Bergsklättrare Död

Sprid kärleken
Bergsklättrare Död
Bergsklättrare Död

Bergsklättrare Död – Schweiziska och italienska medier rapporterar att två klättrare har dött efter att ha fallit 400 meter från toppen av Matterhorn -berget på gränsen mellan Schweiz och Italien. Klättrarna, som var schweiziska, hittades på en höjd av 3 100 meter. På måndag, när de två inte lyckades återvända efter sin utflykt, meddelades de schweiziska myndigheterna.

På gränsen mellan Schweiz och Italien ligger en bergstopp känd som Matterhorn (Cervino på italienska). Alla fyra sidor av berget ligger i Schweiz, med södra sidan som tillhör Italien. Svenska bergsbestigare och utforskare Lars Olof Göran Kropp föddes den 11 december 1966 i Jönköping och död den 30 september 2002, nära Vantage, Washington.

Det visar sig att Kropp bodde med bergsbestigare och utforskaren Renata Chlumska. 1993 hedrades han som “årets Smlänning” av det svenska språkets mest prestigefyllda publikation. Kropp kallades en “Adventure Rock Star” av författaren David Lagercrantz, som krönade sitt liv i boken 8000+. 1972, när Kropp bara var sex år gammal, steg han och hans far Gerhard upp Norges Galdhpiggen.

Efter att ha avslutat sin utbildning bestämde han sig för att prova på fallskärmshopparna. Han satte in mycket arbete på gymmet, kör en mil varje dag och lyft vikter. Han träffade sin framtida klättringskompis, Mats Dahlin, medan han tjänade i armén. Den 7,134-meter höga Pik Lenina i Kina, Tadzjikistan och Kirgizistan var Kropps första berg på hög höjd som klättrade 1988.

På rekord 10 dagar nådde Kropp och hans vänner toppmötet. 1989 var målet att Kropp skulle klättra Cho Oyu i Himalaya, men han fick inte tillstånd. Istället reste han till Sydamerika och klättrade på Illiniza Sur (5 266 m), Cotopaxi (5 897 m), Illimani (6 300 m), Huyana Potosi (6,095 m) och Illampu (6 520 m) (6,520 m). 1990 skalade han och Rafael Jensen Pakistans Muztagh Tower, som ligger på 7 273.

Berget är ett av de svårare 7000 meter toppmötena i Himalaya och deras uppstigning var den fjärde på berget. Kropp återvände till Himalaya 1991 för att skala Pik Pobeda, en topp i östra Kazakstan som ligger på 7 439 meter. Tillsammans med Mats Dahlin gjorde Kropp ett toppförsök, men Dahlin tvingades avbryta sitt försök eftersom han kände sig dålig. Kroppen fortsatte och nådde toppen med en dålig huvudvärk.

Kropp beviljades tillgång till Cho Oyu 1992. En sten som hade fallit från Aiguille Verte’s Summit Ridge slog Dahlin på templet, strax under kanten av hans hjälm. Dahlin gav efter för sina sår och dog. Kropp resonerade att hans vän skulle ha velat att han skulle fortsätta att klättra Cho Oyu, så han fattade beslutet att göra det oavsett. Efter att ha kört till Nepal i sin Range Rover steg Kropp så småningom Cho Oyu.

Bergsklättrare Död

Kropp visade ett foto av Dahlin som pekade på Everest tillsammans med sin isax. Kropp gick tillbaka till Karakoram 1993 för att försöka toppa K2. Ursprungligen skulle Kropp vara en del av en svensk expedition, men sedan fick han veta att han kunde bli den första svensken och skandinaviska som nådde toppen om han gjorde det där först. Följaktligen investerade Kropp i en slovensk expedition som skulle nå toppen av toppen före svenskarna.

Hans Range Rover hade fastnat i Pakistan sedan han klättrade på Cho Oyu året innan eftersom iranska tulltjänstemän inte skulle tillåta det att komma in i landet. Det kom ut att Kropps slovenska klättringspartners hade planerat att lämna honom hela tiden. Istället gick Kropp samman med en engelskman som ville göra historia genom att vara den första engelsmannen som gjorde det säkert utanför berget.

Den slovenska gruppen fångades i en allvarlig storm när han försökte nå toppen. Det var viktigt för Kropp att rädda så många människor han kunde, så han offrade sig själv. Cirka en vecka senare försökte han och hans engelska partner en annan uppstigning, men engelsmannen föll, krossade benet och var tvungna att gå ner. Kropp fortsatte och tog sig så småningom till toppen utan hjälp av några syremasker eller kapslar.

En annan storm träffade berget på väg ner och fångade Kropp på en höjd av 8 000-meter i den så kallade “dödszonen”. Kroppen fördes så småningom tillbaka till lägret. Medieintresse efter klättringen visade sig vara stor och Kropp grundade därefter sitt företag Kropp & Äentyr AB, som upprätthöll en klättringsbutik och genomförde klättringsskolor. 1994 återvände Kropp ännu en gång till Karakoram i sällskap med Andrew Lock och de svenska klättrarna.

Mats Holmgren och Nicolas Gafgo. Toppen av intresse var bred topp, och den första planen var att försöka en ås som aldrig hade klättrat tidigare-den syd-sydvästra åsen-på vilka många välkända bergsklättare tidigare hade misslyckats. Denna besättning vaklade också och var tvungen att vända sig på cirka 7 000 m. Istället valde de att anstränga sig i Broad Peaks vanliga väg, där Lock, Holmgren och Kropp nådde toppen.

Efter att ha misslyckats i sin FIDen första ansträngningen klättrade Kropp på berget av sig själv och nådde snabbt toppen. Efter att ha cyklat från SkinnarViksberget i Stockholm till basen av Mount Everest den 23 maj 1996 försökte Kropp att stiga upp berget utan hjälp av syretankar. Men han valde att vända 60-meter kort från toppmötet. När han kom tillbaka till marken red han och Renata Chlumska sina cyklar tillbaka till sin lägenhet.

I Iran tilläts inte kvinnor på cyklar, och i Ryssland nekades de visum. De gick ombord på ett tåg i Almaty, Kazakstan, och reste hela vägen till Moskva. De fortsatte att cykla till St. Petersburg, Finland och slutligen Stockholm den 16 oktober 1996. Den 30 september 2002 dödades Göran Kropp i en bergsbestigningsolycka i bergen nära Vantage, Washington. Katastrofen inträffade på en klättringsväg med namnet Air Guitar, en klättringsväg som har en betyg på 5.

Kropp registrerades sedan i församlingen i Jakobsberg, län. De upptäckte de schweiziska bergsklättrarna på en höjd av 3 100 meter. På måndag, när de två inte lyckades återvända efter sin utflykt, meddelades de schweiziska myndigheterna. På gränsen mellan Schweiz och Italien ligger en bergstopp känd som Matterhorn (Cervino på italienska). Alla fyra sidor av berget ligger i Schweiz, med södra sidan som tillhör Italien.

Bergsklättrare Död
Bergsklättrare Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!