Lisa Frost Sjuk

Sprid kärleken
Lisa Frost Sjuk
Lisa Frost Sjuk

Lisa Frost Sjuk – Som meteorolog på SMHI med efternamnet Frost är hon van att skämta om det. Genom att säga, “Jag föddes som Lisa Frost”, skingrar Lisa omedelbart föreställningen att hennes namn är ett smeknamn för någon annan. Du har vad som kallas en aptonym om ditt namn också är ett vanligt sätt att beskriva vad du gör för att leva.

Du kan också lyssna på Robert Tennisberg på Radiosporten för ett liknande exempel. En till är Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Frost fortsätter med att säga: “Jag släpper i allmänhet ut ett litet fniss och försöker låta glad om någon påpekar det.” Frost är nöjd och förtjust över sitt namn. På onsdagsmorgonen gav Lisa Frost, meteorolog på SMHI, en hjärtlig väderleksrapport i Radio P1 i Sverige.

Efter detta har Frost fått mycket beröm från sina fans, och hon uttrycker sin uppskattning för detta mottagande. Det nordamerikanska landet Kanada. Kanada, som täcker mer än 9,98 miljoner kvadratkilometer (3,85 miljoner kvadrat miles), är det näst största landet i världen. Dess 10 provinser och tre territorier sträcker sig från Atlanten till Stilla havet och norrut in i Ishavet.

Gränsen längs dess södra och västra kanter mot USA är den längsta landgränsen mellan två länder i världen på 8 891 kilometer (5 525 miles). Ottawa är landets huvudstad, och Toronto, Montreal och Vancouver är dess tre mest folkrika städer. Infödda kanadensare har bott i området sedan dess tidigaste nedtecknade historia. Brittiska och franska upptäcktsresande och nybyggare anlände först till Atlantkusten på 1500-talet.

Nästan alla Frankrikes nordamerikanska ägodelar överlämnades till Storbritannien 1763 som ett resultat av en rad krig. Kanada kom till existens 1867 som ett federalt välde bestående av fyra provinser, resultatet av kombinationen av tre brittiska nordamerikanska kolonier genom konfederationsprocessen. Efter detta bildades nya provinser och territorier, medan befintliga beviljades ytterligare självständighet från Storbritannien.

Westminsterstadgan, 1931, markerade en vändpunkt i Kanadas växande självständighet, och Canada Act, 1982, bröt slutligen landets återstående juridiska band till det brittiska parlamentet. Det politiska systemet i Kanada är en parlamentarisk demokrati med en monarki baserad på Westminstermodellen. Monarken utser generalguvernören, som i sin tur representerar monarken som statschef, och premiärministern, som blir regeringschef efter att ha fått förtroende från det valda underhuset.

Som medlem av Commonwealth är Kanada officiellt erkänt som att ha två officiella språk: engelska och franska. När det gäller offentlighet, medborgerliga friheter, livskvalitet, ekonomisk frihet, utbildning, jämställdhet och miljömässig hållbarhet är den bland de bästa i världen. Som ett resultat av massiv invandring har det blivit ett av de mest etniskt mångfaldiga och kosmopolitiska länderna i världen.

Kanadas ekonomi och kultur har djupt påverkats av landets långa och komplicerade relation med USA. Kanada är ett högt utvecklat land, med en nominell inkomst per capita som ligger på tjugofjärde plats i världen och en Human Development Index-ranking som placerar det på sextonde plats. På grund av sin starka infrastruktur och rikedom av naturresurser har den den nionde största ekonomin i världen.

Lisa Frost Sjuk

Kanada är en aktiv deltagare i ett stort antal multilaterala och mellanstatliga organisationer såsom FN, Nordatlantiska fördragsorganisationen, gruppen av sju, gruppen av tio, gruppen av tjugo, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, världen Handelsorganisationen, Nationernas samvälde, Arktiska rådet, Organisationen för internationell frankofoni, Asia-Pacific Economic Cooperation Forum och Organisationen för amerikanska stater.

Kanadas namn har spårats tillbaka till ett antal möjliga källor, men det är allmänt överens om att det först användes för att hänvisa till en bosättning i St. Lawrence-regionen av Iroquoians. Ursprungsbefolkningen i området kring dagens Quebec City använde termen för att leda den franska upptäcktsresanden Jacques Cartier till bosättningen Stadacona 1535.

År 1545 hänvisade europeiska publikationer och kartor redan till denna lilla region längs Saint Lawrencefloden som Kanada , och Jacques Cartier utökade sin användning till att omfatta hela territoriet under Donnaconas (hövdingen på Stadacona) auktoritet. Termen “Kanada” användes för att beskriva regionen Nya Frankrike norr om Saint Lawrencefloden från 1500-talet till tidigt 1700-tal. När regionen delades upp i Upper Canada och Lower Canada av britterna 1791, fastnade namnen.

Innan deras sammanslagning 1841 var dessa två kolonier kända tillsammans som Kanadas. Efter Londonkonferensen som ledde till Confederation 1867 erkändes Kanada officiellt som den nya nationens namn, och “Dominion” gavspå det som dess officiella titel. På 1950-talet hänvisade Storbritannien inte längre till Kanada som Dominion of Canada, utan kallade det istället ett “Samväldets rike”.

1951, under Louis St. Laurents ledning, togs ordet “Dominion” bort från den kanadensiska lagen för sista gången. Det fanns bara Kanada under Canada Act från 1982, som förstatligade landets konstitution. I slutet av det året hade den nationella helgdagen döpts om till Kanadadagen, och ersatt dess tidigare namn, Dominion Day. Efter andra världskriget ersatte termen federal den äldre termen dominion för att beskriva centralregeringen som skild från provinserna.

Det finns tre huvudgrupper av ursprungsbefolkningar som bor i dagens Kanada: First Nations, Inuiterna och Métis. Métis är en blandrasgrupp som uppstod i mitten av 1600-talet när First Nations-folk gifte sig med europeiska kolonisatörer. Det finns många spekulationer om att de tidigaste människorna i Nordamerika korsade Berings landbron från Sibirien för minst 14 000 år sedan.

Old Crow Flats och Bluefish Caves, som båda upptäckts ha varit ockuperade av paleo-indianer, är två av de tidigaste bevisen på mänsklig närvaro i Kanada. Permanenta samhällen, jordbruksmetoder, komplexa sociala system och omfattande handelsnätverk var alla kännetecken för ursprungsbefolkningens samhällen. Endast via arkeologiska utgrävningar har några av dessa kulturer, som redan hade fallit när europeiska upptäcktsresande anlände i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet, återupptäckts.

Kanadas Royal Commission on Aboriginal Peoples accepterar en siffra på 500 000 för storleken på ursprungsbefolkningen vid tiden för den första europeiska koloniseringen. Flera första nationer, inklusive Beothuk, försvann som ett direkt resultat av europeisk kolonialism, och uppskattningar uppskattar att andelen direkt dödade ursprungsbefolkningar ligger på mellan fyrtio och åttio procent.

Flera faktorer bidrog till nedgången, inklusive introduktionen av europeiska sjukdomar som de inte hade immunitet mot (som influensa, mässling och smittkoppor), krigföring relaterade till pälshandeln, konflikter med koloniala myndigheter och bosättare, förlusten av ursprungsländer till nybyggare, och den efterföljande kollapsen av självförsörjning i ett antal nationer.

Lisa Frost Sjuk
Lisa Frost Sjuk

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!