Dan Hylander Familj

Sprid kärleken
Dan Hylander Familj
Dan Hylander Familj

Dan Hylander Familj – Musik från Dan Hylander och hans Raj Montana Band har varit tyst sedan 1980-talet, men den tystnaden har brutits. På fredag inleder bandet sin Sverigeturné och släpper även den första singeln från sitt kommande album, Indigo.

1978 gick Hylander och Py Bäckman samman för att bilda det som skulle bli Raj Montana Band. 1983 belönade de en rockbjörn till årets bästa band. De återvände till scenen 2017 efter en frånvaro på över tre decennier.

Dan Owe Michael Hylander är en svensk låtskrivare, sångare och gitarrist. Han föddes den 21 juni 1954 i Malmö. Han har samarbetat med ett antal artister, inklusive Py Bäckman and the Faelles via deras delade ackompanjatörsetikett, Raj Montane Bnd. När 1980-talet började började den kommersiella boomen. Bortom några få avlägsna släktingar till Raj Montane Band har han gjort en solokarriär med nyare ackompanjemangsband de senaste åren.

Det var 1984 när Hylander hedrades med Rockbjrnen för bästa manliga musiker. Innan dess hade han och Py Bäckman och Raj Montane Band uppmärksammats som Sveriges främsta akter året innan. Dan Hylander och hans familj bodde främst i Bolivia mellan 2007 och 2015, men han bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige i början av 2016.

Raj Montane Bnds första album släpptes 1978 och blev en kritikersuccé; dess uppföljare, Döende uskyld, fick också positiva recensioner. Låtar som “Efterr”, nu en stapelvara i hans katalog, och Mikael Wiehes översättning av “Percy’s Sang” av Bob Dylan, “Min elskede stod overfor retten I dag,” inkluderades i uppföljningen.

Albumet september 1981, som innehöll låtar som “Farvel to Katalonien” och “Solregn”, som senare tillägnades den avlidne amerikanske musikern Lowell George, var den första att nå omfattande kommersiell framgång.

Året därpå fick han sin första guldskiva för albumet Bella notte, som innehöll en liveinspelning av ceremonimästaren som sjöng en ny låt skriven speciellt för tillfället. Låtar som “Jag minns” och titelspåret finns med. Calypso, med låtar som “Vykort, vykort”, “21/3” och “Vildrosor og tistlar”, var nästa guldskiva som släpptes 1983.

Hans nästa album,… om engle o sjakaler (1984), var hans största kommersiella framgång hittills och gav honom en platinacertifiering. Singlar som “Skuggor I skymningen” och “Svart kaffe” var också enormt populära.

Samma år vände han och Py rekordpublik i offentliga parker och skridskobanor när de åkte på Raj Montane Band. De hade bestämt sig för att dela upp bandet efter turnédatumen 1984, som faktiskt kom, så tidigt som 1983.

Anne-Lie Rydé och Tove Naess, båda duktiga korsangerinder, var också på plats vid dessa avslutningsföreställningar. Sveriges Television och dubbel-LP:n Telegram Langt Farvel innehåller båda dokumentation av de fyra avskedskonserterna som hölls på Got Lve och Stockholms Koncerthus.

1986 lanserade han sitt nya ackompanjemangsbolag Kosmonaut och släppte albumet Konge af onsdag, som, även om det sålde bra, inte var lika framgångsrikt som hans sista studioalbum. Sommarhitsingeln “lskade främling” ljöd ut på radion. Med sin nästa bok, Cafe Sorgenfri (1988), påbörjade Hylander ett konstnärligt omtänkande som fick positiva recensioner men begränsade allmänhetens uppmärksamhet.

Trots att han hade en något framgångsrik singel med “Kun En Mand” var albumet hans första som inte sålde guld sedan 1981. 1990 släppte samma band Lycklig mne, vilket var en återgång till ett mer traditionellt rockformat. Hylanders liveset har utökats till att omfatta fanfavoriten “Varje gng hon gr förbi”-melodin.

Dan Hylander Familj

Kejsaren er ngen presenterades 1992 och var ett stort avsteg från hans tidigare verk. Albumet var märkbart mindre rockigt och hämtade inspiration från Steely Dan, Joni Mitchell och Keith Jarrett. Den versionen var också hans mest sålda EP sedan debuten.

Även efter en viss övervägande av det kommande året verkar det fortfarande vara något ambitiöst. “Mamma tro mig” är dock fortfarande en stapelvara i Hylanders konsertrepertoar, och den har utvecklats till ett nummer där bandmedlemmarna uppmuntras att fritt improvisera.

1994 släppte han ett mycket minimalistiskt album, Dan Hylander, som var ett avsteg från hans typiska melodier och harmoni. Det sålde dock inte tillräckligt bra för att övertyga Sony att säga upp sitt kontrakt.

Senare på 90-talet gjorde Hylander en framgångsrik övergång till att skriva och producera musik för andra artister. Hylander producerade och skrev låtarna till Totta Näslunds debutalbum, som helt enkelt fick titeln “Totta”, samt till hans efterföljande album, som fick titeln “Totta 2”, “Totta 3” och “Totta 4”. (Duetterne). Senare ingick duetter med artister som Marie Fredriksson, Sanne Salomonsen, Jenny Slv (hlund), Louise Hoffsten, Sharon Dyall och Kajsa Grytt. Som helhet var han ansvarig för albumets produktion.

Ett mörkt moln hänger dock över allmänhetens minne av Sven-Erik Magnusson, som lämnade denna värld alldeles för tidigt. I slutversen av “Så många mil, så många år” får vi höra Sven-Erik Magnussons vackra röst när han och sonen Oscar Magnusson slår sig samman i en mäktig duett. Jag är säker på att jag inte är den enda som får en klump i bandets fina hyllning, och när Oscar ropar ut “leve Sven-Ingvars” kan jag inte låta bli att sjunga med unisont. Fru Isberg, Emma (x)

Marie Bergman och hennes familj, samt Dan Hylander och artisterna Maria Blom och David Carlson, kommer att närvara vid festivalen. Ett antal svenska artister, däribland Lee Gotvik, Sven Bjärhall med Peder af Ugglas, och Ida Andersson och Eric Nehro, kommer också att uppträda. På onsdag är det Co-writing Day, då musiker samlas i grupper om två och fyra för att skapa en låt tillsammans. Själva festivalen äger rum vid Visby hamn vid Jodas grd.

Det känns som att vi har varit här i flera år. Den sommarnatten 1980 vid Timmerstugan på motsatta änden av Halmstads strand trängdes 600 personer in för att se premiären av Rockstugan med Raj Montana Band; den 20 centimeter höga scenen tillät alla i publiken att se Py Bäckman, men ingen kunde få dansaren Dan Hylander att lämna sin plats på dansgolvet.

Hylander inleder albumsolo på akustisk gitarr för “From One to Another” innan bandet sakta tar in “rävar” som Micke Hujanen på gitarr, Ola Johansson på bas, och Mats “Gaffa” Karlsson på keyboards för “Min älskade stod inför rätten I dag,” en cover på “Percy Sledge’s” “I Won’t Back Down” av Bob Dylan.

Dan Hylander Familj
Dan Hylander Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!