Arja Saijonmaa Ung

Sprid kärleken
Arja Saijonmaa Ung
Arja Saijonmaa Ung

Arja Saijonmaa Ung – Och en kvinna också. Året är 1972. Mikis Theodorakis, en grekisk musiker och global superstjärna, är en man, och Arja Saijonmaa är en kvinna.Ideologi, politisk musik och kampen för individuella friheter kännetecknar denna era.

Efter en svår uppväxt som politisk person i Grekland lever Mikis nu i exil och förespråkar musikens förmåga att befria sina lyssnare. Den unga Arja tar ett djärvt steg ut i det okända genom att möta grekernas manskultur, starka personligheter och hennes egna känslor för Mikis på rak arm. I denna spännande självbiografi berättar Arja sin historia från det att hon föddes fram till nu.

livsfilosofi. En öppen, humoristisk och personlig liknelse om en ung kvinna som hittar sin väg i världen och djärvt lever sina drömmar. Bilder och en cd av Arja som sjunger “Mikis” finns med i boken. Efter att ha gått på Helsingfors universitet skrev hon sig in på Sibelius-Akademin för att vidareutbilda sig i musik. Hennes karriär som sångare tog fart i Sverige. Hon har släppt CD-skivor med Zarah Leander-omslag och svenska bearbetningar av låtar av Mikis Theodorakis.

Albumet Miten voi kyllin kiittää, som släpptes 1978, innehöll hennes tolkningar av sånger av den chilenska singer-songwritern Violeta Parra, återgivna på finska. Nästa år släpptes en svensk översättning, med titeln Jag vill tacka livet.

En av hennes mest kända låtar var albumets namne, “Jag vill tacka livet” (eller “Gracias a la vida”). 1986 blev Arja tillfrågad av Olof Palmes änka att sjunga vid makens begravning. Den svenska tolkningen av “Enai Megalos O Kaimos” framfördes.

Med låten “Högt över havet” tävlade hon i Melodifestivalen 1987 och kom tvåa. Hennes låt “Jag vill leva I Europa” blev en stor hit på de svenska listorna samma år.

Hon gick in i politiken 1987 efter att ha tjänstgjort som UNHCR:s goodwillambassadör och som medlem av Svenska folkpartiet i Finland. Hennes bok Sauna är en norsk version av den finska bastuupplevelsen.

2006 tävlade hon på Let’s Dance, Sveriges motsvarighet till Strictly Come Dancing. De slogs ut i vecka 7 tillsammans med hennes proffskompis, 28-årige Tobias Karlsson. Saijonmaa medverkade i den svenska dokusåpan Stjärnorna p slottet i december 2007 tillsammans med Peter Stormare, Britt Ekland, Jan Malmsjö och Magnus Härenstam.

Arja Saijonmaa Ung

Hon framförde en låt med titeln “Mina fyra rstider” i årets Melodifestivalen. Skådespelaren Saijonmaa, som röstar Emma the Scen Rat i det finsk-brittiska animerade tv-familjedramat Mumindalen, är en finsk medborgare med svenska språkliga band (2019–). 18 jun Priserna är kr. Finländare i bunkern. Köp A Young, Naive Girl: A Date with Mikis av Arja Saijonmaa på GreenhouseHornStull.

En man. 3 apr För en vecka sedan läste jag boken En ung naken kvinna – mötet med Mikis av Arja Saijonmaa. Boken är ungefär ett år. Arja Saijonmaa och Mikis, en ung, attraktiv kvinna, gick på dejt. Ett år. En man. Och en kvinna också.

Året är mannen är den grekiska musikern och en global superstjärna. I konflikt med den grekiska manskulturen, dess starka personligheter och dess egna känslor. Att hitta sig själv som en ung, naiv kvinna är en öppen, humoristisk och djupt personlig resa. Bilder och en cd av Arja som sjunger “Mikis” finns med i boken.

En ung, naiv tjej: Arja Saijonmaas möte 1972 med Mikis. Mannen är den världskände kompositören Mikis Theodorakis, och kvinnan är Arja Saijonmaa, som i denna självbiografiska berättelse berättar om året då hon träffade mannen som skulle förändra hennes karriärs gång och hennes livsåskådning.

Arja var en ung student som var engagerad i den radikala och progressiva studentteatern i Helsingfors, som tog sig an samhällsfrågor och framförde pjäser med en politisk agenda.Teatergruppen tog risker, hade omfattande politiska kunskaper och producerade verk som Lakko/Strejken, som inkluderade verkliga arbetare snarare än bara studenter som spelade dem.

För första gången var det faktiska anställda på plats. Vi snodde dem från teatergruppen på arbetarförbundet. Män och kvinnor i mellanåren som är både starka och självständiga. En artonårig kvinna vid namn Elsa fanns också bland oss. Redan från första instans sågs hon alltid klädd i en vinröd sidenklänning.

En långsam tjej som älskar att spela teater. En storhetstid för henne. Pjäsen handlade om ett stadsföretag och diskuterade de svåra arbetsförhållandena och ekonomiska belöningar som stadens anställda upplever. Det var musik och dans och sång och kvassning.

När den grekiske poeten, textförfattaren, musikern och frihetskämpen Mikis Theodorakis kom till Helsingfors på besök berättar Arja Saijonmaa om hur hon nästan över en natt blev en av personerna med de större sångrollerna på teatern och hur, av en slump, hon sjöng en sång av Theodorakis för Theodorakis.

När Mikis insåg att Arja skulle följa med honom på hans nästa turné, blev han så överlycklig att han tillkännagav det live på scen. Utan föregående konsultation med henne.Hon diskuterar sin tid i Paris och överflöden i sitt hotellrum, liksom sin resa till Australien och tiden hon tillbringade där med det grekiska bandet och Mikis i deras sommarhem.

Öppen, humoristisk och djupt personlig, det är en liknelse om att följa sin lycka och förverkliga sina drömmar. Och en bok som skickade ut massor av bra vibbar i mitt liv. Men jag blir också lite tårögd när jag tänker på hur nyligen det var som Mikis Theodorakis tvingades leva i exil för att hans musik och poesi förbjöds av diktaturen i Grekland. I början av 1900-talet styrdes Grekland av en militärdiktatur trots sitt rykte som en bastion för västerländsk demokrati.

Arja Saijonmaa Ung
Arja Saijonmaa Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!