Lena Apler Förmögenhet

Sprid kärleken
Lena Apler Förmögenhet
Lena Apler Förmögenhet

Lena Apler Förmögenhet – Lena Apler, 65, joggar mot scenen i en eldgul outfit medan hon pumpar nävarna i takt med en populär låt som spränger från högtalarna. Robbie Williams sjunger “I am powerful, I am gorgeous” när hon står mitt på scenen med armarna uppåt. Det är inte utan de plötsliga händelser som inträffar efter en annars lugn föreställning som får dig att hoppa något.

Drygt tusen platser har ställts upp i Posthotellets massiva konferensrum i Göteborg. I verkligheten kunde folkmassan vara allt från tvåhundra till trehundra. Bara två timmar kvar av Connect 2 Capital startup-evenemanget.

Efter föreställningen står Lena Apler utanför konferenssalen.Mitt intryck från igår var att allt gick alldeles för långsamt. Brist på belysning och buller. Viss acceleration krävs. Scenljusen lyser starkt när hon är där, men få personer utanför startup- och finansbranschen vet att hon grundade ett företag som nu är värt över 10 miljarder kronor.

Vi äter lunch på hennes svenska favoritrestaurang, Swedish Taste, dagen efter showen. Den andra våningen är det enda stället att ha en konversation utan avbrott. Lena Aplers första intåg i affärsvärlden var 1974, då hon arbetade på SEB; ändå blev hon inte en riktig entreprenör förrän 1999, då hon grundade Collector.

Hon hjälpte också till att etablera den svenska filialen till den norska kreditbanken (DnC) och det statligt ägda kredithanteringsföretaget (Securum) däremellan”Jag tänkte när jag blev tillfrågad av DnC att “eta en bank, du får bara den möjligheten en gång i ditt liv.” Hon minns: “Jag hade ingen aning om att jag skulle klara det på egen hand senare.”

Hon kom till affärsvärlden för bara 30 år sedan, och under den tiden har hon övervakat etableringen av DnC i Sverige och varit VD för Securum.På Securum tilläts vi mycket självständighet i utbyte mot ansvar. Efteråt, “Jag kunde inte förstå att gå tillbaka till en bank och bli stoppad i en låda”, säger Lena Apler.

Först vände sig dock en norsk bank till henne med ett erbjudande om att starta ett nytt företag i samma stil som Securum. Hon och medgrundaren Johan Möller ändrade sig dock i sista stund och skapade ett eget “mini-Securum” istället för att skriva på kontraktet.

“När jag bestämmer mig går jag ut och kör. Hon fortsätter: “Det var lika enkelt som att börja utarbeta en affärsplan, hyra utrymme och anställa anställd nummer tre. De bildade ett aktiebolag och öppnade för verksamheten på bara två månader, och i slutet av det första året gick de med lite vinst.

Jag visste inte hur vi skulle klara det kl.Sedan dess har Collectors intäkter skjutit i höjden och 2016 tjänade företaget 405 miljoner kronor efter skatt på en omsättning på cirka 1,5 miljarder kronor.Däremellan har Lena Apler attraherat uppmärksammade göteborgare som investerare, inklusive kasinomagnaten Rolf Lundström och fastighetsmogulen Erik Selin.

Lena Apler Förmögenhet

2015 börsnoterades Collector och Lena Apler slutade som vd samtidigt som hon håvade in 60 miljoner kronor genom att sälja av vid budet.Vi andra fick alltså göra några extraförsäljningar utöver vad vi hade ursprungligen Enligt Lena Apler sa han till henne: “Jag tar de aktierna i graven.”

Hon hade precis fått en stor summa pengar och var ivrig att hitta värdeskåp att förvara dem i. Hon började förstå startscenen vid den tidpunkten. När du väl har tjänat en delexit måste du använda pengarna på bästa sätt. Jag ville stödja ett mer specifikt forskningsinitiativ, snarare än ett som skulle bidra till att utveckla området i allmänhet.

Här har jag kommit till slutet av min resa, och efter det kan det vara ganska bra att lägga pengar på nya, små affärer. Jag minns hur utmanande det var att samla in pengar från början.Jag tycker att det är ett bra sätt att ha lite kul samtidigt som man spenderar lite pengar. Lena Apler tillägger, “Om mina pengar kan hjälpa andra att expandera sina verksamheter, då kommer jag att vara glad över att ha deltagit i och implementerat det.”

Ja, det är uppenbart att jag inte gör irrationella satsningar på nystartade företag. Mitt förtroende för dessa företag är orubbligt. Att ha mer pengar än någon annan är ingen anledning att känna sig fullbordad. Den har noll attraktion för mig. Det mesta av min förmögenhet finns fortfarande i Collector-aktier. “

Investerarens ledstjärna är okomplicerad: om hon gillar affärsidén och människorna bakom den gör hon en investering.Den första är att det finns grundläggande hygienbehov. Du säkerställer att de har erfarenhet och inte har fuskat tidigare genom att titta på deras bakgrund. Men det finns också en hel del känslor för mig. Jag måste veta att de verkligen brinner för detta koncept.

Den sistnämnda egenskapen är också ett element som är otroligt närvarande hos Lena Apler själv. Hennes ögon lyser starkare när hon pratar om sin Collector. Hon gjorde sin första investering i fintech-verksamheten Sigmastocks under senare hälften av 2015. Nästa år 2016 var hon en av de mest aktiva privata investerarna i Sverige, men hon har precis infört ett investeringsmoratorium för sig själv.

Lena Apler Förmögenhet
Lena Apler Förmögenhet

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!