Ake Strömmers Fem Barn

Sprid kärleken
Ake Strömmers Fem Barn
Ake Strömmers Fem Barn

Ake Strömmers Fem Barn – Den svenska sportförfattaren ke Per-Erik Strömmer föddes den 10 juni 1936 i Härnösand och avled den 22 februari 2005 i Borlänge. 1958 installerade Sveriges Radio sin första uppsättning horn. Fem år senare kom ke Strömmer till Radiosporten och etablerade sig snabbt som en ledande figur inom sportjournalistiken.

Han bidrog till program som “Sportradion”, “P’ minuten”, “Midnight Hour with Flipp or flopp” och “Minnesmästarna” och var programmets programledare en kort tid 1978.Det var så han fick ett brett erkännande; som en snabbtänkt radioexpert.

Gunnar Larssons tusendelsstrid vid de olympiska spelen i München 1972, Thomas Wassbergs hundradelsstrid mot Juha Mieto vid de olympiska vinterspelen i Lake Placid 1980 och Anders Gärderuds upploppsstrid vid de olympiska sommarspelen i Montréal 1976 hade alla minnesvärda radiodomare av ke Strömmer. . Strömmer var favoriten för radiosporten i många år innan han gick i pension, och hans show var en stapelvara i varje vardags schema.

Efter Lennart Hylands generation var ke Strömmer allmänt ansedd som en av Sveriges mest framstående radio- och tv-sportjournalister.Han var ordinarie gästvärd i radions sportsändningar, och satt i den ordinarie programledaren som ett komplement. En av dem var tidigare långfärdsskidåkaren Assar Rönnlund, som tillsammans med Strömmer skapade en radiokommentatorparodi.

Från 1974–1978 var Strömmer ordförande för Radiosporten som huvudproducent. Sedan blev han snabbt befordrad till topplaceringen i Sveriges Radios ökända parodienhet.Efter att ha gått i pension från Radiosport 1996 arbetade han som frilan för TV4, där han kommenterade ett par stora friidrottsturneringar tillsammans med radio A:s parhästen, Lennart Julin. Han arbetade för Sveriges Television och deras digitala sändningar av olympiska sommarspelen 2000 i Sydney, där han också gav färgkommentarer om friidrotten.

På radions baksida samarbetade han som reporter i sa-Nisse i både tv och film.Peter Flack och Strömmer arbetade tillsammans genom att låta Strömmer bidra med skisser till Flacks recensioner. Han arbetade som köksmästare på Folkets Hus i Borlänge 1984-1987.

Han har också skrivit texterna till ett antal svenska hits, bland annat Doris Svenssons “Du som bara har satt vrar”, the Jigs “Hörru Rut” och Jerry Williams “Gitarzan”. Trots att han spelade för Djurgardens IF skrev han texten till Hammarby IF:s hymn “Bajen va namnet”, som är satt till tonerna av Chelsea FC:s “Blue is the Color”.Ke Strömmer blef på Stora Tuna kyrkogård.

Ake Strömmers Fem Barn

Under dessa två år kämpade han mot cancern.I slutskedet förväntades han återfå sin hälsa och återuppta sina normala aktiviteter, inklusive arbete.Den svenska radiopersonligheten Ke Strömmer, 68 år, gick bort nyligen. Han var en av landets mest kända och respekterade sportjournalister.

Den pyrande rosen har tystnad på grund av de dolda vinrankorna under den snabba blicken. ke Strömmer samlade sina närmaste vänner och familj för en utekväll på Borlänge lasagne. Marie Ingels, dotter till kes hustru Lena, sa till Expressen: “Han behövde inte lida mot slutet.” Men hans två år långa kamp mot sjukdomen var svår och känslosam.

För några veckor sedan avslöjade ke Strömmer detaljerna om sin sjukdom: -Jag gick till en läkare efter två år och fick veta att jag hade prostatacancer. Det var inget särskilt roligt med det. Jag känner mig väldigt nere och hopplös och jag har ingen aning om vad framtiden har att erbjuda för mig. Jag är verkligen inne på något. Jag har ingen aning om hur framtiden kommer att utvecklas, så jag måste bara ta en dag i taget. Min läkare verkar inte älska någonting.

Trots många behandlingar, inklusive kemoterapi och celltransplantationer, fortsatte ke Strömmers cancer att sprida sig och till slut dödade honom. Som ett resultat led han av smärtsamma symtom över hela kroppen, framför allt i hans höft, och förlitade sig på kraftfulla mediciner för att ta sig igenom varje dag. Medicinerna gjorde att han blev extremt upprörd.

-Blir jag bättre så fortsätter jag där jag slutade, skrev ke Strömmer nyligen i Borlänge Tidning där han flitigt bidragit. Journalist för radiostationer; nyhetsuppläsare; nyhetsredaktör; kulturkommentator. Och en språkgenerator. Det hände mycket med ke Strömmer på en gång. Hans intresse för revy väcktes av att hans far var revypappa i Sollefte.

Det var där hans passion för sport och journalistik slog rot, troligen runt 1948, när han satt på golvet framför radioapparaten med knogarna uppåt. Sven Jerring och Lennart Hyland rapporterade från S:t Moritz, och ke Strömmer, då femton år gammal, hade redan bestämt sig för att göra en karriär inom journalistiken. Han började på Västernorrlands Allehanda, en regiontidning, gick vidare till Sveriges Radio och Dagens Eko för att så småningom bosätta sig i en tjänst som chef på Radiosporten under totalt åtta år.

Trots att han fick betyget C på sin svenska studentuppsats, 1972 i Sapporo, skapade han radarutrustning tillsammans med långdistansobservatören Assar Rönnlund. Mycket snabbt hörde vi ett helt nytt sätt att prata om skidåkning, och saker och ting blev ännu mer dramatiska än vad TV kunde visa.

Deras vänliga radiosändningar gick i luften i 25 år före VM i Trondheim 1997. Ike Strömmer var väl insatt i mer än bara friidrott; han uppskattade också konst, klassisk musik och kulturevenemang. Han var programledare för “Svensktoppen” och “Midnattstimmen” på 1970-talet, “Minnesmästarna” och “P minuten” och “Superstars” i TV3 tillsammans med Kristin Kaspersen och Claes keson som följd. ke Strömmer lämnade Sveriges radio 1996. De som tyckte att han borde vara tyst och tålamod hade fel. ke Strömmer var en av sin tids mest vördade låtskrivare och kompositörer.

Ake Strömmers Fem Barn
Ake Strömmers Fem Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!