Bin Laden Död

Sprid kärleken
Bin Laden Död
Bin Laden Död

Bin Laden Död – Bin Laden var en terrorist född i Saudiarabien och grundaren av al-Qaida, den panislamiska militanta organisation som han grundade i början av 1980-talet.

FN:s säkerhetsråd, NATO, Europeiska unionen och andra länder har utsett gruppen till en terroristorganisation. Ett antal terroristattacker med massoffer ägde rum under al-ledning, Qaidas inklusive attackerna den 11 september i USA och andra attacker runt om i världen. På hans område i Abbottabad, Pakistan, sköt och dödade den amerikanska flottan honom den 2 maj 2011.

Usama bin Ladin föddes i Saudiarabien i en välbärgad familj. En saudisk miljonär från Jemen, Mohammed bin Awad bin Laden, var far till Usama bin Ladin och grundaren av Saudi Binladin Group, ett byggföretag. En Alia Ghanem från en sekulär medelklassfamilj i Latakia, Syrien var hans mamma.

Innan han gick med i Mujahideen-styrkorna i Pakistan för att bekämpa sovjetiska styrkor i Afghanistan 1979, avslutade han sina grundutbildningar vid ett pakistanskt universitet. Med hjälp av arabiska länder kunde Mujahideen få in vapen, pengar och krigare i Afghanistan. Han grundade al-Qaida 1988.

När han väl utvisades från Saudiarabien 1992, tvingades han flytta till Sudan under påtryckningar från USA innan han slutligen flydde landet 1996. Med sin nya bas etablerad i Afghanistan förklarade terroristen krig mot USA och inledde en rad bombdåd.

Han fanns med på FBI:s listor över tio mest eftersökta flyktingar och tio mest eftersökta terrorister på grund av sin inblandning i bombdåden på den amerikanska ambassaden 1998.

Bin Laden Död

President George W. Bush invaderade Afghanistan och förklarade “krig mot terrorismen” som ett resultat av attackerna den 11 september, som dödade nästan 3 000 människor. FBI erbjöd en belöning på 25 miljoner dollar för hans tillfångatagande under en decennium lång internationell jakt.

Bin Laden föddes i Riyadh, Saudiarabien, son till den jemenitiske miljardären byggmagnaten Mohammed bin Awad bin Laden och hans tionde fru, syriska Hamida al-Attas (då kallad Alia Ghanem).

Hans födelsedatum angavs i en intervju 1998 som den 10 mars 1957. Trots den utbredda uppfattningen att Usama bin Ladin föddes i Riyadh, angav FBI och Interpols dokument hans födelseplats som Jeddah.

Omedelbart efter att Usama bin Ladin föddes, skilde sig Mohammed bin Ladin från Hamida, hans första fru. En medarbetare till Mohammed al-Attas hänvisade Hamida till Mohammed. Under senare hälften av 1950-talet eller början av 1960-talet gifte sig Al-Attas med Hamida. Bin Laden hade tre halvbröder och en halvsyster när han flyttade in hos familjen. Usama bin Ladin fick cirka 25–30 miljoner dollar av sin fars 5 miljarder dollar i byggvinster.

Som barn växte Usama bin Ladin upp i ett strikt sunnimuslimskt hushåll. Han gick på Al-Thager Model School från 1968 till 1976. King Abdulaziz University utbildade honom i ekonomi och företagsekonomi. Enligt vissa uppgifter tog han examen i civilingenjör eller offentlig förvaltning 1979 respektive 1981. 1971 studerade Usama bin Ladin engelska vid Oxford University i England.

Han beskrevs som “hårt arbetande” av en källa och som att han hoppat av universitetet under sitt tredje år utan att ta examen av en annan. Religion och välgörenhetsarbete var två stora intressen för Usama bin Ladin under hans tid som universitetsstudent. Att skriva poesi var ett av mina andra fritidsintressen.

Svarta hingstar, läsning och föreningsfotboll var bland hans favoritsysselsättningar, och han var ett ivrigt Arsenal-fan, spelade som centerforward och stöttade den engelska klubben.

Bin Laden gifte sig med Najwa Ghanem 1974 när han var 17 år gammal i Latakia, Syrien. De skilde sig senare och hon flydde från Afghanistan den 9 september 2001.

[51] Förutom Khadijah Sharif, Khairiah Sabar, Siham Sabar och Amal al-Sadah är Bin Ladin känd för att ha haft fyra andra fruar (gift 2000). Enligt vissa källor hade bin Ladin även en sjätte fru, vars identitet är okänd, som var gift med honom kort efter ceremonin. Bin Ladin och hans fruar fick mellan 20 och 26 barn. Efter attackerna den 11 september flydde många av Usama bin Ladins barn till Iran, där iranska myndigheter enligt uppgift fortfarande begränsar deras rörelser från och med 2010.

Bin Ladens personliga livvakt från 1997 till 2001, Nasser al-Bahri, har skrivit en memoarbok där han går in i detalj om mannens privatliv. Som en sträng pappa och sparsam man tog han gärna med sin stora familj på ökenpicknick och skjutturer.

Fader Mohammed bin Ladin dödades i en flygplanskrasch 1967 av en amerikansk pilot som gjorde ett dåligt omdöme vid landning i Saudiarabien. När Salem bin Ladin, Osama bin Ladins äldste halvbror, av misstag kraschade sitt plan i kraftledningar nära San Antonio, Texas, i USA, dödades han.

Efter hans död mättes hans kropp så småningom och visade sig vara 1,93 m lång (6 fot 4 tum). Usama bin Ladin var vänsterhänt och hade en blek hy. Han gick ofta med käpp.

Han var klädd i en enkel vit keffiyeh på gatan. Den traditionella saudiska manliga keffiyeh hade ersatts av den traditionella jemenitiska manliga keffiyeh, som bars av Usama bin Ladin.

Enligt ögonvittnesskildringar hade Bin Laden ett mildt uppträdande och var en lågmäld man. I Usama bin Ladins ideologi var kvinnor och barn från fiendens länder legitima mål för jihadister att mörda.

Al-Qaida-ledaren motiverades av en övertygelse om att USA:s utrikespolitik har förtryckt, dödat eller på annat sätt skadat muslimer i Mellanöstern, enligt tidigare CIA-analytikern Michael Scheuer, som ledde CIA:s jakt på Usama bin Ladin.

Det betyder att Qaidas al-hot mot USA:s nationella säkerhet inte beror på att al-Qaida blir kränkt av vad USA gör utan snarare från att al-Qaida kränks av USA:s agerande “På grund av vad vi gör, inte vilka vi är , de (al-Qaida) hatar oss (amerikaner).

Bin Laden Död
Bin Laden Död

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!