Olsen Brothers

Sprid kärleken
Olsen Brothers
Olsen Brothers

Olsen Brothers – I år var det den 45:e delen av Eurovision Song Contest. Efter att Charlotte Nilssons “Take Me to Your Heaven” vann tävlingen 1999 för Sverige hölls firandet i Stockholm. Tävlingen ägde rum på Globen den 13 maj 2000. Den arrangerades av Sveriges Television och arrangerades av European Broadcasting Union (EBU). Svenska TV-programledarna Kattis Ahlström och Anders Lundin var programledare för tävlingen.

Totalt tjugofyra olika länder deltog i tävlingen. För första gången anslöt sig Lettland, men Slovakien, Grekland och Ungern valde på grund av ekonomiska begränsningar. Efter att ha degraderats i förra omgången gjorde Finland, Makedonien, Rumänien och Schweiz alla en triumferande återkomst. Efter deras frånvaro sedan 1997 är Ryssland också tillbaka. Under tiden degraderades de fem nedersta lagen från de tidigare fem turneringarna – Bosnien och Hercegovina, Litauen, Polen, Portugal och Slovenien.

Det danska bidraget, “Fly on the Wings of Love”, som sjöngs av bröderna Olsen och skrivet av den äldste brodern Jrgen Olsen, ansågs som vinnare. Danmark har nu vunnit tävlingen två gånger, första gången för över 40 år sedan 1963. Efter dessa tre länder var de nästa fyra på listan Ryssland, Lettland och Estland. Ryssland och Estland presterade båda på sina högsta nivåer hittills, och Lettlands andraplats var den bästa för en debuterande nation sedan Polens andraplats 1994.

Jrgen Olsen, vinnaren, blev 50 år och 61 dagar gammal på dagen för sin seger, vilket gör honom till den äldsta artisten som någonsin tagit hem priset. Bröderna Olsen satte rekord för den äldsta vinnande akten genom att låta de högsta medlemmarna i gruppen uppträda tillsammans. Detta var första året som den Microsoft-sponsrade tävlingen visades på tv i Australien, Kanada, Japan, USA och globalt över internet.

Efter tidigare upprepningar i Irland, Storbritannien och Israel, markerade årets tävling dess återkomst till Europas fastland för första gången sedan 1996. Den 7 juli 1999 bekräftade svenska TV-nätverket SVT att Stockholm, Sveriges Globe Arena, skulle vara värd för 2000 tävling. Det ryktades att det dels hade valts ut på grund av dess förmåga att locka en rekordstor publik på 16 000 personer, och dels för att Stockholm inte hade varit värd för tävlingen sedan 1975.

En förespråkare påpekade också att det skulle vara billigare än att tävla. lösningar. Scandinavium i Göteborg och Malmö Isstadion i Malmö var de andra två mötesplatserna som övervägdes under anbudsprocessen. Sveriges Television var återigen värd för Eurovision 2000 efter att ha gjort det 1985 och 1992. (SVT). Producent Svante Stockselius, regissör Mattias Bratten och verkställande arbetsledare Christine Marchal-Ortiz.

Tävlingen 2000 leddes av tv-personligheterna Kattis hlström och Anders lundin. Årets tävlings visuella identitet, skapad av Stockholm Design Lab, har en stiliserad munlogotyp. Året därpå vann den priset för Utmärkt Svensk Design. Designers av logotypen karakteriserade den som “en sensuell, men ändå konstnärligt ren mun som betyder sång, dialog och diskurs”, och den ansågs senare vara ett av flera alternativ för den generiska logotypen som avtäcktes 2004.

Olsen Brothers

Detta tävlingsexklusiva typsnitt designades för att placera läpparnas jämnhet med dess skarpa hörn. Varje deltagande lands flagga visades i skev form i munnen bredvid scenen under varje föreställning. 2000 års logotyptävling avslöjades den 17 februari. Den 21 november 1999 gjordes en lottning för att bestämma startordningen för de tävlande länderna.

Albumkonstverk som släpptes officiellt På tävlingsdagen, den 13 maj 2000, gav EMI Records och CMC International ut ett samlingsalbum som omfattar alla 24 bidrag. En video om det moderna Sverige fungerade som öppningsakt för tävlingen. Bilder med logotypens läppar överlagrade namnen på de 24 länder som deltog. I slutet av klippet dök ett flygfoto av Globen upp.

Kameran klippte till en närbild av scenen efter att ha visat Globen Arenans interiör i totalt mörker. I traditionell svensk dräkt hälsade violinisten Caroline Lundgren från Stockholms ungdomssymfoniorkester publiken med orden “Välkommen Europa!” Ljuset tändes och publiken började jubla. Kattis Ahlström och Anders Lundin gick mellan de fem prydnadsstolparna när de splittrades för att ge plats åt dem.

Till sist utbyttes de sedvanliga hälsningarna, som talades i en mashup av de olika språk som talas av deltagarna. Caroline Lundgren spelade ett fiolsolo för att starta uppehållet. Johan Söderberg regisserade, gjorde mål och redigerade filmen/låten “Once Upon a Time Europe Was Covered With Ice”, medan John Nordling övervakade produktionen. Efter videon återvände gatumusikanter från Stockholm, Bounce Streetdance Company och violinisten Caroline Lundgren till st.ålder.

Endast en låt, högst tre minuter lång, skickades in av varje programföretag som deltog i tävlingen. Varje land kunde bara skicka sex artister till scenen, och alla måste vara minst 16 år gamla under tävlingsåret. Om ett bidrag valdes kunde det inte distribueras kommersiellt före den 1 januari 2000, och då inte i det land det representerade förrän efter att tävlingen var över.

Varje lands deltagande sändare hade fram till den 28 februari på sig att välja sitt bidrag, och tävlingsarrangörerna hade fram till den 10 mars på sig att ta emot alla slutliga bidrag. Texter på originalspråket, såväl som översättningar till franska och engelska, distribuerades till de deltagande stationerna, deras kommentatorer och jurymedlemmar.

Och en ljudinspelning av bidraget och bakgrundsspåret krävdes för användning under evenemanget. År 2000 användes samma poängsystem som användes för att avgöra vinnarna 1975: varje land gav sin topplista tolv poäng, sin andra favorit tio poäng, och så vidare ner till en poäng för de återstående låtarna i sin topp tio, utan land får rösta för sitt eget bidrag.

Olsen Brothers
Olsen Brothers

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!