Nina Gunke Ung

Sprid kärleken
Nina Gunke Ung
Nina Gunke Ung

Nina Gunke Ung – En svensk konståkare och isdansös, Nina Anna Katarina Gunke (född Anna Katarina Gunke den 12 juli 1955 i Lidingö, Stockholms län) går under båda namnen. Redan som liten hade Gunke bestämt sig för att han ville bli skateboardåkare. Hon spelade först på en av Tobiassons barnteateruppsättningar och efter avslutad skolgång arbetade hon som kostymör och statistiker.

Sedan 1979 till 1981 studerade Gunke vid Teaterhögskolan i Göteborg och han är sedan 1999 medlem i Stockholm Stadsteaters fastaensemble, stadens officiella teatersällskap. Hennes första långfilm var Justine & Juliet från 1975. Genia Morbotto spelade Märta i den svenska tv-serien Hedebyborna. Dessutom är Mona Törnqvist från “Varuhuset” och Rebecka Bovallius från “Sskilda världar” båda anmärkningsvärda birollsmedlemmar.

Hon hade ett förhållande med den svenske skateboardåkaren Göran Stangertz mellan åren 1980 och 1984. Hon är mor till två döttrar, Niki och Moa, varav den senare ofta nämns i samband med hennes förhållande med Göran Stangertz. Hon är nu en present till Samuel Holgersson. Hon meddelade sin diagnos av Alzheimers sjukdom i morgonnyhetssändningen den 26 september 2021.

Var involverad i teatern sedan de var unga och arbetade som statistiker och kund på Dramateatern som ung vuxen. Debut i film 1975 med Justine och Juliette. Gjorde ett enormt intryck under sitt första år på scenskolan med rollen som Märtha i tv-serien Hedebyborna (1978) Många år i väntan på provresultat i Malmö stadshus Har spelat en mängd moderliga roller på duk och tv över årets gång; dessa inkluderar familjefilmen Den stora badardagen (1991), dramat Lust and fagring big (1995) och tv-serien Skilda världar (1997-2002)

Som Dr Mattsson kan du ses i Medicinen, en komedi av Colin Nutley (2014) Skådespelerskan Nina Gunke klarar av Alzheimers sjukdom. Hennes mentala och bokstavliga persienner drogs efter tillkännagivandet. Hon har bestämt sig för att avslöja sin hemlighet nu. På fullt allvar. I den mån hon kan. Om dina nära och kära har Alzheimers är det omöjligt att vara avundsjuk på dem. Ja mig. Jag blir förbluffad när jag kommer in i Nina Gunkes allrum. Istället för att sitta i en soffa, befinner jag mig bak i en bil.

Efter att ha lämnat Uddevalla sjukhus Minnesklinik blir alla i bilen tysta. Min mamma vill inte gå, och det är jag som har bokat. Det är inget fel på hennes minne, så det finns ingen anledning för henne att vilja det. Men det vi hör i bilen är att mamma har kognitiv funktionsnedsättning, troligen de tidiga stadierna av Alzheimers. Vi lämnar huset lugnt, återvänder lugnt hem, och de sju åren som följde var likaså fridfulla.

När jag sitter i lägenheten Karlaplan i Stockholm med Nina Gunke, hennes man Samuel och deras dotter Niki, kommer scenen tillbaka till mig. Jag är avundsjuk på deras vilja att omfamna sjukdom. Nina Gunkes omedelbara reaktion var på det identiska meddelandet som hade gjort hennes mamma mållös. Hennes röst kom ut i ett skrik. Hon snyftade överdrivet i bilen och trodde att hennes liv var över.

Nina Gunke Ung

Som är typiskt för hennes man, försökte Samuel hitta den ljusa sidan av saken. Han försäkrade henne att de kan göra uppgiften gemensamt. Snart två år har gått sedan Nina Gunke kom hem från sin läkarkontroll. I min familjs fall, sju år. Vår resa började med att vi köpte en mikrovågsugn. Mamma och jag lagade en måltid tillsammans, och jag stoppade in något i mikrovågsugnen.

Vi har ingen mikrovågsugn, sa mamma. Vilken märklig förfrågan; under det senaste kvartssekelet har vår älskade mikrovågsugn suttit på samma plats i köket. Det var den första indikatorn jag hade sett. Det står, “Måste gå till vårdinrättningen för minnet”, i en av mammas dagböcker. För skojs skull kollar jag årtalet och räknar åren. När detta hände var hon 64 år gammal.

Vid 66 års ålder bestämde sig Nina Gunke för att boka in ett besök med sin läkare. Hon hade en inspelningssession för sin bitroll i Amningsrummet dagen innan. Hon hade väldigt få rader, men hon hade glömt dem alla. Omtagning. Jag skulle vilja ta om. Plus en till. Den exakta situationen hade uppstått tidigare. För tretton år sedan var det klart bästa exemplet.

Tre på varandra följande kvällar när hon spelade Richard III på Stadsteatern missade hon sina repliker och var tvungen att räddas av suffören. Detta har uppenbarligen hänt en gång till. Hon bröt ihop i tårar, återvände hem och kontaktade sin lokala hälsoklinik. När hon blev ombedd att ta med sig en familjemedlem på hennes nästa möte eftersom testerna hade gått så dåligt, kände de att något var fel. Möjligen ångest.

Rädsla för en hjärntumör fanns också, men ingen väntade sig Alzheimers. Familjen kan komma ihåg fler signaler senare som inte är relaterade till minnet. Det har gått några år, ändå märker Samuel att du tar dig tid att gå ner för trappan.Niki erkänner att även om hon alltid har tyckt att du är otroligt snabb och effektiv, har hon märkt att du har saktat ner något. Som ett löfte till Nina skulle ingen i familjen dela med sig av nyheten. Sedan gjorde hon vad som motsvarade att känslomässigt och fysiskt stängde persiennerna.

Jag minns att jag själv var ensam hemma och snyftade framför tv:n. När jag behövde lite tid för mig själv gick jag en promenad längs en stig som jag redan hade kartlagt. Om du stötte på ett bekant ansikte, vad skulle du göra? Om någon hade frågat mig hur det var hade jag inte vetat vad jag skulle svara. Jag skämdes över att jag kämpade för att hitta de rätta orden och rörde mig långsammare än vanligt. När jag säger “Alzheimers” vet alla vad jag menar.

Vi är flera samlade runt ett långt träbord. Bordets yta badar i sensommarsolen. Stermalms liv kan ses via rummets stora fönster. Efter nyheten bestämde de sig för att flytta hit. Eftersom Nina inte längre får köra bil har de fått flytta från sin tidigare bostad på Lidingö till ett mer centralt läge. Det är redan en utmaning att hålla reda på tidtabeller och priser på buss och tunnelbana, och saker och ting kan bli mer komplicerade i framtiden.

Nina Gunke Ung
Nina Gunke Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!