Anders Nyström Familj

Sprid kärleken
Anders Nyström Familj
Anders Nyström Familj

Anders Nyström Familj –Skådespelardebut gjorde han 1940 i sagospelet Tummeliten p Operan, där han prisades som en lovande nykomling trots att han tillbringat sina uppväxtår i den lilla staden lta utanför Stockholm. Strax efter började han medverka i filmer, inklusive rollen som en herdepojke i Himlaspelet (1942),

hans första filmroll var som ett litet syskon i Hets (1944), men han är för alltid ihågkommen som Mnke, den heroiske ledaren för Frostmofjällets barn i den klassiska snyftfilmen Barnen från Frostmofjället (1945). Deras filmkarriär avbröts efter denna och några andra barnroller, som alla inträffade på 1940-talet.

1950-1952 gick han på Teaterhögskolan i Gösta Terserus, och sedan 1959-1964 arbetade han på Borssteatern, 1964-1978 på Uppsala-Gävle stadsteater och slutligen, med början 1979, på Stockholms stadsteater. . Han återvände inte till filmduken förrän i början av 1970-talet, då han fick roller i filmer och TV-program som Badjävlar (1971),

där han spelade en större roll som lokalinvånare, och B. Olsen Runs Out of Life, en moral. pjäs skriven av Jan Myrdal (1973). Sedan dess har han medverkat i ett växande antal filmer och tv-program, vanligtvis med karaktärer som är excentriska eller rent av fientliga. I showen Pojken i guldpyjamasen porträtterade han fadern (1975).

Karaktärer han spelade hade ofta blåkrage eller hantverksbakgrund, som möbelstopparen han spelade i den episka serien Good Neighbors (1987) eller den tragiske Svensson han spelade i Hedebyborna-följetongerna (1978, 1980 och 1982).I Svenska hjärtan av Carin Mannheimer spelade han en avgörande roll som änkling som är något begränsad till sitt hem (1995 och 1998). Nyström spelade en karaktär som heter Doktor Schenker, en tråkig änkling, i succéserien Saltön som liknade på många sätt (2005–2007) ,

Carin Mannheimer regisserade den också. Nyström arbetade fortfarande som skådespelare långt upp i 80-årsåldern; han medverkade i filmer så sent som 2013, bland annat i mysteriet The German (Per Hanefjord ). Han var först och främst en fantastisk förälder, men jag minns honom också som en begåvad skådespelare. Hans son Jonas Nyström, ljusdesignern för Uppsala stadsteater, minns att hans far “talade och levde” teater och bio.

Under uppväxten i Nacka kommun fick Nyström först stor uppmärksamhet i rollen som Mnke i 1945 års klassiker “Barnen från Frostmofjället”. Han hade en roll i “Hets”, en film gjord av Ingmar Bergman om en lärare som är besatt av pennor, året innan.

Anders Nyströms mamma tog med honom på en lång rad auditions och filminspelningar på 1940-talet, när han blev en populär barnskådespelare.Han övergick från film till scen på 1950-talet. Han har en mångsidig teaterbakgrund och har arbetat på Uppsala stadsteater, Riksteatern och Stockholms stadsteater. Återvänder till film och TV på 1970-talet, med bland annat Lars Molins kontroversiella TV-film Badjävlar och dramaserien Hedebyborna.

Han spelade Helge Runker, maken och möbeltapetseraren, i tv-serien “Goda grannar”, mitt emot Helena Brodins karaktär Iris.Anders Nyström blev mest känd för biroller i stora filmer mot slutet av sin karriär. Han är känd för sina roller som Dr Schenker i “Saltön”,

Anders Nyström Familj

färjekaptenen i “Skärgårdsdoktorn” och granne under de senare säsongerna av “Svenska hjärtan”.Uppsala stadsteater välkomnade honom tillbaka 2012 för en föreställning av “Fanny och Alexander”, och filmen “Den tyske kungen” 2013 var hans sista filmiska framträdande.

2006 deltog Anders Nyström i Guldbaggegalans utdelning av det inledande priset Gullspiran för utmärkta prestationer inom barnfilm (uppkallad efter den ikoniska bocken från “Barnen från Frostmofjället”).Vi sörjer förlusten av skådespelaren Anders Nyström.

Även om “Skärgårdsdoktorn” och “Goda grannar” gjorde Nyström berömmelse i tv, var hans främsta karriär på teatern.1945 gjorde Anders Nyströms roll i “Barnen från Frostmofjället” honom berömmelse. Jag kommer alltid att minnas honom som en underbar pappa, men också som en begåvad skådespelare. Hans son Jonas Nyström, ljusdesignern för Uppsala stadsteater, minns att hans far “talade och levde” teater och bio.

Han gjorde övergången från film till teater efter att ha medverkat i flera filmer som barn. Han har en mångsidig teaterbakgrund och har arbetat på Uppsala stadsteater, Riksteatern och Stockholms stadsteater. Allt eftersom tiden gick återupptog han sin karriär inom film och TV. Han hade roller i bland annat “Hedebyborna”, “Skärgrdsdoktorn” och “Svenska hjärtan”. Han var en stöttepelare i SVT:s succésåpa “Goda grannar” på 80-tal

“Herregud! Anders utstrålade vänlighet och självförtroende. Enkelt uttryckt var han en fröjd att arbeta med. Dessutom är jag mycket uppskattad för de många möjligheter jag fick att göra det. Jag ber för honom och hans älskade ettor.

Han gjorde sin skådespelardebut 1940 i sagodramat Tummeliten p Operan, där han prisades som en lovande nykomling trots att han tillbringat sina uppväxtår i den lilla staden lta utanför Stockholm. Strax efter började han medverka i filmer, inklusive rollen som ett herdebarn i Himlaspelet (1942),

hans första filmroll var som ett litet syskon i Hets (1944), men han är för alltid ihågkommen som Mnke, den heroiske ledaren för Frostmofjällets barn i den berömda snyftfilmen Barnen från Frostmofjället (1945). Deras filmkarriär avbröts efter denna och några andra barnroller, som alla inträffade på 1940-talet.

1950-1952 gick han på Teaterhögskolan i Gösta Terserus, och sedan 1959-1964 arbetade han på Borssteatern, 1964-1978 på Uppsala-Gävle stadsteater och slutligen, med början 1979, på Stockholms stadsteater. .Han återvände inte till filmduken förrän i början av 1970-talet, då han fick roller i filmer och TV-program, inklusive Badjävlar (1971), där han spelade en större roll som lokalinvånare, och B. Olsen får slut på livet, en moral. pjäs skriven av Jan Myrdal (1973).

Sedan dess har han medverkat i ett växande antal filmer och tv-program, vanligtvis med karaktärer som är excentriska eller rent av fientliga. I showen Pojken i guldpyjamasen porträtterade han fadern (1975). Hans roller involverade typiskt arbetarklass- eller hantverksmänniskor, till exempel hans avgörande vändning som möbeltapetserare i den episka serien Good Neighbors (1987) eller hans hjärtskärande skildring av alkoholisten Svensson i de många Hedebyborna-följetongerna.

I Svenska hjärtan av Carin Mannheimer hade han en central roll som änkling som är ganska inskränkt i sitt hem (1995 och 1998). Nyström spelade en karaktär som hette Doktor Schenker, en tråkig änkling, i den enormt framgångsrika TV-serien Saltön, som var kusligt lik hans framträdande i Saltön.

Anders Nyström Familj
Anders Nyström Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!