung
Leif Mannerström Ung

Leif Mannerström Ung – Att ta köksvägen var ett självklart val för Leif Mannerström. Hans mamma arbetade i restaurangbranschen och hans far och farbröder var båda kockar. Men eftersom Leif tittade på tv-programmet “Vem tror du att du är” hittades inga fler kocks tillbaka i byxorna. Men bristen på sidanvävare, fetma, brutalitet och långa familjekonstellationer kvarstår.

En gång i tiden, när jag var ung, drömde jag om att bli fältflygare, men tyvärr blev jag utslagen i den sista omgången av försök. Jag kände mig fruktansvärt skyldig över att jag inte tog mitt drömjobb. Jag visste inte vart jag skulle rikta min uppmärksamhet vid det här laget.

Det är okej, pappa. Bli kock. Varje man behöver äta. Men du måste verkligen förbättra och lägga ut saker som folk bryr sig om. Och han såg att jag fick mina första lektioner på en riktigt tuff arbetsplats: i tarmen på Svenska Amerikalinjens Kungsholm. Min personliga åsikt är att det inte var lätt att ta sig lägre i organisationshierarkin.

Jag träffar Leif i det enorma hemtrevliga köket i Tvärredslund, ett gammalt pensionat utanför Ulricehamn i Tvärred. Leif och hans fru Lilian har haft huset som fritidshus de senaste 13 åren och de gör det nu till sin permanenta bostad.

Han tittar ut över vattnet och säger: “Jag är så tacksam över att få bo på en så vacker plats.” Så ofta vi kan tar vi hit våra barn och barnbarn för att vara med på det roliga. Jämfört med den antika stugan där vi en gång bodde är denna plats ljusår före sin tid.

När Leif för två år sedan gick i kapp med sina forskarkollegor i släktforskarprogrammet höjdes många på ögonbrynen. Han kunde vissa saker och kunde inte andra, men han lärde sig mycket nytt material. Just därför går han under namnet Mannerström.

Medan faderns sida av hans agerande var äventyrlig och konstnärlig, såg modersidan fäderna på mödernet slet som fattiga torpare och bönder på sörmländska landsbygden.Jag har fått höra att jag tack vare mitt släktträd är släkt med många kända personer, som Raoul Wallenberg, Viktoria Tolstoj, Ivar Lo-Johansson och Tage Danielsson, för att nämna några. Men jag kunde inte drömma om det faktum att min älskade bondefar var en brottsling och inte avvek för långt från mainstream för att missa poängen.

Leifs barndom och ungdom var ganska svår. Hans föräldrar, den charmiga Stockholmsscocken Gösta Mannerström och den unga vackra Anna från Sorunda, var ännu inte överlyckliga över utsikterna att bli föräldrar och när Leif var ett år tog de honom till olika hem.

Leif säger att hans far var en frontimmerskarl av Guds nde och att hans mor inte ens var av den troglodytiska sorten. Hon träffade en ny pojkvän ganska snabbt och gav sig själv till honom, men han var inte intresserad av att ha en ung person bosatt i huset. Så jag pratade inte med henne så ofta. Min far tog så småningom ansvaret för mig och min älskade faster och farbror i Cecilia.

Precis som Julia Ceasar var hon en charmig och modig föregångare, och jag tillbringade större delen av min tid i hennes tvårumslägenhet på Stockholms stadsdel Söder. Hennes livsuppgift var att laga mat i hennes restaurang och i yngre år drev hon ett snacksställ nära Longholmens färjeläge.

Leifs mormor Cecilia, som då var 56 år, tog födelsen av sitt barnbarn med stor glädje.Jag tyckte det var väldigt tydligt att hon drev iväg i sin egen oro, säger Leif. Hon var så orolig att jag skulle drabbas av olecranon-irritation att hon tvingade mig att bära en skyddshjälm som den som användes av dagens motorcyklister.

Leif Mannerström Ung

Doktorn övertygade sig själv om att jag såg dålig ut och undersökte mig igen med glasögon, kisande som kolvproppar; detta förbättrade bara något. Tänk på den extra ansträngningen och unna dig en golfrunda. Sparvagn nr. 4 på ringlinjen jobbade när jag kom hem från skolan idag. Bönderna släppte av mig vid ytterdörren på morgonen, och jag fick åka runt i Stockholm med några vänner tills de gick hem för dagen. Jag var inte helt tråkig; mina föräldrar kände arbetsledaren väl, och det hjälpte mig att lära mig känna mig i staden.

Även om hon inte var den klagande sorten, hade bonden Cecilias liv hittills inte varit en bädd av rosor. Hon träffade den häftiga jimmy Sigfrid Gerhard Petré när hon var i trettioårsåldern, och de två slog till i ett Stockholms handelspartnerskap. Bertil föddes 1916 och Leifs äldsta son, Gösta, som föddes 22 år senare, blev pappa till honom.

Sigfrid, oftare känd som Sigge, var kapten på fartyget, och eftersom han var ute och reste så ofta var Cecilia ansvarig för det mesta av sönernas uppfostran och kvällsmatsförberedelser. Hon ville verkligen ge sig själv en present, men Sigge tyckte inte att det behövdes.

Hon hade ingen aning om att hon hade delat Sigge i Göteborg med hans fru och fyra barn. Han hade redan 1905 gift sig med Hanna Maria Jakobsson från stergötland, och han hade redan vid Göstas födelse fyra äldre halvsyskon. Ingen vet om Cecilia är bekant med detta. Men Gösta visste ingenting.

Aldrig tidigare hade han, som ung man, suttit mitt emot en så härlig kvinna vid lunchen och delat en stund av ömsesidig förståelse med henne. Båda familjerna verkade ha en historia av sjöfartsäventyr. Och det var inte allt: det visade sig att de delade ett namn.

Leif säger till mig att jag måste acceptera att min pappa har döpt några tillgångar efter Sigge. Jag har ett stort antal halvsymboler, och det är inte förvånande att det fortfarande finns några som jag inte känner igen. Jag har haft min beskärda del av styvmödrar genom åren också.

Leif Mannerström Ung
Leif Mannerström Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!