Iokastes Son

Sprid kärleken
Iokastes Son
Iokastes Son

Iokastes Son – En dotter till Menoeceus, en Spartoi Echion-ättling, och drottningsgemål av Thebe, Jocasta (/dookaest/), även återgiven Iocaste (urgrekiska: iocaste i.okást) och även känd som Epicaste (/pksti/; Epikást), var en gudinna i grekisk mytologi.

Hon var Laius första hustru och sedan mor till Oidipus, Antigone, Eteocles, Polynices och Ismene, samt en mormor till dem alla. Creons syster och Haimons svärmor var också hennes syskon.Laius gifte sig med Jocasta efter våldtäkten och kidnappningen av Chrysippus.

För att rädda staden blev Laius tillsagd av ett orakel från Delfi att avstå från att skaffa barn med sin fru. I en version fick Laius veta att hans barn skulle döda honom och gifta sig med hans fru; i en annan version fick Laius veta att endast barnlösa män kan rädda den. Laius blev full en natt och fick Oidipus genom Jocasta.

Laius fick vårdnaden om Jocastas nyfödda barn. Bebisens vrister hålades och klämdes ihop av Jocasta eller Laius. Hans främsta herde, Menoetes (inte att förväxla med underjordens ande), en slav som föddes i palatset, instruerades av Laius att avslöja spädbarnet på berget Cithaeron och lämna det att dö.

Spädbarnet togs in av Laius herde, som tyckte synd om honom och gav honom till en annan herde som arbetade för kung Polybus av Korint. Merope (enligt Sofokles) eller Periboea (enligt Pseudo-Apollodorus), Polybus och hans drottning, uppfostrade barnet till vuxen ålder.

När Oidipus var ett barn, växte han upp i Korinth och trodde att Polybus och hans fru hade fött honom. Han sökte råd från Delphic Oracle efter att ha hört rykten om hans faderskap. Oraklet berättade för Oidipus att han var avsedd att döda sin far och gifta sig med sin mor, och han lyssnade på hennes råd.

Av rädsla för sina enda kända föräldrars säkerhet flydde Oidipus från Korinth för att undvika att begå dessa avskyvärda brott. Oidipus träffade Laius på ett smalt pass vid Phocis under sina resor.Oidipus uppfyllde av misstag den första hälften av profetian när han dödade Laius under en het debatt om vem som hade företräde. På väg till Thebe mötte Oidipus sfinxen, som terroriserade staden.

Den tacksamma staden och tillförordnade regenten Kreon valde Oidipus till sin nya kung efter att han löst sfinxens gåta. För det andra accepterade Oidipus tronen genom att gifta sig med Jocasta, Laius äldsta dotter och Oidipus biologiska mor. Antigone och Ismene var Jocastas döttrar, och Eteocles och Polynices var hennes söner.

Jocastas senare år är föremål för ett antal motstridiga redogörelser. Pesten som härjade Oidipus stad i Sofokles version var en gudomlig hämnd för hans patrimord och incest, som han hade lärt sig. Jocasta tog sitt liv efter att ha hört detta.

Men enligt Euripides fortsatte Jocasta att leva i Thebe och tog sitt liv först efter att hennes söner dödats i en kamp om kronan.Både Sofokles och Euripides och Statius låter Oidipus skära ut ögonen innan han flyr med sin dotter Antigone under kriget mellan Eteokles och Polynikes.

I Giovanni Boccaccios De Mulieribus Claris, en samling biografier om historiska och mytologiska kvinnor, nämns hon. Det är anmärkningsvärt eftersom det är den första samlingen av biografier om kvinnor i västerländsk litteratur som enbart fokuserar på ämnet. Oidipus mor och Laius hustru.

Iokastes Son

En profetia från det delfiska oraklet förutspådde att om Iokaste och hennes man, kung Laius av Thebe, fick en son, skulle barnet döda Laius och ta hans tron. När barnet föddes gav Iokaste och Laius det till en herde med instruktioner att döda det.

Herden genomborrade barnets fotleder och tänkte lämna honom i vildmarken för att dö. Istället gav den blivande mördaren barnet till en annan herdeDet föräldralösa barnet med de svullna anklarna fick namnet Oidipus efter kungen av Korinth, Polybos, som tog emot honom och uppfostrade honom som sin egen.

När de nådde manlighet varnade delfiska orakel Oidipus att han skulle döda sin far; Oidipus flydde från Korinth för att undvika att profetian skulle uppfyllas; medan han reste träffade han en adelsman och efter att ha uthärdat förolämpningar och slag dödade Oidipus adelsmannen och alla hans vakter utom en och fortsatte till Thebe; han hade ingen aning om att mannen han just hade dödat var hans far, Laius.

På väg till Thebe konfronterades Oidipus av Sfinxen, ett monster som förföljde motorvägen och dödade alla som inte vågade svara på hennes gåtor. När ingen kunde dödade hon den kränkande resenären. När Oidipus vågade svara tog sfinxen sitt liv.

Iokastes Son
Iokastes Son

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!