Nanne Grönvall Ung

Sprid kärleken
Nanne Grönvall Ung
Nanne Grönvall Ung

Nanne Grönvall Ung – Marianne Elisabeth Grönwall (svenskt uttal: maran lsabt nûkvst, född Nordqvist; född 18 maj 1962 i Stockholm) är en svensk singer-songwriter, radiovärdinna, skådespelerska och musikalartist. Hennes artistnamn är Nanne.

Som medlem i Sound of Music började Grönvall sin musikaliska karriär på 1980-talet. “Eldorado” och “Alexandra” var båda finalister i den svenska Eurovision Song Contest-uttagningen Melodifestivalen 1986 respektive 1987.

Det följande decenniet fick hon erkännande som Melodifestivalens låtskrivare och skrev två låtar till tävlingen, varav en var Cecilia Vennerstens tvåa 1995, “Det vackraste”.Hennes man, Peter Grönvall, och Maria Rdsten var med i bandet One More Time 1991 till 1997. Melodifestivalen 1996 gick till dem för deras folkballad “Den vilda” (inspelad på engelska som “The Wilderness Mistress”). Av de 23 bidragen placerade den sig efter endast Norge och Irland 1996.

Efter släppet av One More Times sista album 1997, inledde Nanne en solokarriär, uppmuntrad av denna framgång. Hennes låt “Avundsjuk” (“Envy”), en satirisk låt om hennes motvilja mot framgångsrika människor, återvände till Melodifestivalen 1998. Hon bar en lila peruk och öron som liknade Mr. Spocks för Melodifestivalens framförande av låten.

Låten kom på fjärde plats i de regionala juryerna. Kimberley Rew från Katrina and the Waves skrev “Men”, som hon framförde i Storbritanniens Song for Europe-val till Eurovision 2001 och slutade fyra (sist).

För Melodifestivalen 2003 framförde hon en opera-technohybrid kallad “Evig kärlek” (bokstavligen “Eternal Love”). Låtens bakgrundssångare var Maria Rdsten. Men låtens bristande popularitet bland röstande allmänheten innebar att den eliminerades innan den ens nådde semifinal.

Nanne debuterade i Melodifestivalen 2005 med en låt som hon skrev tillsammans med Ingela “Pling” Forsman. Det var hennes sjätte framträdande på scenen. Den här låten, trots att den avvisades av den ursprungliga juryn, valdes att fungera som ett jokertecken på grund av bristen på bidrag från kvinnliga kompositörer.

Växjö stod som värd för semifinalerna och det var denna akt som enkelt tog sig vidare till finalen. Trots ett tätt lopp betraktades den allmänt som favoriten. Låten kom på tredje plats med de regionala juryerna men kom ut på topp med hela 209 poäng i den nationella teleomröstningen.

Totalsegraren, Martin Stenmarck, hade en tre poängs ledning. Under sin två veckor långa regeringstid på toppen av den svenska singellistan sålde den över 10 000 exemplar (guld i hela Sverige).Nanne meddelade i juni 2006 att hon hade bröstcancer, som hon återhämtade sig från några månader senare, efter att ha ställt in sin turné.

Den här gången återvände Nanne till Melodifestivalens scen med sin samskrivna låt “Jag Mste Kyssa Dig” (I Have to Kiss You). Efter att ha slutat trea i Melodifestivalens semifinal den 17 februari 2007 kvalificerade sig Nanne Grönvall till tävlingens “andra chans”-omgång. Som ett resultat av en omröstning i första omgången mot Magnus Uggla slogs Nanne ut ur “Andra chansomgången” den 3 mars 2007.

Hon deltog i Let’s Dance 2015 som en kändisdansartävlare. Som en del av Melodifestivalen 2020 framförde Grönvall låten “Som komponerade en låt till en annan artist i tävlingen, Jakob Karlberg och hans låt “Om du tror att jag saknar dig”Det var Carpool Karaokes fjärde “deltävling” eliminering “en del av striden.

Nanne Grönvall Ung

Som Sweet Charity, Miss Hannigan i Annie, Miss Danvers i både den tyska musikaliska adaptionen av Rebecca baserad på Daphne du Maurier-romanen och Alfred Hitchcocks thrillerfilm, har Nanne uppträtt i en mängd olika roller i både musikaler och filmer under loppet av hennes karriär.

För sina roller som Sweet Charity och debuten i How to Succeed in Business Without Really Trying har hon nominerats till en Guldmasken (Sveriges motsvarighet till Tony-priset).Huvudrollen i “Mnsarttan”, en svensk julkalender-radiopjäs 2015, dubbades också av henne.

Nanne har skrivit eller varit med och skrivit en mängd topplistor för sig själv, sina tidigare band, andra artister och till och med som temalåtar för film.Låten “Highland” av hennes tidigare band, One More Time, toppade de europeiska listorna 1994 och sålde guld i Sydafrika. “Highland” spelades in av Blackmore’s Night 2010 och ackompanjerades av en musikvideo. Nanne och Peter Grönvall skrev Highland.

Cecilia Vennersten sjöng låten “Det vackraste”, som skrevs av Peter Grönvall, Nanne och Maria Rdsten och släpptes 1995. Första svenska låt som vann Grammis för “Årets låt” och sålde guld och platina både i Sverige och Norge .

Förutom den engelska versionen släppte One More Time också en version av låten med titeln Living in a Dream (1997).Med hjälp av den belgiska sångerskan Dana Winner 1999 blev “I’ll Sing a Song Today” en internationell hit i Holland. Filmtemalåtar för “De Hjältemodiga” (1996).

Nanne Grönvall Ung
Nanne Grönvall Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!