Marika Lagercrantz Familj

Sprid kärleken
Marika Lagercrantz Familj
Marika Lagercrantz Familj

Marika Lagercrantz Familj – Lagercrantz dotter, Nis Marika, En dröm gick i uppfyllelse 2011 när jag anställdes som kulturrådgivare på svenska ambassaden i Berlin. Marika å sin sida ville återvända till Sverige efter att ha tillbringat tre år i Tyskland. Marika, 61, berättar för mig när vi träffas i hennes hem.

Bagarmossen, en Stockholmsförort, att hon saknade sin familj och sin äldre mamma, men att hon också saknade att uppträda. Ibland fick jag möjligheten att arbeta backstage på en av Berlins många teatrar. När en medlem i besättningen frågade mig om mitt syfte. Förklarade jag att jag tog in den.

Friska luften från mina kära medarbetare som uppträdde på scenen. När Marikas tid i Tyskland närmade sig sitt slut fick hon möjligheten att synas i svensk tv i den nionde säsongen av Stjärnorna p slottet. Efter att ha avvisat förslaget flera gånger gick hon till slut med.

Det var så jag kom att tro att det skulle vara möjligt att komma tillbaka till den svenska arbetskraften. Marika hade sett Stefan Sauk och Amanda Ooms tidigare i andra filmer. Claire Wikholm och Morgan Alling var de enda två deltagarna hon aldrig träffat innan inspelningen började.

Men när gruppen skingrades en vecka senare hade alla kommit närmare varandra. Marika hade en fantastisk tid att ta del av de andra deltagarnas berättelser och reflektera över sitt eget liv. Min far Olof Lagercrantz, farfar Hans Ruin och nu senast min yngre bror David är alla välkända författare i min släkt.

Eftersom David är åtta år yngre än jag, var vår barndom markant annorlunda. Som ett exempel var vår far inte lika närvarande i mitt liv som i Davids. Marikas uppväxt i ett hushåll med hög IQ fick henne att känna sig isolerad från sina kamrater. Marikas klasskamrater i Solna hade alla ganska olika bakgrunder.

Marika Lagercrantz Familj

Olof, Marikas pappa, var chefredaktör för Dagens Nyheter i femton år. När Marikas pappa var på jobbet kände Marika hans tyngd på hennes axlar. Alla mina betyg var utmärkta men jag hade alltid ont i magen. När jag var yngre var jag en normal “snäll tjej” som var lydig och alltid jobbade hårt för att lära mig.

Det var en stor lättnad att äntligen vara klar med skolan och gå vidare. Trots sina utmärkta betyg bestämde sig Marika för att göra karriär inom teatern eftersom hon kände sig hemma där. Efter att ha börjat på Vr teater som sexåring stannade jag där i många år. Jag använde teater som ett sätt att fortsätta uppträda, men jag övervägde aldrig skådespeleriet som ett karriäralternativ.

En teaterkurs som heter “Hitta ditt eget språk” fångade mig när jag gick ut gymnasiet i en broschyr. För att klara kursen fick jag resa till Malmö. En hel månad hade planerats. Under tiden byggde mina föräldrar ner till ett mindre hus i närliggande Drottningholm. Eftersom det nya huset inte hade någon plats för mig blev jag oväntat strandsatt i Malmö.

Mitt eget vuxna liv började på det här sättet. Samtidigt hittade jag en lägenhet och en mängd olika ströjobb. På fritiden pluggar jag till teaterprov. Det var en teaterroll som förde Marika tillbaka till Stockholm. 1977 grundade hon teaterkollektivet Jordcirkus tillsammans med sin dåvarande man Chris Torch.

Hennes nuvarande make Peter Bergared och några andra skådespelare. Marika och jag bildade en politisk allians under vår tid i teaterkollektivet. Som ett led i sin aktivism var hon involverad i en årslång ockupation av Mullvaden, ett kvarter på Södermalm i Stockholm som hotades av rivning.

Hon dömdes till skyddstillsyn för godtyckligt beteende till följd av det hela. Jag är fortfarande ganska stolt över det jag gör. Mitt hus revs till följd av vår ockupation, även om det rapporteras att vi stoppat ytterligare rivningar på Södermalm. Hennes föräldrar kom med varma kläder till Marika när myndigheterna slog till mot husen och vräkte invånarna i september 1978.

Båda mina föräldrar hade en stark känsla för riktning. Det råder ingen tvekan i deras sinnen att de har sett allt jag har gjort under min skådespelarkarriär. Det råder ingen tvekan om att jag har världens bästa stödsystem i form av min mamma, Martina, nu 94 år gammal. En kvinna som inte håller tillbaka medan hon uttrycker en åsikt är sällsynt bland hennes jämnåriga.

Det här är hemskt. Marikas första betydande filmroller kom under hennes tid på Jordcirkus. Även om hon aldrig har haft några tvivel om sin professionalitet, har hon varit tvungen att acceptera delar på grund av sin skönhet. Jag frågade en gång en regissör om varför han hade valt mig till huvudrollen framför alla andra damer som hade sökt. Svaret var: “På grund av din mun”.

Marika Lagercrantz Familj
Marika Lagercrantz Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!