Svante Pääbo Barn

Sprid kärleken
Svante Pääbo Barn
Svante Pääbo Barn

Svante Pääbo Barn – Samma familj har vunnit Nobelpriset två gånger. Svante Pääbo går i sin pappa Sune Bergströms fotspår när han tar emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin i december kommande. Sune Bergström, biokemist född i Sverige 1916, undervisade vid både Karolinska Institutet och Lunds universitet. Tillsammans med svensken Bengt Samuelsson och den brittiske forskaren John R.

Vane delade han på Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1982. För deras “upptäckter som relaterar till prostaglandinerna och närbesläktade biologiskt aktiva föreningar” prisades de tre forskarna. Trion hade vunnit Lasker Award för sitt arbete med prostaglandiner fem år tidigare. Från 1969 till 1977 var Sune Bergström rektor för Karolinska Institutet.

1975 utsågs han till chef för Nobelstiftelsen. Från 1977 till 1982 ledde han WHO: s Global advisory Council on medicinsk forskning. 1983 valdes han till ordförande i Kungliga Vetenskapsakademien. Enkelt uttryckt gick Sune Bergström bort 2004 vid 88 års ålder. Nobelpriset i fysiologi eller medicin för 2022 går till den svenska forskaren Svante Pääbo. Detta för “hans upptäckter rörande den genetiska huvuddelen av utdöda homininer och mänsklig evolution.”

Pääbo har gjort banbrytande upptäckter som illustrerar hur vi är genetiskt bundna till våra utdöda förfäder, och han har också tagit fram just den teknik som gör det möjligt att kartlägga våra förfäders genetiska massa. Pääbo höll efteråt en presskonferens i Leipzig, Tyskland, för att diskutera vinstens efterspel. Han uttrycker sin chock över att ta emot priset i en intervju med TV4 Nyheternas Jona Källgren.

Till en början antog jag att det var något slags skämt, medger han. Ovanstående spelare inkluderar: Lyssna på Svante Pääbo förklara sin chock över att ta emot priset med sina egna ord. Detta är Svante Pääbos andra Nobelpris; hans far vann 1982. Professorn i medicinsk genetik Anna Widell utvecklar arbetet med årets pristagare i fysiologi eller medicin, svenskan Svante Pääbo (vars pappa också fick ett Nobelpris).

Fysiologen och läkaren Fader Sune Bergström vann Nobelpriset 1982. Bror: Förr kunde vi dra skämt om att Pääbos pappa också vann ett Nobelpris. Svante Pääbo, vinnare av 2018 års Nobelpris i medicin eller fysiologi, har en bror som heter Rurirk Reenstierna och TT har intervjuat honom. För att tala för familjen kan jag säga att jag blev upprymd och chockad över att se det.

Sedan länge, säger Reenstierna till TT, har han följt TT: s studier noga. Som svar på frågan om bröderna hade skämtat om möjligheten att vinna Nobelpriset eller inte, säger Reenstierna: “Nej, det skulle jag inte vilja säga.” Humorn här är hög. Nyhetsbyrån konstaterar att detta är det andra Nobelpriset till familjen Bergström; Sune Bergström fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1982.


För sitt arbete om “mänsklig evolution och den genetiska massan av utdöda homininer” har Svante Pääbo tilldelats Nobelpriset. TT har pratat med Rurirk Reenstierna, bror till Svante Pääbo, vinnaren av Nobelpriset i medicin eller fysiologi i år. Som medlem i familjen kan jag säga att jag blev upprymd och chockad över att se det för första gången just nu.

Reenstierna säger till TT, “Jag har följt hans studie i många år.” På frågan om bröderna diskuterat möjligheten att vinna Nobelpriset eller inte säger Reenstierna att så inte var fallet. Vi kanske hade kunnat göra lätt av det tidigare, men inte nu. Humorn här är hög. Nyhetsbyrån konstaterar att detta är det andra Nobelpriset till familjen Bergström; Sune Bergström fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin 1982.

Svante Pääbo Barn

För sitt arbete om “mänsklig evolution och den genetiska massan av utdöda homininer” har Svante Pääbo tilldelats Nobelpriset. Den svenska utvecklingsbiologen Svante Pääbo har tilldelats 2018 års Nobelpris i fysiologi eller medicin. Professorn i systembiologi och Nobelförsamlingens ledamot Sten Linnarsson argumenterar för att årets pris inte bör ges till Pääbo.

Trovärdighet och objektivitet är grunden för vårt arbete. Varje regerings, kyrka, näringslivs eller individs intressen är irrelevanta för Sveriges Radio. Svante Pääbo, vinnare av 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin Svante Pääbo har, för sitt arbete med att fastställa den genetiska sammansättningen av utdöda homininer och dess konsekvenser för mänsklig evolution, tilldelats 2018 års Nobelpris i fysiologi eller medicin.

Nobelförsamlingen konstaterar i ett pressmeddelande att “genom banbrytande forskning har Svante Pääbo kartlagt neandertalarnas genetiska massa, en utdöd släkting till nu levande människor.” “Pääbos banbrytande arbete inledde ett helt nytt studieområde känt som paleogenomics.

På grund av hans arbete har vi nu en mycket bättre grund för att förstå den genetiska grunden för vad som gör oss distinkt mänskliga genom att få insikt i arvsmassan hos utdöda neandertalare och utdöda neandertalare. Denisovaner.”

Nobelpristagaren Svans verkte Pääbo är grundläggande, spännande och nytt. Tobias Alfvén, ordförande för Läkarförbundet, har sagt att hans forskning har gett en “helt ny syn” på människans evolution. Kul fakta: vinnaren är en svensk biolog som åstadkommit en bedrift som tidigare ansetts omöjlig. Vetenskapens och studiernas betydelse betonas. Niklas Elmehed ritade den här illustrationen. Internationellt erkännande av Nobelpriset

Svante Pääbos biografi “1955, i Stockholm, trädde Svante Pääbo in i världen. Han tog sin doktorsexamen från Uppsala universitet 1986 och fortsatte med postdoktoralt arbete vid både University of Zürich och University of California, Berkeley. 1990 , fick han tjänsten som professor vid Münchens universitet. Pääbo etablerade Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology i Leipzig 1999, där han fortsätter att arbeta idag.

Han har undervisat på deltid vid Japans Okinawa Institute of Science and Technology sedan år 2020″. Det var så utöver det vanliga att inte ens Albert Einstein kunde förmå sig att acceptera det. Alain Aspect, John Clauser och Anton Zeilinger har vunnit Nobelpriset i fysik för deras arbete med att demonstrera den “läskiga” sammankopplingen av två avlägsna partiklar.

Svante Pääbo Barn
Svante Pääbo Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!