Lisa Carlehed Mamma

Sprid kärleken
Lisa Carlehed Mamma

Lisa Carlehed Mamma – Den svenska scen- och filmskådespelaren och lingvisten Lisa Carlehed. Hon tog sin Bachelor of Acting Art-examen 2004 från GITIS Scandinavia i rhus, Danmark, efter att ha gått på The Method Acting Studio i London.

I den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna medverkar även den bortgångne skådespelaren Per-Olov Lange med Lisa Carlehed, Tove Lo och Gustaf Skarsgård. Erik Poppe, som senast regisserade kritikerrosade 22 juli på Utya, kommer att styra programmets regi. Dessutom är Mobergs kung, Jens Liljestrand, gäst på länken.

Guldbagge-priserna har delats ut årligen sedan 1964 för att hedra dem som har gjort betydande framgångar för svensk film under den tidsperioden. Ungefär 470 personer har vunnit en Guldbagge Award.

Film Väst samproduktioner har uppmärksammats med totalt 169 Guldbagge Awards och 372 nomineringar sedan 1998. Film Väst uppmärksammades för sina “kreativa bidrag till svensk film” med ett Guldbagge Award 1994.

För närvarande finns det 19 distinkta Guldbagge Award-kategorier, varav en är Lifetime Achievement Award. I prisutdelningen Guldbagge ingick även utdelningen av Gullspira barnfilmspris och publikpriset.

Vid den årliga Guldbagge-utdelningen röstar biobesökare i Sverige fram sin favoritfilm och vinnaren får publikpriset. Castingen för den kommande Utvandrar-filmen har börjat. Lisa Carlehed, som spelar huvudrollen som Bondfrun från Duvemla i ETC Göteborg-uppsättningen, har pratat med teaterns pressteam om påverkan av hennes barndoms närhet till teatern och hennes önskan att spela den ikoniska rollen i en intervju med teaterpressen team. ÖIJARED.

Det är mycket spänning inför andra gången kring inspelningen av författaren Wilhelm Mobergs episka romansserie om den svenska immigrationen till USA. Det är en annan historia, tagen under en period när migrationsvågen vände i en annan riktning. Den här gången berättas historien om hur de förmögna och religiöst troende svenska bönderna lämnade landet ur Kristina Nilssons synvinkel.

Det finns höga förväntningar på inspelningen av Vilhelm Mobergs försvinnande handling, som äntligen sker efter 50 år. Inte minst för att det är Christina i centrum för uppmärksamheten just nu. Och Kristina spelas av LISA CARLEHED, som tog sig in på scenen med lite hjälp från ABF.

Bakgrund: Började titta på anime som barn, tog flera skådespeleriklasser och tog en kandidatexamen i skådespeleri från Danmarks Konstakademi 2004. Hon har arbetat främst i Danmark och Tyskland sedan 2001, där hon också har gjort sitt hem.

Lisa Carlehed, professionell tennisspelare, planterar ett äppelträd en sommardag i traktorerna runt Munkedal. Astrakanäpplen. Ett helt filmteam har nu anslutit sig till produktionen. Denna scen upprepades flera gånger.

Det var den allra första scenen jag någonsin spelat i. Där och då insåg jag, japp, vi är äntligen igång med att skriva in, säger hon. När den norske regissören Erik Poppe fattade sitt beslut castade han den 42-åriga Lisa Carlehed som Kristina i sin storfilm Utvandrarna.

Både jag och Gustaf Skarsgard hade deltagit i castingprocessen för rollen. Jag heter Kristina och hans är Karl Oskar. Jag tyckte det kändes riktigt bra, så att vänta på ett telefonsamtal var nervkittlande.

Hon ringde Erik Poppe när hon var mitt uppe i en tolkning av en dansk regissör Martin de Thurahs konstfilm. Jag frågade om det var nödvändigt att prata smländska eller inte. Vi behövde det inte, sa Erik till sin fru, och det var då jag insåg att det här skulle vara en bra situation, säger hon med ett leende.

Lisa Carlehed Mamma

Den svenska litterära klassikern Utvandrarna, av Vilhelm Moberg, berättar om Karl Oskars och Kristinas emigration från Sverige till USA. Filmen är ett stycke svensk filmhistoria, med Liv Ullmann som Kristina och Max von Sydow som Karl Oskar. Filmen är från 1971. Albumet från 1995 av Björn & Benny med titeln “Kristina från Duvemla” med Helen Sjöholm i rollen som Kristina är ett viktigt stycke musikalisk historia.

Medan Lisa Carlehed spelade rollen bestämde hon sig för att inte se den gamla klassikern igen. Man kan inte jämföra hans Kristina med Liv Ullmanns av samma anledning. Det är en annan sorts berättelse och en annan sorts Kristus.

Men jag läste om alla Forsaken-böckerna, och det gjorde mig verkligen väldigt glad! Här är Christina huvudattraktionen; som sådan har hon mer att säga till om i frågan och blir därför mer mångfacetterad.

Lisa Carlehed, som har bott, arbetat och bildat familj i Danmark sedan 2001, kommer att göra sin svenska filmdebut med Utvandrarna. Jag har längtat efter möjligheten att åstadkomma något verkligt värdefullt i Sverige. Hon säger att det är mycket lättare att sätta sin bästa fot framåt samtidigt som man talar sitt modersmål, och hon berättar hur hon aldrig har tänkt så mycket på att använda någon annan resurs till sin fördel.

Ingemar Carlehed, mer känd som “Pappa”, arbetade på teatrarna i Göteborg. Jag brukade umgås med honom mycket när vi var barn. Jag satt i vardagsrummet, deltog i rakningsritualen, kanske till och med gav mitt barn en manglad blomma och tittade på dödsscenen i Romeo och Julia kväll efter kväll tills jag insåg att det var precis sånt jag vill jobba med.

Inför föräldrarnas separation tillbringade hon större delen av sin barndom i Värmland med sin mamma. Jag deltog i ungdomsteatergrupper och uppträdde med företag som ABF Hammarö och senare ABF Karlstad. I mitt hjärta hade jag inga tvivel om mitt karriärval, men vägen från tanke till handling är inte alltid jämn.

UTVANDRARNA är en berättelse om trenden att sätta sig ut i allmänhetens ögon. På sin lilla svenska gård observerar Kristina och Karl Oskar vardagen. Över det stora havet, mot väster, kan människor höra berättelser om en helt ny värld. Om det finns en chans kommer det att börja hända snart. Möjligheten till ett bättre liv. Kristina och Karl Oskar lämnar Sverige och ger sig av på en obestämd resa.

Att hitta sin plats i världen, sitt hem, är ämnet för det episka och tidlösa äventyret de delar med oss. Det är historien om Sverige, om oss svenskar och om att följa sina drömmar med all kraft. Med kärlek till varandra, till livet och till ett land.

Lisa Carlehed Mamma
Portrait of Lisa Carlehed

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!