Fru Chaplin

Sprid kärleken
Fru Chaplin
Fru Chaplin

Fru Chaplin – Den brittiske skådespelaren, komikern, filmskaparen och kompositören Sir Charles Spencer “Charlie” Chaplin, KBE, föddes den 16 april 1889 i Londons stadsdel Walworth och dog den 25 december 1977 i Vevey, Schweiz. “Stötfångaren”, en stapelvara i Chaplins filmer, är lätt att känna igen på hans svarta plommontopp, käpp och lilla mustasch. I början av sin karriär gjorde Chaplin vad hans föräldrar hade gjort före honom och blev en varietéartist.

Chaplin debuterade i den amerikanska filmindustrin med en rad stumkomedier 1914. Han var en av grundarna av United Artists 1919. Han blev en av de första stora Hollywoodstjärnorna och, till skillnad från många av sina samtida, gjorde han framgångsrikt skiftet från stumt till ljudfilmskapande. Han föll för den fantastiska Paulette Goddard, en skådespelerska han träffade 1932, trots hennes cynism och kvickhet. 1936, samma år som deras film Modern Times kom ut (där de spelade varandra), knöt paret diskret knuten ute till havs. Allt eftersom åren gick möttes de också i The Dictator. 1942 skilde han sig slutligen efter sitt tredje äktenskap.

Istället för att bli amerikansk medborgare förblev Chaplin en internationell kändis. Det var under McCarthy-eran på 1950-talet som han körde på kant med regeringen och förbjöds därefter att lämna landet. Efter att ha nekats visum för att komma in i USA kunde han äntligen lämna landet för att delta i Londonpremiären av Spotlight (1952). Det har rapporterats att han fick reda på att han inte behövde visum för att komma in i landet medan han fortfarande var till sjöss.

Efter sin resa till London bosatte han sig och hans nya fru, Oona O’Neill, i Schweiz, där han stannade till sin död. Han och hans fru, Oona, uppfostrade en kull på åtta barn, en av dem, Geraldine Chaplin, skulle fortsätta att ha en framgångsrik skådespelarkarriär i sin egen rätt. Födelselandet gjorde Chaplin till riddare 1975. I sina senare filmer skådespelade Chaplin inte bara, utan komponerade också musik och sånger. “Smile” av Beach Boys är den överlägset mest kända låten (från Modern Times ).

Efter att ha mottagit en Oscar 1973 för partituren till filmen Spotlight, för vilken han också hade producerat ny musik, spelade han in partituret till filmen Circus (1928) 1970. (som inte fick amerikansk premiär förrän 1972). Förutom hans stråkkvartetter framförs hans kammarmusik även nu då och då. På grund av “det enorma inflytande han hade för att göra bilden till 1900-talets konstform”, belönades han med en hedersakademipris 1972.

Enligt hans självbiografi föddes Charlie Chaplin den 16 april 1889 i grannskapet av Walworth, Southwark, London (1964). Det finns uppgifter om att Chaplin föddes den 15 april, men något födelsebevis har aldrig hittats för honom.

Separation mellan hans föräldrar inträffade 1891, när han bara var tre år gammal. Han och hans mamma, Hannah, flyttade runt på Kennington Road medan han växte upp. När Charlie var tolv gick hans alkoholiserade pappa bort. Han hade inte sett honom eller hans mamma sedan familjen splittrades. Således uppfostrades han och hans äldre halvbror, Sydney Chaplin, av sina mammor utan några fadersfigurer.

Fru Chaplin

Hannah Chaplin hade allvarliga psykiska problem och lades in på sjukhus och lades senare in på Cane Hill Nursing Home i Coulsdon. Under flera tidsperioder hade familjen allvarliga pengarproblem. Hanwells Central London District School accepterade Chaplin, och han skrev in sig där. Det har rapporterats att de unga Chaplin-bröderna var extremt nära, vilket var avgörande för deras överlevnad. Båda hade en talang för music hall sedan de var tonåringar.

Sju år efter ankomsten till USA dog Chaplins mamma i Hollywood 1928.Enligt hans bok var Charlies första föreställning 1894. När han bara var fem år gammal klev han in för att spela rollen som skurken i en pjäs i Aldershot när hans mamma var sjuk.

När han var liten och sängliggande från en sjukdom, satt hans mamma och spelade dag och natt för att hålla honom sällskap. Att gå med i den resande dansensemblen The Eight Lancashire Lads var hans första betalda jobb.

När han var elva år gammal ordnade hans halvbror Sydney att han skulle spela en komisk katt i en produktion av Askungen på London Hippodrome. Efter sitt framträdande som tidningspojken Billy i Sherlock Holmes från 1903 till 1906, gjorde han ett framträdande i Jim: A Romance of Cockayne 1903.

Sedan 1908 gick Chaplin med i Fred Karnos teaterensemble Fun Factory som komiker och blev snabbt framträdande. Karnos grupp turnerade flitigt över England och utanför. Chaplin var medlem i Fred Karnos varieté men han planerade aldrig att bli filmstjärna. Stumfilmernas popularitet sköt dock i höjden under 1900-talets tidiga decennier, och när Chaplin turnerade i USA och erbjöd ett jobb av Mack Sennett i Keystone Studios i Hollywood tackade han gärna ja. Chaplins ingångslön var $150 per vecka, en betydande summa på den tiden.

Making a Living, Chaplins första bild, hade premiär på amerikanska teatrar den 2 februari 1914 och med skådespelaren i rollen som tidningsreporter. Den Henry Lehrman-styrda filmen var en så kallad enaktare, vilket innebär att den sträckte sig över hela en enda filmrulle och klockades in på mycket korta 76 minuter.

Fru Chaplin
Fru Chaplin

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!