Finsk Författare Kvinna

Sprid kärleken
Finsk Författare Kvinna
Finsk Författare Kvinna

Finsk Författare Kvinna – Det finns många anledningar till att vårda vårt östra farfadersland, inklusive dess vackra landskap, lustiga människor och fantastiska litteratur. Här är våra 16 bästa rekommendationer. Lär dig mer om eller upptäck en ny författare genom att läsa den här listan. Han är en av Finlands mest vördade deckarförfattare och har kallats “den svarta komedikungen”. I dagsläget har Antti Tuomainen en ny bok ute på svenska.

I lgparadoxen, som är både en thriller och en komedi, återförenas vi med Henri Koskinen, en försäkringssäljare. Henri hoppas att om han lägger till den berömda attraktionen lghoppet till parken så kommer fler familjer att besöka. Men planerna omintetgörs när en man från de rädda stiger till ytan, bergochdalbanan översvämmas av mjukglass, och personalen går ut i strejk.

Mia Kankimäki har skrivit två bästsäljande böcker där hon kombinerar reseskildring, memoarer, biografi och kvinnohistoria. Tidigare arbetade hon på ett förlag, men hon lämnade 2010 för att resa till Japan och skriva sin debutroman, med titeln Things That Make One’s Heart Beat Faster.

Berättelsen berättar om Sei Shonagon, en japansk adelskvin som levde för många århundraden sedan. Hennes andra bok, Kvinnor jag tänker om natten, där författaren utforskar historiska kvinnors liv och reser till platser som Tanzania, Japan och Florens, har fått stor uppmärksamhet i Sverige.

Katja Kettu är född 1978 och uppvuxen i Rovaniemi, Finland. Hennes nuvarande bosättnings- och anställningsorter är London, Tallinn och Helsingfors. Hon har publicerat sex romaner, bland annat Barnmorskan (2013), som både anpassades för bioduken och belönades med Runebergspriset 2012. Just nu trendar hon med sin berättelse “Rose är borta”, som handlar om finska invandrare och befolkningen i USA:s ursprungsbefolkningar.Hon är en mästare på att ge kvinnor vad de ska i historiens annaler.

Max Seeck, född 1985 och baserad i Helsingfors, har framstått som en av Finlands mest framstående thrillerförfattare. Han dök först upp på den svenska marknaden i fjol med Den trogne läsaren, en spännande thriller som utspelar sig i Helsingfors. Vi har nu en ny volym av Deckarstjärnan tillgänglig. Efter en releasefest i Helsingfors försvinner Finlands mest inflytelserika personer från Ondskans nätverk.

Skarpts har ett skarpt sinne. Utsökt litteraturverk. Sofi Oksanen (född 1977) är en av de bästa i norr. Författaren växte upp i Jyväskylä, Finland, med en estnisk mamma och en finsk pappa, och hans första roman, Stalins Kossor, blev en stor kritikersuccé. 2010 gav hon ut romanen Utrensning, för vilken hon belönades med Nordiska rdets litteraturpris. Det senaste verket av Sofi Oksanen heter “Hundparken”, och det berättar om två kvinnor som bär en blandning av kärlek, lojalitet och dold förbittring på sina axlar.

Allt detta började 1994 med släppet av Underbara kvinnor vid vatten. Sedan dess har vi ryckts med av Monika Fagerholms (född 1961) rytmiska, nästan musikaliska språk. Den senaste Bambi-romanen, “Vem dödade Bambi?”, är helt utan förtjänst. Monika Fagerholm är expert på att hålla en hög hälsonivå över tid. Mor och barn i huset, i fred; man kan studera den, observera dess stillhet och se hur den reagerar på en om man till exempel står på motsatta sidan av floden.

Sara Turunen, en finsk författare, är också en känd regissör och manusförfattare. Hennes senaste bok, Sidopersonen, handlar om ett år i en debutromans liv. Det handlar om längd och konstnärlig skicklighet, samt en central karaktär som ofta missförstås som en marginalfigur i både samhälle och litteratur.

Vad innebär det att vara en kvinnlig konstnär på 2000-talet? Jag skulle vilja skriva om det. Om man kan respektera och erkänna sitt eget val, trots att man bara har en madrass på golfbanan och en enda portion köksporslin, då förtjänar den personen respekt och erkännande. Jag vill uppmärksamma de diskrepanser och röda flaggor som tenderar att hänga kvar i gråzonen mellan vad som borde vara och vad som är.

Finsk Författare Kvinna

Märta Tikkanen (född 1935) skriver om isolering, nästan svimning under tyngden av ansvar, tiden efter ett sammanbrott och självupptäckt på ett sådant sätt att hon förblir aktuell än idag. Hon spelade en avgörande roll för att främja kvinnors rättigheter i hela Norden. Genomtänkt, snabbt uppdaterad med verkligheten, visuellt slående språk. Elmer Diktonius (1896-1961) var en förespråkare för den nya svenskspråkiga läran på 1920-talet. Han var verksam i både Finland och Sverige.

Bland de mest inflytelserika modernisterna i världen sticker Edith Södergran (1892-1923) ut. Hans stoiska livsåskådning och den kloka ålderdom som återspeglas i hans skrifter fortsätter att obönhörligt fånga efterföljande generationer. Många anser att Vainö Linnas (1920-1992) dikt “Under det polska svärdet” är en nationalsång. Innan dess skrev han Okänd soldat, en av Finlands mest kända böcker, som handlar om en kulspruteplutons prövningar under vinterkriget 1941–1944.

Gud är allsmäktig, allvetande och helt opartisk i sina bedömningar, som det gamla ordspråket säger. En gång i tiden lät han en sandhög nära staden Joensuu täckas av tiotusentals kvadratmeter kronoskog. Människor lyssnade på hans fåfänga i ett försök att avskräcka honom från att gå uppåt, men till slut berövades han det stora territorium han trodde att han skulle behöva för att uppnå sina långsiktiga mål. Bo Carpelan (1926-2011) var mästaren på finlandssvensk lyrisk subtilitet och direkt tal. Han är också en känslig och medkännande författare för unga vuxna och barn.

Med slutna ögon började han gå genom en mörk skog. Det fanns björkar som sjöng ljust i opposition till murret. En krog med skimrande svart vate hängde i skogen. Sträckte han sig fram kunde han greppa stjälkarna på de gröna näckrosorna som svärmade där. Men han kunde inte ta sig upp ur hålet de grävde åt honom. Han blev förmodligen krossad. Han slogs med armarna och fick fördelen av ett yxskaft. Stjärnorna på himlen hade äntligen börjat lysa. Regnets surrande hade upphört.

Tove Janssons (1914–2001) livsverk som konstnär, författare och tv-producent kan sammanfattas med bara fem ord. Det är allmänt känt att hon är en av de mest kända finländarna i världen. Och med hennes ord kan vi alla upptäcka tröst, erkännande, glädje och omsorg. Mycket enkel livsstil. Arto Paasilinna (1942-2018) har lockat en massiv publik med sina varma, subtila och olycksbådande berättelser både hemma och utomlands.

Finsk Författare Kvinna
Finsk Författare Kvinna

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!