Börje Salming Sjukdom

Sprid kärleken
Börje Salming Sjukdom
Börje Salming Sjukdom

Börje Salming Sjukdom – Hela Börje Salmings livsverk som professionell idrottsman avbröts av en oväntad och svår hjärtinfarkt. Efter operationen hann han reflektera över sin dödlighet och tacka för chansen att bli frisk. Börje Salming, en av de största och mest välkända ishockeyspelarna genom tiderna, och hans fru Pia bor högst upp i ett ganska omärkligt hyreshus med en fantastisk utsikt över Stockholms inlopp från den enorma takterrassen.

När familjen Salming äntligen tröttnade på den dagliga logistiken och de många bilkörningarna till och från sin Vaxholmsvilla tog de beslutet att flytta till Nacka Strand. Börje, som är värd för ett besök av dottern Bianca Salming, mångkamps- och elitidrottare, berättar: ”Pia är polis och jobbar här i Nacka och hon har också bott i området tidigare så det kändes som en ges plats att flytta till.

Jag hade en obehaglig känsla när jag sprang. För sex år sedan, när Börje och Pia var nygifta och firade på Seychellerna, var inte Börjes hälsa vad den är idag. När jag tog en löprunda innan jag begav mig ut för att träna lite fick jag en obehaglig känsla av att något var fel. Jag skyllde till en början på min mage för att jag inte upplevde några av de hjärtinfarktsymtom som jag hade läst om.

Det var mer som svår halsbränna för mig. Känslorna höll i sig varje gång Börje försökte träna i Sverige, så han ringde sin läkare och fick lite recept på magen. Börje tillägger till sin dotter medan hon fyller i ett akutformulär, “Det gick inte bättre, och efter ytterligare några dagar med identiska symtom blev jag uppmanad av samma läkare att gå till akuten snarast.”

Du har alltid haft den egenskapen, och det är en av många anledningar till att jag beundrar dig så mycket, pappa. Du väntar inte när du inte mår bra; istället bokar du omedelbart en tid hos en läkare. Det var kort väntetid inne på akuten. Börje Salmings bristande tveksamhet kan ha räddat någon från att få en hjärtattack. Väl in på Danderyds sjukhus akutmottagning gick det snabbt. Hans blodsyrenivåer var låga vid första testet, så han lades in på sjukhus direkt.

Allt hände så snabbt och jag var helt oförberedd. Ballongvidgning var en möjlig lösning efter bara några timmars symtom som ingen kunde identifiera. Hur svårt det än var visste jag att jag måste lita på att jag var på rätt plats och att allt skulle ordna sig. Dagen efter upptäcktes det att hans primära kransartär var igensatt, vilket, om det lämnats obehandlat, skulle ha orsakat en hjärtattack. Jag är inte samma person som jag var innan den dagen.

Börje Salming Sjukdom

Min puls visades på en monitor medan jag låg ensam i en sjukhussäng. Läkaren hittade kärlet som blockerade blodflödet och försäkrade mig: “Vi kommer att behandla detta omedelbart.” Om du var hemma skulle du gå miste om allt det roliga du har med oss. Efter en timmes ingripande under vilken jag förblev vaken, under vilken tid jag var tvungen att stirra på en monitor igen, var fartyget äntligen städat och färdigställt. Och händelserna den dagen förändrade vem jag är för alltid.

Resten av familjen Salming väntade spänt på Vaxholm. Jag tänkte “det är kanske dags för honom att åka nu” när jag fick samtalet att pappa skulle få en ballongvidgning. Det är en idé som jag inte hade tänkt på tidigare. Vi kom alla ur processen förändrade på något litet sätt. Den första chocken följdes av en känsla av lättnad, och sedan en komplicerad blandning av tacksamhet och en del kvardröjande oro…

för jag vet att jag blev ganska vidrig. Att se hans hjärta slå på en TV-skärm väckte många obekväma känslor, inklusive insikten om att jag inte är evig. Efter månader av oro för huruvida jag skulle överleva för att se en annan dag eller inte, blev mitt hjärta äntligen för mycket att bära. Jag har alltid haft problem med mitt fysiska jag, men aldrig så här. Insikter av en annan karaktär började dyka upp.

Börje Salming fick efter operationen veta att han behövde ta hand om sig själv bättre än vad han hade varit. Han skar ner på godis och fett, och han slutade särskilt äta rött kött. Det fanns en ökning av en ny förståelse för sambandet mellan kost och välbefinnande. På grund av att han tidigare inte hade värderat detta högt trots sin karriär som professionell idrottare. Jag behövde gräva djupare i hur jag hamnade i den här sylten.

Trots de många fysik som jag har haft som idrottsman, har inte en enda gång ultraljud gjorts på mig. Hur lång tid tog det? Tio, tjugo år? Eller började min artär smalna av när jag var ung? Det är olyckligt att ingen någonsin tog upp hälsosamma matvanor när jag lekte hasarey i National Hockey League. Sanningen att säga är Bianca lite yngre än jag.

Du tänkte så mycket på din mat precis innan tävlingar. Nej, det har jag aldrig gjort förut. Som Börje sa till Bianca, “Rid så mycket du kan och njut, oavsett resultatet.” Ja, det är så det är. Min mamma har alltid varit väldigt hälsomedveten och hon har en mycket bättre förståelse för vad det innebär att ha en hållbar kropp än vad du gjorde när vi var barn. Man, kan alltid säga att pappa har varit i bra form eftersom han aldrig varit överviktig. Vi hade aldrig föreställt oss att insidan och utsidan av kroppen kunde se så olika ut från varandra.

Börje Salming Sjukdom
Börje Salming Sjukdom

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!