Börje Salming Som Ung

Sprid kärleken
Börje Salming Som Ung
Börje Salming Som Ung

Börje Salming Som Ung – Den svenska professionella ishockeyförsvararen Anders Börje Salming (boêrj sâlm); 17 april 1951 – 24 november 2022), kallad “Kungen”, spelade med Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings och AIK under loppet av 23 säsonger. .

Salming var en av de första europeiska spelarna som gjorde avtryck i National Hockey League, och han anses allmänt vara en nationalhjälte i hemlandet Sverige (NHL). Sex gånger i rad erkände National Hockey League honom som en toppförsvarsspelare.

För att hedra hans mångåriga tjänst i laget, pensionerade Maple Leafs hans nummer 21 2016. Salming var en integrerad del av det svenska landslaget och en tvåfaldig VM-medaljör.På grund av sin prestation fick Salming många utmärkelser.

Hans första valbarhetsår till Hall of Fame var 1996, och han skrev historia genom att bli invald som den första europeiska spelaren. International Ice Hockey Federation (IIHF) Centennial All-Star Team och Svenska Ishockeyförbundets All-Century Team erkände båda Salming för hans prestationer på den internationella scenen. Som en del av NHL:s hundraårsfirande 2017 hedrades Salming som en av ligans “100 största spelare”.

I november 2022, vid 71 års ålder, gick Salming bort efter en kort kamp mot amyotrofisk lateralskleros (ALS).Den 17 april 1951 trädde Salming in i världen i kvarteret Kiruna i Salmi, inte långt från Torneträsk i Jukkasjärvi socken. Hans svenska mamma Karin föddes 1927 och hans samiske pappa Erland levde från 1921 till 1956.

Anders Nikolaus, Börjes farfar, gick ursprungligen under efternamnet Saari men antog senare namnet Salming för att hedra den bosättning han och hans far (Börjes farfars far) etablerade. När Salming var fem år gammal omkom hans far, en gruvarbetare, i en arbetsplatsolycka. Han tog på sig ett traditionellt samiskt tennarmband för att visa sin stolthet över sitt samiska ursprung.

Salming började sin proffskarriär 1967 i Kiruna AIF, en klubb i Sveriges division 2; han flyttade sedan upp för att spela för Brynäs från 1970 till 1973. Salming var en nyckelkugga i Brynäs 1971 och 1972 ligatitlar. Det var den 12 maj 1973 som Toronto Maple Leafs tecknade den fria försvararen Borje Salming.

Faktum är att Inge Hammarström var den spelare som Leafs var mest intresserade av när de först kom till Sverige för att observera, men efter att ha sett Salming spela rapporterade Leafs scout Gerry McNamara att Salming var den bättre spelaren.

I den första matchen av NHL-säsongen 1973–74 åkte Salming för Leafs mot Buffalo Sabres för första gången i sin professionella karriär. Salming röstades fram som mest värdefull spelare efter 7-4-segern. [4] Salming avslutade året med 39 poäng.

Nordamerikanska ishockeyfans har länge haft uppfattningen att europeiska spelare saknade den nödvändiga styrkan för att spela i National Hockey League (NHL), med särskilt svenskar som hånades som “Kycklingsvenskar” innan Börje Salmings genombrott.

Salming gjorde dock mycket för att skingra den bilden för gott.Han dök upp i 1148 matcher (1099 av dem med Leafs) under grundserien, 81 matcher under slutspelet och avslutade sin NHL-karriär med 150 mål och 637 assist.

Börje Salming Som Ung

1977 valdes Salming till All-Star för det första laget, medan han 1975, 1976, 1978, 1979 och 1980 valdes till det andra laget. Salming spelade med Maple Leafs i 16 säsonger och samlade 768 poäng (148 mål, 620 assist).

Salming stängdes av NHL för åtta ordinarie säsongsmatcher och bötfälldes med 500 $ den 4 september 1986, efter att han rapporterades i en Toronto-tidning i maj och hävdade att han hade tagit kokain för “fem, sex år sedan, men inte sedan och jag känner mig bekväm om att säga nej.”

Efter att ha fått honom avstängd för hela säsongen först, minskade ligan så småningom längden på hans avstängning.Den 26 november 1986, sent i en match i Detroit mellan Leafs och Red Wings, skar Gerard Gallant från Red Wings av misstag Salmings ansikte med sitt skridskoblad efter att ha slagit ner honom framför Leafs nät. Över 200 ansiktsstygn användes för att reparera såret.

Den 4 januari 1988 skrev Salming historia genom att bli ligans första spelare av europeiska anor att spela i 1 000 matcher. Den 27 januari (hans 1 011:e match) överraskade hans föräldrar och hans kompis Inge Hammarström honom med en pregame-ceremoni där en bil kördes på isen av Salming för att hedra hans prestation. Idén baserades på en liknande ceremoni utförd av Philadelphia Flyers till Bill Barber.

Efter 16 år med Maple Leafs skrev han på som en fri agent med Red Wings 1989 och spelade för dem under den sista säsongen av sin NHL-karriär. Han gick i pension från professionell ishockey efter att ha spelat för AIK i Sveriges Elitliga.

Många Torontonians höll en mjuk plats för Salming. Det är möjligt att 1976 års Canada Cup, som hölls i Maple Leaf Gardens, var höjdpunkten i hans karriär när det gäller popularitet. Vid matchen mellan Sverige och USA, under spelarintroduktioner, fick Salming en lång stående ovation.

Sa Salming i efterhand, “Vår Toronto-match är en match jag aldrig kommer att glömma. Under introduktionerna stod publiken upp för att ge mig en stående ovation. Kanadensare hejade på mig eftersom jag representerade min nation. Vid andra tillfällen, hockey känner inga gränser.”

Börje Salming Som Ung
Börje Salming Som Ung

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!