Thorsten Flinck Ung

Sprid kärleken
Thorsten Flinck Ung
Thorsten Flinck Ung

Thorsten Flinck Ung – Thorsten Flinck är en svensk skådespelare, regissör och sångare som föddes den 17 april 1961 i Solna, Sverige. För sin besynnerliga scen och verkliga personlighet är han bäst känd för sina skildringar av psykopater och skurkar. Flinck var anställd på Dramaten från 1986 till 2002. Thorsten Flinck kom in i teatervärlden 1977 och tog sedan en examen i skådespeleri från Teaterhögskolan 1984. Mellan 1986 och 2002, han var skådespelare och regissör på Köpenhamns Dramaten.

Berömd för sina roller i Herr Puntila (1996), Lng dags färd (1998) och Den goda människan I Sezuan (1998), var han ett känt namn i Sverige. På Uppsala stadsteater spelade han titelrollen i Strindbergs Gustav III och medverkade även i Misantropen (1995), Tant Blomma (1993) och Romeo och Julia (1991). Thorsten Flinck grundade tillsammans med Charlotta Larsson och Lena Nilsson teatersällskapet “Grupp 98” på Plazateatern.

Flinck fungerade som gruppens regissör, ​​konstnärliga ledare och skådespelare. Han regisserade filmerna Tre systrar (1994), En handelsresandes död (1996), Maskeraden (1999), Fadren (1999-2001), och Flinck goes Wilde (2002) i Sverige. Doktor Flinck var Flincks soloföreställning av en bearbetning av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas. Han medverkade också i Paria, en pjäs av Strindberg.

Hans regidebut kom 2009 med Natt med gäster. Både hans skådespelardebut (i Peters Baby) och regidebut (med Fordringsägare) kom i slutet av 70- respektive 80-talet. Han regisserade den Leif GW Persson-skrivna serien Goltuppen 1991. Han var värd för SVT:s julspecial Morgonstjärnan med Pernilla Wahlgren 1985 och framförde korta sketcher; 1987 spelade han tillsammans med Flinck och Peter Dalle i Spökhotellet.

Säsongen 2003–2004 var han ordinarie i TV4-programmet Hetluft. 2004 spelade han tillsammans med Mikael Persbrandt i produktionen av Den Starkare, baserad på en pjäs av August Strindberg. 1997 var Flinck med i Sveriges Radio P1 när han läste en roman med titeln Mannen I svart (översättning: “Mannen i svart”), för vilken han vann ett inofficiellt italienskt internationellt pris. Flinck är en flitig gäst i radio P1-programmet Dagens Dikt (“Dagens dikt”).

Vid sällsynta tillfällen har han uppträtt i radiopjäser och läst noveller. Thorsten Flinck och hans tvillingbror Richard växte upp i kvarteret Solna i Huvudsta. 1977 gick duon ihop med flera kompisar för att etablera bandet Rockvindar (som översätts till “Rock Winds”). 1980 släppte de sitt första album, bara kallat “The First Time” (Första gngen). Bandet spelade rockinfluerade nattklubbar.

Flinck startade sitt band, Flincka Fingrar, 2002. Peter Gaszynski, en svensk dokumentmakare, filmade en konsertvideo med gruppens framträdanden. 2004 sände SVT1 dokumentären Thorsten Flinck: Ett konstnärsporträtt. Thorsten Flinck coverade fem låtar av Björn Afzelius på hans debutalbum Vildvuxna rosor (”Vilda rosor”), som han släppte 2005 med Flincka Fingrars.

Thorsten Flinck Ung

Albumet innehöll även covers av “Dansa I neon” av Lena Philipsson, “Röparkungens ö” av Nationalteatern, och “Where the Wild Roses Grow” av Nick Cave and the Bad Seeds och Kylie Artister som Totta Näslund, Ola Salo och Monica Törnell bidragit med sina talanger som gästsångare. Låten “Min vackre son” (som översätts till “My Handsome Son”) gjordes tillgänglig som singel. Thorsten var huvudsångare för bluesbandet med den framtida progressiva rocklegenden Totta Näslund.

2008 samlade han ihop Robert Olsson, Magnus Eugenson, Ulf Wahlberg och Mikael Englund för att bilda bandet Revolutionsorkestern (eller “Revolutionary Orchestra”). 2011 släppte gruppen sitt debutalbum under den nya monikern Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern. CD-skivan innehöll nya versioner av låtar som ursprungligen framfördes på svenska, samt covers på låtar av Townes van Zandt och Nick Cave. Låten “Long Away High Into the Blue” (Long Bort Högt Upp I Det Bl) publicerades som singel.

Under sina framträdanden de senaste åren har gitarristen Kenny Hkansson ofta följt med Flinck på scenen. Ballader, rock och country, såväl som poesi och spoken word, är bara några av de genrer som representeras. Björn Afzelius, Dan Hylander, Ulf Dageby, Plura Jonsson, Evert Taube, Nick Cave och Townes van Zandt är bara några av de musiker och poeter vars verk visas här. 2012 släpptes albumet En dans p knivens egg (“Dance on the Knife’s Edge”).

Flera av låtarna innehåller texter skrivna av Ted Ström. Det blev en singelsläppning av “Hjärtats slutna rum” (översättning: “Hjärtats stängda rum”). Som deltagare i Melodifestivalen 2012 sjöng Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern “Jag reser mig igen”, som avancerade till “andra chansen”-scenen och eliminerade Sean Banan från tävlingen. Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern placerade sig på sjua i sista omgången.

Tyvärr blev han utesluten från Melodifestivalen 2020 två dagar före semifinalen i februari, och Jan Johansen tog hans plats. Den bortgångne patriarken i familjen spårade sina anor till både Frankrike och Marocko. Hans ex-fru, TV-värden och reportern Annika Jankell, födde hans döttrar Felice och Happy. 1977 bildade bröderna och några vänner bandet Rockvindar och 1980 släppte de sitt debutalbum, helt enkelt kallat The First Time.

I kontrast till ett kraftfullt rocksound med kabaréelement levererade bandet komiska framträdanden. Under åren 1975–1980 var han Solna församlings ungdoms- och konfirmandledare. Med Annika Jankell har han två döttrar: Félice (född 1992) och Happy (född 1996). (hans partner från 1991 till 1996). Flinck har regisserat och medverkat i sju pjäser som har spelats in för TV4. Kreditor, ett drama av Strindberg, och Masquerade, en pjäs av Sven Delblanc, spelades båda in 2008.

Fadern, en pjäs av Strindberg, spelades in 2010. Han berättade skräckhistorier på TV4+ 2007. I 2009 års Utbildningsradion serien Hemlös spelade Flinck en fiktiv version av sig själv som hemlös skådespelare i ett antal komiska roller. En gitarr står uppställd mot väggen och en blommig fåtölj. När Thorsten Flinck sitter i den där fåtöljen och vaggar hoven sätter jag mig på en blomklädd fotpall.

Tillbaka i sin Gröndalslägenhet har Thorsten Flinck en affisch där han sjunger “A failure” från Melodifestivalen. Så sammanfattar Thorsten Flinck sitt liv. Men bara bakom stängda dörrar. Men han är mer av en affärsman än en vän. Åtminstone enligt hans åsikt. Flera av mina mål i livet låg på is tills jag träffade dig. Att få intervjun avbruten i sista minuten. Han måste komma därifrån. Eller att jag skulle ha fastnat med en rejäl flik för sprit och inga referenser för att backa upp det.

Thorsten Flinck Ung
Thorsten Flinck Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!