Greg Duplantis Wikipedia

Sprid kärleken
Greg Duplantis Wikipedia
Greg Duplantis Wikipedia

Greg Duplantis Wikipedia – En svensk-amerikansk stavhoppare, Armand Gustav “Mondo” Duplantis (född 10 november 1999) har världsrekordet med en höjd på 6,21 meter (20 fot 4+12 tum) och är den nuvarande OS- och världsmästaren.

Som 15-åring som tävlade i pojkarnas stavhopp vid ungdoms-VM 2015, vann Duplantis guld och satte många världsrekord. Han vann guld vid EM 2018 och silver vid världsmästerskapen 2019 med en höjd av 6,05 meter (19 fot 10 tum) (ett nytt världsrekord för under 20-talet).

Förutom att vinna 2020 Diamond League och 2021 European Indoor Championships, har Duplantis även ställt in Championship Bests vid båda dessa tävlingar.Han vann sommar-OS-guldet i Tokyo 2021. 2022 vann han världsmästerskapen i friidrott 2022 och friidrotts-VM 2022, och blev världens bästa i båda grenarna.

World Athletes Male Athlete of the Year tilldelades Duplantis 2020.Som son till en före detta stavhoppare (med ett personbästa på 5,80 meter (19 fot 11,2 tum)) och en före detta sjuidrottare och volleybollspelare (Henrietta (född Hedlund)), föddes Greg Duplantis (av Cajun härkomst) till en aktiv familj.

Johannas äldre syskon, Andreas och Antoine, tävlade också i idrott och Andreas representerade Sverige vid ungdoms- och junior-VM 2009 och 2012. Antoine bytte under tiden från stavhopp till baseboll på gymnasiet innan han gick på Louisiana State University, där han blev lagets ledande hittillverkare genom tiderna 2019.

När Duplantis var barn växte han upp i ett engelsktalande hushåll, men han kunde fortfarande lära sig lite svenska Han började känna sig mer säker på sin förståelse av språket 2020Efter att han tog OS-guldet 2021 hade hans svenska språkkunskaper förbättrats till den grad att han kunde genomföra fullängdsintervjuer på svenska.Tidigare har Duplantis klagat på att den höga engelska kunskapen i Sverige har lett till att modersmålstalare föredrar att kommunicera med honom på engelska snarare än svenska.

Greg Duplantis Wikipedia

Den svenska allmänhetens acceptans och omfamning av Duplantis var en källa till lättnad för honom efter att han vann Jerringpriset som den populäraste idrottaren i Sverige 2020. Även om hans äldre bror trivdes bra med att representera Sverige på ungdomsnivå, och han hade en stark anknytning till landet, Duplantis sa att han valde att representera USA på grund av sin kärlek till Lafayette.

En stavhoppsstång restes bredvid det enorma dalahästmonumentet för att visa upp Duplantis världsrekordhöjd, för att hedra sin mamma Helena, som är uppvuxen i Avesta, och som fick Duplantis att “bryta ihop i tårar” när han hörde talas om det. .

Efter att ha provat stavhopp för första gången vid tre års ålder i Lafayette, Louisiana, blev Duplantis snabbt en mästare inom sporten; han satte sitt första världsrekord i åldersgruppen vid en ålder av sju, och han överträffade de tidigare världsrekorden för åldrarna 11 och 12 med sitt hopp på 3,86 m (12 fot 8 tum).

Från 7 till 12 år gammal höll han världsrekordet fram till maj 2015, då han blev slagen av en yngre konkurrent.Med dubbelt medborgarskap i USA och Sverige hade Duplantis möjlighet att representera båda länderna vid internationella tävlingar; i juni 2015 meddelades att han hade valt Sverige som sitt valland.

Efter att ha gjort sin debut vid ungdoms-VM i Cali, Colombia, vann Duplantis guld på countback med ett första försök på 5,30 m (17 fot 4+12in), förbättrade sitt personbästa och satte ett nytt mästerskapsrekord.

Med sin höjd på 5,49 meter (18 fot 0 tum) vid ett gymnasiemöte i Baton Rouge den 6 februari 2016, blev Duplantis den första gymnasieidrottaren att volta 18 fot inomhus samtidigt som han satte nya världsrekord i åldersgrupperna 16 och under, samt världsrekord inomhus för ungdomar.Duplantis världsrekord slogs bara en vecka senare av Greklands Emmanouil Karalis, som var i samma ålder som Duplantis vid den tiden.

Greg Duplantis Wikipedia
Greg Duplantis Wikipedia

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!