Hellström Författare

Sprid kärleken
Hellström Författare
Hellström Författare

Hellström Författare – Börge Hellström, författarens efterträdare, har gått bort. Han fyllde 59 år.
Writer’s block har drabbat Anders Roslund hårt.Efter en lång behandlingsperiod som innefattade stamcellstransplantation och vård på “i stor del alla Stockholms sjukhus” fick författaren Börge Hellström, 59, för en månad sedan besked om att hans cancer är inoperabel. Det var hans aggressiva lymfom som drev laget.

H tillbringade åren mellan ht 1900 och jan 1903 med studier i Lund efter avslutade studentexamen. Han fortsatte med att doktorera i litteratur, filosofi, statistik och astronomi. Han studerade grekiska också och tillbringade år med att förbereda sig för att undervisa i klassiska språk. Den litterära nyfikenheten tog dock överhanden på oss. Redan som gymnast var han aktiv i Adieneum-klubben i skolan och skrev poesi av hög kvalitet.

Trots sin ungdom knutades H snabbt till den rutinerade Bengt Lidforss krets i Lund. Det påverkade hans estetiska och politiska lutningar och gav honom en smak för hemlighet och libertarianism. Allt som luktade karriärism och sexism avslöjades av Lidforsskretsen.

Axel Ahlberg, alias Fredrik Böök, var en vital och karriärsinriktad skol- och elevkårsordförande och H hade för avsikt att hålla sitt alter ego, Stellan Petreus, vid liv ganska länge. Den positiva återkopplingen från lundaradikalerna gav genklang med H:s långvariga åsikter om och känslor kring samhälleliga brister. Han var en stark socialist under Lundatiden, men hans självbiografiska romaner antyder en intern kamp mellan hans stöd för liberala reformer och hans engagemang för socialismen.

Våren 1903 reste H med faderns välsignelse till Stockholm för att skriva en licentiatavhandling om den svenske romantikern Clas Livijn. Han engagerade sig dock snabbt fullt ut i rollen som författare vid denna tidpunkt. Detta resulterade i spänningar mellan H och hans far och H tillbringade några svåra år i Stockholm som följd. Han skrev tre böcker och lät publicera romaner i de svenska upplagorna av SvD, DN och Söndags-Nisse. Men precis när han skulle ge efter för fetma och tristess dök en helt ny möjlighet upp.

Efter att ha blivit kontaktad av DN-medarbetaren Beyron Carlsson tackade han ja till erbjudandet att bli tidningens London-korrespondent trots sin långa bakgrund och begränsade engelska kunskaper. Han tog lite ledigt i slutet av 1906, och hans första London-artiklar publicerades i DN-nummer från januari 1907. Han hade höga mål som ung författare och arbetade outtröttligt, men hans ansträngningar var i slutändan fruktlösa; hans skrivande skulle förbli en privat hobby för resten av hans liv.

Hellström Författare

Åtminstone skulle romansamlingen Ungkarlar (1904) och romanen När mannen vaknar (1905) kunna klassas som kärlekshistorier. Den liknade mest Hjalmar Söderbergs stil och prisades för sin gedigna konstruktion och noggranna känsla för detaljer. Romanen är i huvudsak en Herman Bang ripoff; det är en kärlekshistoria mellan en ung man och en kvinna som inte är hans fru, och den utspelar sig under några varma sommarveckor i en oavsiktligt komisk, dekadent pittoresk engelsk herrgård.

I en intervju med Aftonbladet erkände han att han forskat om alternativa behandlingar: “Jag lyssnar på allt, det viktigaste är att ingen jävel ska tjäna pengar på mig.” Någonstans där ute är jag säker på att det är en lösning för mig.Efter två års kamp mot cancer har han äntligen gett efter för den.

Pressekreterare på Piratförlaget Christina Kivi säger “Vi är i chock.”Tillsammans med journalisten Anders Roslund utgör Börge Hellström kriminalförfattarduon Roslund och Hellström. Odjuret, författarens debutroman, belönades samma år med Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. Böcker av Duon är översatta till 35 språk. Roslunds kommunikation med Börge var lika snabb som en morsekodöverföring.

Och då sa läkarna att det inte såg bra ut. Han är en särskilt anmärkningsvärd pick-up. När jag tänker på nuet fortsätter jag att föreställa mig Börge. Jag trodde aldrig att jag skulle känna så här. Jag tar mig tid att bearbeta känslor och blir sällan arg. Jag känner mig helt inslagen, säger han och fortsätter:

Min personliga journal visar siffran 50 Börge om jag vänder mig om i den. Han finns överallt. I tjugo år har vi litat på varandra som vänner och kollegor. Jag rekryterade Börge, och han mig, för att skriva dessa böcker. Vi har lärt känna varandra på en nivå som vanligtvis är förbehållen nära familjemedlemmar.

Han lämnar efter sig ett extremt stort tomrum som familjemedlem. Roslund och Hellström talade på en något oregelbunden basis. De har setts på sjukhus oftare än någonsin tidigare nyligen. Så sent i veckan som att ta en fika tillsammans.

Han kör hela tiden in i kvarteret Söder och hämtar mig. Han är väldigt förtjust i sin flashiga bil. Men idag tänkte jag hämta honom i Gustavsberg. Han erkände att han hade lite “ont I dag och vi skjuter p det” (lite baksmälla just den dagen). Jag sa att vi skulle bli uppdaterade när det kändes bättre. Det var sista gången vi pratade.


Anders Roslund berättar om berättelsen om Hellströms humle som blåste upp i allas ansikten. Ja, det var precis som folk säger. Det där sista som verkligen tryckte honom över kanten.Jag ser fram emot det i morsekod.Det känns fortfarande som ett ögonblick i tiden. Jag kan bara prata just nu.

Han är en god vän till mig. Han arbetar med författare och han är en av hans kollegor. Han är en medlem av familjen. Det kommer att dröja ett bra tag innan han anses vara en vän, en kollega i författarbranschen eller en familjemedlem. Det luktar bränt rostat bröd, och det måste lämnas ifred ett tag. Tre minuter, deras senaste bok, släpptes i somras.

Hellström Författare
Hellström Författare

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!