Lisa Nilssons Föräldrar

Sprid kärleken
Lisa Nilssons Föräldrar
Lisa Nilssons Föräldrar

Lisa Nilssons Föräldrar – My Lisa Karolina Nilsson är en svensk sångerska som föddes den 13 augusti 1970 i Tyresö, Stockholms län. 2017 års KaRAMELodikt-stipendiat är Lisa Nilsson. Himlen rant hörnet, Nilssons tredje album, blev en kommersiell framgång när den släpptes 1992.

Nilsson skrev in sig på dansklasser i Lasse Kühlers studio när han bara var elva år gammal. Hon började utbilda sig till professionell dansare vid sexton års ålder, efter att ha gått ett Uppsalagymnasium speciellt för dansare.

Tillsammans med Peter Jöback, Andreas Lundstedt och Lizette Plsson var hon medlem i bandet Stage Four. Nilsson var med i avsnittet i september 1988 av Bosse Larssons TV-program Lörda’ me’ Larssons tack vare en talangjakt som hon vann 1987 kallad Stjärnskott.

Hon skrev på med Little Big Apple, ett skivbolag som drivs av företagets direktör Billy Butt. Hon tävlade också i Melodifestivalen 1989 och placerade sig på fjärde plats med låten “Du” (öppnar mitt universum). Aquarius 1999, en duett, släpptes också det året. 1990 tillbringade Who’s That Boy tre veckor på toppen av Tracks-listan med sin singelsläpp.

Trots Butts önskemål sjöng Nilsson på engelska på sina två första album. Recensionerna var blandade för Nilssons engelska poplåtar, men de var eniga i sin beröm för hans röst. Torbjörn Sten, Mauro Scocco och Johan Ekelund bildade det oberoende skivbolaget Diesel Music AB 1991 och samma år skrev de på ett skivkontrakt med bandet.

Hennes första stora album, Himlen round hörnet, spelades in i Stockholms berömda Polarstudio i början av 90-talet. Producerad av Johan Ekelund, med text av Mauro Scocco. Efter releasen gav Expressens musikkritiker Mns Ivarsson albumet tre getingar och noterade: “Här växer Lisa med miljön och slår för första gången ut som en eldig personlighet.”

Albumet blev en stor framgång kommersiellt i de nordiska länderna och sålde totalt 450 tusen exemplar. Första halvåret 1992 var Himlen roundt hörnet den mest spelade singeln på P3. Låten “Every time I see you” rankades som den sjätte mest populära singeln genom tiderna. Nilsson vann tre Grammis 1993; Scocco och Ekelund vann två vardera. Hon gick med på turnén Rocktget tillsammans med Tomas Ledin och Eva Dahlgren den sommaren 1992.

Lisa Nilssons Föräldrar: Birgit Bokö, Gösta Nilsson

1994 omarbetade producenten Magnus Frykberg de engelska versionerna av låtarna från Himlen roundt hörnet. Det var inte förrän 1995 som albumet Ticket to Heaven gjordes tillgängligt på engelska.

Följande album, Till Morelia, producerades av Johan Ekelund och innehöll kompositioner av Mauro Scocco och Peter LeMarc i slutet av 1993. Albumet släpptes 1995 och liknades vid Nilssons tidigare kommersiella framgång, Himlen runt hörnet.

Stefan Malmqvist, skivans kritiker, refererade till albumets musik som “amerikansk mjuk soul” och sa att delar av Mauro Scoccos texter var klichéer. Anders Hvidfeldt på Aftonbladet skrev att Nilssons nya album är ytterligare ett mästerverk och berömde den svenska musikern för hans uppmärksamhet på detaljer.

Lisa Nilssons Föräldrar

Gabriel Byström sa i Göteborgs-Posten att han tyckte att Scoccos texter inte var så engagerande, och att slutprodukten var bra men inte bra. Tom Hjeltes insidelista i Aftonbladet rankade albumet som nummer två. Över 250 000 exemplar av skivan köptes.

Nilsson var utmattad efter framgångarna med Till Morelia, så hon försvann från offentligheten i fem år. Efter att ha tillbringat julen 1995 på en affärsresa bosatte hon sig och musikermannen Henrik Janson i en villa i Tyresö.

Istället höll hon en låg profil och gjorde bara offentliga framträdanden för att sjunga Nat King Coles “Unforgettable” under Prins Bertils begravning 1997, framföra en duett med operasångaren Montserrat Caballé och sjunga Frank Sinatra-låtar på Svante Thuressons Frank Sinatra-konserter.

Nilsson började spela in sitt femte studioalbum, med titeln Viva, hösten 1998. Även om Johan Ekelund också producerade detta album så skrevs de flesta av låtarna på det av Nilsson själv. En kritiker skrev att låtens briljanta produktion av Ekelund krockade med Nilssons lediga, osmyckade text. Enligt Dan Backman på Svenska Dagbladet, som jämförde Nilsson med Mauro Scocco, är ingendera lyrisk styrka särskilt imponerande.

Låtar som Lngsamt och Viola är bland albumets mest kända spår, men Viva inkluderar även Stephen Simmonds Tror p dig, som snabbt blev en fansfavorit. Nilsson följde med Staffan Hellstrand och Thomas di Leva för deras sommarturné i Karavan 2000. Även om Hellstrand tidigare hade komponerat en låt till Viva, lämnades den från skivans sista klipp. Danmark och Finland lades till Nilssons turnéplan.

Efter att ha släppt Viva 2001 vann hon Grammis för bästa kvinnliga pop-/rockartist för andra gången.Nilsson skrev musiken till hennes nästa album tillsammans med sin man, men hon sjöng och komponerade orden själv. Även Stockholm Session Strings och Esbjörn Svensson Trio deltog i inspelningen Lyrisk.

Lisa Nilssons Föräldrar
Lisa Nilssons Föräldrar

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!