Annie Ernaux Barn

Sprid kärleken
Annie Ernaux Barn
Annie Ernaux Barn

Annie Ernaux Barn – På torsdagen tilldelades den franska författaren Annie Ernaux 2022 års Nobelpris i litteratur. Annie Ernaux föddes i Yvetot, en liten stad i Normandie. Nobelkommittén anmärkte om Annie Ernaux verk, “det undersöker ett liv som kännetecknas av stora skillnader när det gäller kön, språk och klass.” Journal du dehors och La vie extérieure-författaren Annie Ernaux har beskrivit sig själv som mer av en “etnolog av sig själv” än en skönlitterär författare.

Som Nobelkommittén uttryckte det var hennes fjärde bok, La place, en “passionslös bild av hennes far och hela det socioekonomiska sammanhang som djupt hade format honom.” Annie har länge tagit avstånd från “minnelsens poesi” och argumenterat för att skriva rakt på sak, och detta har resulterat i en produktion som saknar en berättarröst och är så anonym som möjligt.

Fortsätt läsa: Nobelpristagaren Svante Paabos arbete avslöjar de egenskaper som skiljer oss åt som människor: Explained Writing, enligt Annie Ernaux, “är en politisk handling eftersom den gör oss medvetna om sociala ojämlikheter.” Kommittén beskrev hennes användning av ord som “en kniv” eller ett verktyg för att skära igenom barriärerna mellan verklighet och fantasi.

Genom att vinna litteraturens högsta ära “har hon gjort något beundransvärt och varaktigt”, enligt kritiker. Det är ett ovalt konstverk som har lagts i en fotomapp med guldkanter och skyddas av ett genomskinligt ark med en präglad design. Under står det “Photo-Moderne” och har E. Ridels signatur (fotografen). Halvnaken ses bebisen sitta mitt på ett snidat bord med fylliga kinder, en pipig mun och en våg av brunt hår ovanpå huvudet.

Tanken är att frammana en amor eller kerub, som i en målning, och så har vi en dimmig, sepia bakgrund, en snidad krans på bordet och en skjorta med broderier som går halvvägs upp i magen och har en rem som glider ner en fyllig arm. Således tog folk fortfarande med sig bebisar till fotografen, för att fira deras ankomst till världen med ett konstverk som alla familjemedlemmar, på båda sidor, skulle få en kopia av, trots att landet var ockuperat av tyskarna, hälften av männen var fångar, och samlingar av judar och zigenare började.

En andra bild, som också bär fotografens signatur, föreställer en ung flicka på kanske fyra eller fem år gammal som verkar allvarlig och till och med sorgsen trots det runda ansiktet under hennes korta hår, som är delad på mitten och dras tillbaka med diabilder och band. Hon höjer sin axel med vänster hand, som vilar på samma skulpterade bord (nu helt exponerat, i stil med Ludvig XVI).

Hennes stora mage, möjligen ett symptom på rakitis, gör att hennes topp är för tight och framsidan av hennes hängslen kjol reser sig något. Vad dessa arvegods från familjearkivet egentligen säger till mig är “det är jag” – en upprepning av “det är du” som utan tvekan upprepades flera gånger när de först presenterades för mig – och att de är mina. Under L.-perioden är konflikt ett oundvikligt faktum i livet.

Annie Ernaux Barn

Vid något tillfälle förklarade någon: “Kriget är över.” Eftersom min förlossning inträffade under den, betydde dess slutsats ingenting för mig. Det finns inga fasta kalenderdatum eller andra markörer under den perioden. Inget bara landskap och platsbilder. Det finns ett hem nere vid vattnet, bredvid en väg som går förbi en textilfabrik med skorstenar i rött tegel med järnringar.

På bottenvåningen, mot gatan, hittar du mataffären som är helt slutsåld och caféet som har ett biljardbord som skulle kunna fungera som täckning vid en bombning. Köket ser ut på en stenlagd innergård instoppad mellan väggarna i grannbyggnaderna; på ena sidan rinner floden vid foten av en låg mur med inbyggda trappsteg, vilket gör att vatten kan dras från floden. Floden är liten och klar nog för att jag ska se botten, där det finns skärvor av servis och rostig metall.

En hög träkonstruktion, kanske den blinda bakväggen i ett industriskjul, står på den motsatta stranden. Med utsikt över floden installerade vi några toaletter med utsikt. Vattnet sköljde långsamt bort avföringen medan det svävade och skvalpade runt avföringen. Matplatsen ligger på övervåningen från köket, och används endast på söndagar. En skål med orange sidenblommor med svarta stjälkar står på bordet.

Och på andra sidan av rummet, där mina föräldrar och jag delade en säng i rosenträ, fanns vårt sovrum, komplett med ett fönster med utsikt över innergården och en barriär som hindrade mig från att ramla ut. En spjälsäng och en påse full med sedlar fyller det trånga utrymmet. Det finns ett andra, större, ledigt rum mot gatan. Alla bilder jag sett av husets interiör har verkat gråa och disiga, som den sortens nattseende katter sägs ha. De enda ljuspunkterna i rummet är matbordet och de falska blommorna.

Barnet jag ser är bara huvud och händer. Hon är som en liten skugga som passerar in och ut ur de större skuggorna av mina föräldrar, clienter och trupper. En gigantisk röst, med oförutsägbara raseriutbrott och skratt, min mors röst, Guds röst, hänger över den lilla skuggan; först när det äntligen blir tyst, fyrtio år från nu, blir jag fri. Den offentliga parken ligger långt borta i fjärran, bortom textilfabriken, kyrkan och den romerska cirkusen. En rostig kanon bredvid grinden, som barn gillar att klättra och “jaga” efter sniglar.

Min mamma och de andra mammorna sitter på en bänk bredvid en sandlåda, som skuggas av ett stort träd. För den blinde mannen som tog av sig sina svarta glasögon för att avslöja två hål kantade med kött där hans ögon skulle vara, var här platsen att tillbringa dagar i solen med ungdomar han aldrig träffat förut, flyktingar från bombhärjade Le Havre.

Inget som liknar tankar i denna L.-era, bara tjocka, starka känslor så solida som vilket föremål som helst, inkapslade i scener som vanligtvis är tysta, fastän vissa är fixerade och andra är i rörelse. En stumfilm med mycket svartvita bilder:

Annie Ernaux Barn
Annie Ernaux Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!