Gabriella Stenberg Wieser Familj

Sprid kärleken
Gabriella Stenberg Wieser Familj
Gabriella Stenberg Wieser Familj

Gabriella Stenberg Wieser Familj – I verkligheten var hennes ultimata karriärmål att tjänstgöra som FN:s generalsekreterare. Fascinationen för fysiken segrade dock över intresset för politik och hon är nu en framstående medlem i panelen på SVT:s Frga Lund.

Gabriella Stenberg Wieser är en astrofysiker vars karriär är på framgångens komet. Det har dock varit några gupp på vägen i klassrummet. 20 januari 2014, på en tisdag. Larmet går, och samtidigt loggar hundratals forskare och ingenjörer runt om i världen in på sina datorer för att titta på historien i vardande universum.

Rosetta, en satellit som lanserades för tio år sedan för att undersöka kometen 67P Churyumov-Gerasimenko, kommer att väckas ur den djupa sömn den har legat i de senaste två och en halv. På grund av det stora avståndet Rosetta behövde resa från solen för att följa kometens kurs kunde den inte drivas fram på vanligt sätt av solstrålning.

Det är därför Rosetta har en klocka inställd för att väcka henne. Om så är fallet, hur framgångsrikt kommer det att bli? Sänds live från Europas rymdorganisation. I slutändan är väckningen effektiv och anslutningen återställs, även om det tar cirka 45 minuter innan signalen kommer. Det finns glädje bland forskarna.

En av dem, Gabriella Stenberg Wieser, nyanställd på Institutet för rymdfysik, IRF, och nyanställd på Rosetta-projektet, gör det hårda arbetet med att tolka satellitdata från bekvämligheten av sitt hem i Kiruna.

Sedan utrustningen konstruerades på 1990-talet blev hon chockad över hur exakta avläsningarna var. Hon fokuserade på kometens atmosfär, som ständigt förändras när den kretsar runt solen. Gabriella, som talar empatiskt om Rosetta, säger att det betyder att det blev ett labb där forskarna hela tiden kunde undersöka nya situationer.

Satellitens kropp är lika stor som en lastbilshytt, och var och en av dess två solpaneler är 15 meter långa, vilket gör dem ungefär lika långa som lastbilssläp. En ganska stor fågel med ett vingspann på 33 meter…Denna lastbilsanalogi är typisk för det konkreta bildspråk som befolkar Gabriellas berättelser. När hon diskuterar solsystemet lyser hennes förklaringsförmåga verkligen.

Gabriella Stenberg Wieser Familj

Du kanske tänker på kometer som resterna från en byggarbetsplats efter att ladugården har byggts, eftersom de är överblivet material från bildandet av solsystemet för 4,6 miljarder år sedan. Kometer är en bra indikator på de byggmaterial som används vid konstruktionen av solsystemet eftersom de inte har förändrats mycket under tiden.

Det är lätt att se varför producenterna av 2016 års återupplivande av Frga Lund ville att hon skulle gå med i programmets panel; hon utstrålar en udda energi som aldrig misslyckas med att lysa upp rummet. Hon tror att hon blev inbjuden för att hon låter “som en vardagsmänniska” och inte på grund av någon “klassisk, akademisk stil” hon kanske har eller inte har.

De tar mig inte på allvar, eftersom de kanske är en vanlig person. För min del tycker jag att undervisning på grundnivå ger en solid grund för att engagera sig i offentlig undervisning.Det var en oväntad kontrovers förra hösten, och ingen på inspelningen av TV-programmet var redo för det. Andra tyckte att det var flamboyant och trivialt och ett hån åt forskning.

Gabriella var säker på sin förmåga att försvara showen. Som forskare var hon van vid kritik från sina kamrater om sitt engagemang i uppsökande och folkbildning.Jag visste att inte alla skulle uppskatta våra insatser på grund av den utbredda uppfattningen att akademiker enbart bör fokusera på akademiska sysselsättningar och att initiativ som riktar sig till allmänheten är meningslösa.

Samtidigt har programmets betyg gått upp och Gabriella har hyllats för sitt arbete.Det som är viktigt för mig är reaktionen från de individer jag möter, särskilt 9- till 10-åringarna; då blir åsikterna från vita medelålders män i det akademiska samfundet irrelevanta. Vem vet, jag kanske kan använda min gåva av ord och känslor för att motivera unga människor.

Detta intresse för rymden har funnits med Gabriella sedan hon var liten. Hon tittade ofta på stjärnorna från sin bakgård i Vänersborg. Hon tror att de flesta barn är fascinerade av rymden medan de är unga, men den entusiasmen avtar vanligtvis när de når puberteten.

I Gabriellas fall spelade detta ingen roll; hon var intresserad av att studera de politiska och tekniska aspekterna av de första satelliterna och astronauterna. Men tanken på att arbeta i rymden som vuxen kom aldrig in i fantasin, och därför flyttade fokus för det politiska intresset till andra områden, som internationella angelägenheter och upprätthållande av fred.

Det var en gång ett allvarligt övervägande att jag kandiderar som FN:s generalsekreterare…Hon utmärkte sig i de flesta av sina klasser och övervägde att ta huvudämne i antingen lingvistik eller journalistik. Men efter att ha tagit många naturvetenskapliga klasser på gymnasiet var fysik den som stack ut mest, till stor del på grund av en utmärkt lärare.

Hon utmärkte sig i de flesta av sina klasser och övervägde att ta huvudämne i antingen lingvistik eller journalistik. Men efter att ha tagit många naturvetenskapliga klasser på gymnasiet var fysik den som stack ut mest, till stor del på grund av en utmärkt lärare.

I likhet med hur språket ger en ram för att förstå världen, gör fysiken detsamma för vetenskapliga undersökningar. Detta är en trevlig och okomplicerad lösning. Det hjälper mig att förstå världen omkring mig, samt att beräkna och förstå dess mekanismer. Betong i naturen; kräver batterier och verklig belysning.

Gabriella Stenberg Wieser Familj
Gabriella Stenberg Wieser Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!