Martin Beck Död

Sprid kärleken
Martin Beck Död
Martin Beck Död

Martin Beck Död – Martin Beck-filmerna är en samling filmer baserade på rollen som Martin Beck spelad av Sjöwall Wahlöö. Martin Beck-böckerna har filmatiserats sedan 1967, och huvudrollerna har spelats av Keve Hjelm, Carl-Gustaf Lindstedt (som Jake Martin), Walter Matthau (som en amerikansk polis vid namn Jake Martin), Romualds Ancans, Derek Jacobi , och Jan Decleir.

En serie av betydande gratis nytolkningar har spelats av Peter Haber sedan 1997.Filmer baserade på Sjöwall Wahlöös böcker av Martin Beck har producerats under de senaste åren.Beck och hans kollegor har porträtterats av en mängd olika skdespelers, både svenska och internationella.

Filmer baserade på Sjöwall Wahlöös böcker producerades mellan 1993 och 1994, som alla hade titeln Historien om ett brott under titeln.Förutom Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgrd, Niklas Hjulström, och Bernt Ström som Lennart Kollberg, Gunvald Larsson, Benny Skacke, och Einar Rönn, skapades Martin Beck av dessa skådespelare: Kjell Bergqvist och Bernt Ström.

Andra framstående spelare är Torgny Anderberg som Evald Hammar, Jonas Falk som Stig-ke Malm, Per-Gunnar Hylén som Karl Kristiansson, Birger sterberg som Kurt Kvant, Lena Nilsson som Thorell, Ingvar Andersson som Per Mnsson, Tova Magnusson-Norling som Becks. dotter Putte, och Agneta Mikael Persbrandt medverkar i en biroll som polis i Polismördaren, där Maj Sjöwall medverkar som sig själv i en cameoroll.

Under ett år mellan 2 juli 1993 och 1 juli 1994 gjorde ett antal filmer sin debut. Det var priser för tre av filmerna – Brandbilen som försvann, Mannen på hustaken och Stockholm Marathon – men det blev inga priser för de andra tre – Roseanna, Polismördaren och Polis polis potatismos.

I februari och april 1994 sände Sveriges Television de tre videofilmerna och de tre biofilmerna började sändas 1996. Mannen på balkongen belönades med en Guldbagge för bästa man och nominerades även för bästa regi, bästa film och bästa fotografi ( Peter Mokrosinski).

Martin Beck-böckerna som anpassades för filmduken inkluderar också en som aldrig tidigare anpassats för bioduken. Maj Sjöwall och Bjarne Nielsen skrev den 1989 på danska och svenska. Den här boken heter Dansk Intermezzo och förekommer inte i serien Roman om a brott. Pinkertons förlag tryckte bara 300 exemplar av boken.

Flera nyckelroller är anpassade från Sjöwall Wahlöös romaner, inklusive Martin Beck, som medverkar i flera filmer med Peter Haber och spelas av författarens son, samt Gunvald Larsson, som medverkar i två filmer med Mikael Persbrandt och spelar författarens son för första halvan av filmen.

Benny Skacke (Figge Norling) medverkar i de två första filmerna, och Martin Becks mamma Inger (Rebecka Hemse), inspirationen till romanens Ingrid, medverkar i totalt sexton filmer.Inga, Martin Becks ex-flickvän, har en mindre roll i den första filmen, som heter Kerstin och porträtteras av Bergljót Arnadóttir. I den första filmen omtalas Lennart Kollberg som en före detta kollega till Beck och Gunvald.

Andra figurer än Böckernas dyker inte upp alls. “Farbrorn som inte vill va’ stor” av Gösta Ekman uppger att Ekman ursprungligen castades för rollen som Beck, som han tidigare spelat i de sexuellt explicita filmerna 1993-1994, men han valde att inte hoppa av när produktionsarbetet var färdig vid den tiden.

Martin Beck Död

I de nya rollfigurerna ingår förutom Becks många anställda ett antal av dem: Lena Klingström, Jens Loftegrd, Sara Beijer, Alice Levander, Josef Hillman, Ayda etin, Elmira Arikan, Gunvalds ersättare Steinar Hovland, och Alexandra Beijer; polisspanarna John Banck, Michael Nyqvist och Yvonne Jäder; och kriminalpoliserna Lena Klingström, Stina Rautelin.

Den sista karaktären som Beck identifierade som med i flera filmer är helt enkelt Valdemar, som alltid verkar vilja muta en “stänkere” och sedan sitta och snacka på balkongen. Grannen sjöngs av Ingvar Hirdwall, som tidigare porträtterat titelkaraktären i Mannen p taket, och Balkongen där Beck och Grannen lyssnade på en vningslägenhet i Hornstull, Stockholm.

Under den första säsongen sa Mikael Persbrandt att han inte skulle spela Gunvald Larsson igen, men han och Peter Haber var tillbaka i sina normala roller vid inspelningarna 2008. I den ursprungliga planen skulle den tredje säsongen ha inkluderat fyra filmer, men budgeten omdirigerades till att inkludera mer action och antalet filmer minskades från fyra till två.

Inspelningen av filmerna började i början av september 2008 och slutade på samma höga ton. Den första filmen, I stormens öga, vann Oscar för bästa film den 26 augusti 2009, medan Levande begravd tog hem priset den 21 juni 2010, båda dagarna efter att den första filmen hade släppts. Även denna gång gav tyska ZDF tillstånd att filmerna visas på tysk tv sedan dec.

Martin Beck Död
Martin Beck Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!