Elin Jönsson Familj

Sprid kärleken
Elin Jönsson Familj
Elin Jönsson Familj

Elin Jönsson Familj – KRIG I UKRAINA. Elin Jönsson, svensk journalist, har precis kommit hem från reportage i ett allt mer isolerat Ryssland. Hon mötte det första gången som utbytesstudent 1991, precis när Sovjetunionen höll på att kollapsa. På grund av det inträffade engagerade hon sig i kampen för demokratiska reformer och blev så småningom journalist. Ryska federationen har mitt hjärta.

Att vara utbytesstudent till Sovjetunionen i så ung ålder har fått det landet att kännas som ett andra hem för mig. Mitt engagemang i händelserna kring Sovjetunionens kollaps det året hade en djupgående inverkan på mig som person och ledde mig till slut på vägen till att bli journalist. Hemma hos min värdfamilj hade jag en stark känsla av gemenskap och fick några fantastiska vänner som jag fortfarande har kontakt med nu.

Mitt jobb som journalist kräver att jag målar upp en så komplett bild av Ryssland som möjligt, men det betyder inte att jag håller med om landets senaste politiska riktning eller de personer som för närvarande har makten. Som resenär var jag intresserad av att lära mig mer om landet.

Det fanns bara politisk information och svartvita bilder därifrån med få personer. När jag var 15 år tillbringade jag ett år som utbytesstudent i Latinamerika och såg en stor diskrepans mellan de två sidorna av nyheterna när det gällde dessa länder. Jag var nyfiken på Ryssland eftersom jag kände att den mänskliga sidan av historien saknades i nyheterna.

– Mina föräldrar ville inte att jag skulle åka till Sovjet, så jag åkte nästan till Ecuador istället, men utbildningsorganisationen AFS som jag gick igenom trodde att jag skulle klara av det, så jag hamnade där. Jag var intresserad av att åka dit eftersom jag precis hade börjat lära mig ryska, men jag föreställer mig att det var en revolt. Jag är född och uppvuxen i Saltsjöbaden och mitt intresse för politik och efterföljande aktivism började när jag var nybörjare på gymnasiet.

En verkligt anmärkningsvärd händelse. Jag hade kommit dit två veckor tidigare och placerats hos en familj med anknytning till KGB tills jag kunde byta till ett mer lämpligt hem. Vid närmare eftertanke ser jag nu att mannens far troligen var en spion. Under själva kuppen i augusti försökte de gömma mig i ett pionjärläger flera timmar utanför Moskva eftersom de gick igenom en stor kris. Men efter kuppen återvände jag och gick genast med i kampen vid barrikaderna. Pansarfordon på väg mot Moskva fanns gott om på vägen.

Efter hemkomsten hade jag inget intresse av att återvända hem. Det ledde mig till centrum för en demokratirörelse, och jag deltog i en demonstration framför Vita huset. Jag umgicks med främst radikala tonåringar. Tyvärr, trots min värdfamiljs bästa ansträngningar, blev jag djupt involverad i den demokratiska rörelsen och blev så småningom inlåst. Det var tillräckligt att jag knöt djupa kontakter med andra och välkomnades in i en grupp bestående av flera familjer.

Elin Jönsson Familj

Men seriös hänsyn visas i mina journalanteckningar. Mina föräldrar där hemma var förmodligen livrädda, men jag hade aldrig varit rädd för någonting i hela mitt liv. Bara ett tiotal av oss svenskar fanns kvar i hela Sovjetunionen när de flesta utlänningar, särskilt amerikaner, återvände hem.

Men det var ganska utmanande. Det var en total brist på förnödenheter, inklusive mat, sanitetsprodukter och till och med deodoranter, och den yttre miljön kunde ibland bli ganska fientlig. Vardagen sjönk till anarki när människor bytte ut vad de hade, skapade provisoriska marknader och brände ner allt på kvällarna. Jag blev nästan skadad flera gånger, men jag undvek allvarliga skador och upplevelsen var i slutändan positiv.

Istället för att bli översvämmad av negativitet kände jag kärlekens överväldigande närvaro.Stämningen där var en av stor sorg. Många hävdade att det inte skulle bli någon konflikt, men det hindrade dem inte från att oroa sig för vad som ändå skulle kunna hända. När det gäller Ryssland fanns det en utbredd känsla av att saker och ting mörknade snabbt, och många var oroliga för att Putin skulle stänga av landets gränser och isolera befolkningen.

Oförmågan att utöva mycket kontroll över situationen leder till en djup känsla av hjälplöshet. Människor är olyckliga, uppgivna och upprörda eftersom de känner att det är meningslöst att göra motstånd om det skulle kunna få dem i fängelse i flera år efter att ha blivit dömda för förräderi. Om inte ryssarna kämpar allvarligt nu, kommer de att tvingas försöka övervintra i isolering under Putins tyranni vem vet hur länge.

Mina ryska kompisar brukade bo på en plats där de fritt kunde röra sig och interagera med resten av världen, men det förändrades för inte så länge sedan. En gång ett fritt och öppet forum för all information, har Internet övergått till ett verktyg för politisk manipulation och censur. Människorättsgrupper och alternativa medier stängs ner, och det finns en växande oro för att gränser snart också kan stängas. Denna separation skapade i praktiken förhållanden som liknar att vara efter

Det är enkelt för oss att peka finger åt det ryska folket och säga att de borde vara mer kritiska, men vi har ingen aning om vem som faktiskt har makten att förändra saker och ting. Några tonåringar, 16 år gamla, fick fängelse efter att åklagaren sa att de hade sprängt en Minecraft-struktur som liknade ett FSB-högkvarter.

Vi tenderar att tänka på regeringen som en representation av folket, men när du inte har haft att säga till om vem som representerar dig så länge, börjar du se världen på ett annat sätt. Om du inte accepteras någon annanstans har du ingen annan att vända dig till än din ledare, och propagandan kommer att drabba dig på ett helt nytt sätt.

Elin Jönsson Familj
Elin Jönsson Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!