Petter Stordalen Längd

Sprid kärleken
Petter Stordalen Längd
Petter Stordalen Längd

Petter Stordalen Längd – Petter Anker Stordalen är en norsk affärsman, hotellmogul, fastighetsutvecklare och filantrop. Han föddes den 29 november 1962 i Porsgrunn. Hans förmögenhet härrör från utvecklingen av hotell, köpcentra och fastigheter och värderas till mellan 8,7 miljarder NOK och 12 miljarder NOK, enligt rapporter från den norska finanstidningen Kapital.

I egenskap av vd för Nordic Choice Hotels ansvarar Stordalen för förvaltningen av cirka 200 hotell och 17 000 personer. Stordalen är son till Knut Anker Stordalen (1933-1994), livsmedelshandlare, och Kari Stordalen, hemmafru. Han föddes i Porsgrunn, Telemarks län, Norge. Han började arbeta i sin fars mataffär när han var 10 år gammal, och när han var tolv sålde han jordgubbar på bondemarknaden.

En hel del medelålders damer arbetade också på marknaden, men 1974 korades han till “Norges bäste jordgubbssäljare” i lokaltidningen Porsgrunns Dagblad. Han gick på Kjpmannsinstituttet i ett år efter gymnasiet och hjälpte sedan en kort stund till med sin fars verksamhet. Efter det började han studera på Markedshyskolen. Stordalen blev den yngsta köpcentrumchefen i Norge vid 24 års ålder, när han tog över City Syd i Trondheim, landets största köpcentrum.

Syd Stordalen blev fastighetsdirektör på Atle Brynestads Made in efter att han visat rekordvinster för City. Stordalen tog över tyglarna som fastighetsdirektör och ledde initiativ som revitaliseringen av Trondheims historiska marknadsdistrikt och återöppningen av Liertoppen köpcentrum i Oslos förorter. Dessutom övertog han ledarskapet för klädmärket Bik Book.

Stordalen, då 29 år gammal, anlitades av Realkreditts (senare DnB) fastighetsbolag efter att ha varit involverad i ett flertal projekt i Brynestadsområdet. Stordalen köpte Oslo-varuhuset Steen & Ström med en grupp investerare. Inom fem dagar efter att butiken öppnat igen gjorde företaget tillbaka sin initiala investering på nästan 23 miljoner kronor.

Efter att ha förvärvat Steen & Ström växte den nybildade verksamheten, Steen & Ström Invest, snabbt under de kommande tre åren till att bli den största ägaren av kommersiella fastigheter i landet. Stordalen var vd fram till 1996, då han och företagets största intressent, Stein Erik Hagen, gemensamt beslutade att det var dags för honom att hoppa av. I kölvattnet av sin avgång från Steen & Strm Invest grundade Stordalen en ny byrå tillsammans med andra investerare Christen Sveaas.

Tillsammans betalade de drygt 117 miljoner kronor i oktober 1996 för att förvärva 68% av Choice Hotels skandinaviska division. Hotellkedjan förvärvades tillsammans med sina åtta fastigheter belägna över hela Skandinavien. Stordalen och Sveaas växte sin verksamhet genom att notera Choice Hotels Scandinavia efter köpet av det svenska hotellvarumärket Home och det norska hotellföretaget InterNor.

Petter Stordalen Längd

Under loppet av tre år har Choice Hotels Scandinavia utökats med ett hotell varannan vecka med 50 nya medarbetare var tionde dag. Sveaas sålde sin andel på 37 % i hotellnätverket i december 1997, då det omfattade 77 etableringar. Choice Hotels Scandinavia förvärvades av Christian Ringnes och hans företag Eiendomsspar 1999. En kort maktkamp slutade med Ringnes kapitulation, vilket gjorde att Stordalen fick ännu mer makt över verksamheten.

Stordalen förvärvade ett antal danska hotell under ett år, inklusive Nordisk Hotel Group, Stenungsbaden Yacht Club och Stockholm Globen Hotel by Globen. Under det nya millenniet samlade Stordalen ihop en förmögenhet på en miljard dollar (räknat i norska kronor). I år (2019) förvärvades den mest prestigefyllda hotellkedjan i Finland, Kämp Collection Hotels, av Nordic Choice Hotels.

Den finska hotellkoncernen, som består av 11 fastigheter, dominerar landets high-end och livsstilshotellsektor. Som ett resultat av förvärvet är Finland nu Nordic Choice Hotels tredje största marknad, tillsammans med Sverige och Norge. Home Invest skapades av Stordalen år 2000 och består av hotell som tidigare ägdes av Choice Hotels Scandinavia. Choice Hotels Scandinavia förvärvade en andel i det svenska fastighetsbolaget Capona 2003.

Efter att “Home Invest” (ägt av Stordalen) sålt 19 hotell till Capona 2004 gjorde de två sidorna upp med att Stordalen fick en kontrollerande andel i det senare. Från och med år 2006 är företaget tidigare känt som Capona nu känt som Home Properties. Choice Hotels Scandinavia avnoterades från börsen efter att ha förvärvats av Home Invest 2005.

Värdepappersföretaget Home Capital lanserades på Stockholmsbörsen efter att ha delats ut från Home Properties 2006. Home Capital avnoterades från börsen efter att ha köpts upp av Stordalens Home Invest 2007. Stordalen gjorde samma sak 2009 med Home Properties . Stordalen krediterar sina erfarenheter som en ung pojke som säljer jordgubbar med sin far som inspirationen till hans “jordgubbemindset” idag.

Hans fars svar på hans klagomål om jordgubbarnas låga kvalitet var: “Du får sälja de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbarna du kan sälja.” Stordalen hävdar att han ända sedan dess har ansträngt sig för att göra det bästa av varje möjlighet som dyker upp. En gång om året åker Nordic Choice Hotels personal till Stordalen för ett vinterseminarium.

När Bellonas expert, Alexander Nikitin, falskeligen anklagades för landsförräderi för att ha spionerat för Bellonas räkning i samband med en studie om kärnsäkerhet inom Rysslands norra flotta, blev Stordalens hängivenhet för miljöfrågor direkt uppenbar. För att protestera mot dumpningen av radioaktivt teknetium-99 i havet gick han och andra Greenpeace-aktivister in på platsen för det brittiska kärnavfallsreningsverket.

Sellafield 2002 och tillbringade nio timmar fjättrade till bron som leder till anläggningen. För att protestera mot dumpningen av giftigt slam i Oslofjorden, påstås han ha gjort sig skyldig till intrång 2007 efter att ha kommit åt ett begränsat område vid “Malmyakalven”. Han och hans före detta fru, Gunhild Stordalen, bildade den ideella organisationen Stordalens stiftelse. Stiftelsens främsta angelägenhet är klimatförändringar.

Petter Stordalen Längd
Petter Stordalen Längd

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!