Duplantis Mamma

Sprid kärleken
Duplantis Mamma
Duplantis Mamma

Duplantis Mamma – Greg Duplantis, far till världsrekordhållaren Armand “Mondo” Duplantis i stavhopp, var inte den första i en lång rad framgångsrika idrottare med Duplantis efternamn. Mondos mammas sida av familjen hade en lika viktig roll i hans uppväxt.

Helena Duplantis (född Hedlund) växte upp i Sverige och har fina minnen av att ha varit en del av en annan idrottsinriktad familj. Lars-Ake, hennes pappa, var ledare för den regionala friidrottsklubben och mästare i stavhoppare på nationell nivå. Han var 80 år när han senast tävlade i ett mästarevent.

Jag deltog på mitt första spårmöte när jag var sex, även om jag brukade frekventera banan regelbundet långt innan dess. På grund av detta blev “längdhoppsgropen i stort sett min lekplats” en del av mitt vardagliga ordförråd.Helena, en stor allroundatlet, tävlade för Sverige i internationella sjukampstävlingar. 1983, vid 18 års ålder, hoppade hon 11,91 meter i tresteg för ett personbästa på 5314.

Tjugo år gammal ryckte hon upp sitt liv och begav sig till USA, där hon skrev in sig på Louisiana State University och spelade volleyboll för skolans trupp. Hon träffade sin blivande man, Greg, en stavhoppare på 5,80 meter, på tävlingen och de gifte sig i augusti 1987.

De har fyra barn: Andreas, Antoine, Armand och Johanna, och det borde inte komma som en överraskning att de alla är duktiga idrottare. Greg och Helena gjorde det enkelt för sina barn att delta i sport genom att tillhandahålla all utrustning de behövde på sin bakgård. Med ett stavhopp för att sova, en vaddbur, en studsmatta och olika träd och rep att klättra på, är det svårt att se Duplantis-barnen någonsin bli uttråkade.

De fyra ungdomarna blev snabbt skickliga på stavhopp. Den äldste, Andreas, slog till i början. 2009 tävlade han för Sverige vid U18-VM och året därpå, vid 17 års ålder, blev han den yngsta personen som någonsin hoppat fem meter. Efter att ha nått finalen vid U20-VM 2012 och förbättrats till 5,42 m 2013, drog han sig tillbaka från tävlingen 2015.

Som 14-åring visade Antoine också tidig potential genom att hoppa 3,96 meter; ändå var han begåvad inom många olika sporter och bestämde sig till slut för att fokusera på baseboll. Han var en framstående idrottare på LSU och har sedan dess gått vidare till den professionella nivån.Johanna, yngsta syskon, har ett nytt personligt rekord på 3,66m trots att hon bara är 17 år.

Äntligen finns det Mondo, en framtida fantastisk stavhoppning. Han är bara 20, men han är redan ett känt namn inom friidrotten och bland sportfantaster överallt. Vinnare av U18 och U20 globala titlar, den europeiska titeln, en silvermedalj i världsmästerskapen och världsrekordet från förra månaden.

Om han har ägnat sig åt stavhopp sedan han var liten och konsekvent har satt nya rekord i sin åldersgrupp, är det naturligt att han kommer att fortsätta att förbättra sig och sätta nya betyg under sitt sista år.

Men sporten är full av historier om andra stora talanger som misslyckades med att ta sig som seniorer trots att de var ligor före sina klasskamrater som tonåringar. Många av dessa idrottare har upplevt utbrändhet som ett resultat av att ha blivit utsatt för alltför rigorös träning av en övernitisk tränare eller förälder.

Duplantis Mamma: Helena Duplantis

Duplantis-barnen upplevde dock aldrig det.Det var helt enkelt så naturligt, för dem alla”, minns Helena om parets relation. Förhoppningsvis är detta en bra sak, även om det hjälper att de alla är sportfantaster.

Mondos äldre bror Andreas var ganska atletisk, deltog i amerikansk fotboll, baseboll och bana, så att ta upp dessa sporter var bara naturligt för honom. De tillbringade timmar med att leka på bakgårdens stavhoppsäng.

Duplantis Mamma

Mondo fick först stor uppmärksamhet 2015, när han vann världsmästartiteln under 18 i Cali med ett personbästa (PB) på 5,30 meter. Det var då jag insåg vilken potential han hade”, reflekterar Helena.Två år senare, vid 17 års ålder, vann Mondo U20-europatiteln, gick vidare till VM-finalen och satte nya världsrekord för sin åldersgrupp inomhus (5,75 m) och utomhus (5,90 m). 2018 gjorde han ett ännu större genomslag genom att slå det globala U20-rekordet med ett språng på 6,05 meter för att vinna den europeiska seniortiteln.

Silver vid VM 2019 var hans första internationella medalj som senior, och han har bara blivit bättre i år. Hans fem möten inomhussvit var perfekt, och han satte två världsrekord i processen: 6,17 meter i Torun och 6,18 meter en vecka senare i Glasgow. Helena har deltagit i varje träff som Mondo har haft i år, försett honom med både teknisk vägledning och moraliskt stöd, och även upplevt varje event som ett fan.

Helt otroligt, utbrister hon. Att se honom sätta ett nytt världsrekord var otroligt. Det är fortfarande svårt att tro. Ännu mer imponerande var det faktum att sexmetersbarriären äntligen bröts vid EM. Allt med sammankomsten var fantastiskt.

Duplantis Mamma
Duplantis Mamma

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!