Jan Eliasson Familj

Sprid kärleken
Jan Eliasson Familj
Jan Eliasson Familj

Jan Eliasson Familj – Han lade ner långa timmar för att förbättra världen. Jag gjorde ett karriärbyte vid 72 års ålder och tog positionen som FN:s biträdande generalsekreterare. Jan Eliasson fyller 80 år i år och är i praktiken pensionerad. Efter år av att ha blivit en av de mest eftertraktade medlarna i världen har Att bestämt sig för att slå sig ner. Efter mer än 50 år av nonstop-resor över hela världen kommer du äntligen till samma plats varje gång.

Det är inte så lätt att göra. Detta är dock också en form av frihet. Nu är det dags att passera facklan, säger han. Vi har schemalagt denna träff så att vi kan diskutera det moderna livet, särskilt det förenklade sättet att leva som ofta följer på en hektisk karriär.

Det hade varit näst intill omöjligt att arrangera ett möte för fem år sedan. 70 timmars arbetsveckor var norm snarare än undantag då, vilket gjorde det svårt att passa in i intervjuer. Vi har planerat det här mötet ett tag, och när det äntligen kommer kommer coronaproblemet inte ha tagit sig till Sverige.

Om det vore fallet skulle det ämnet ha dominerat vår diskussion. Vi kan gå vidare till andra frågor. bara ord. Jan Eliasson har tillbringat år på UD och FN, där han har träffat många utländska ledare och diktatorer som Saddam Hussein.

Ett av hans främsta verktyg i dessa konferenser har varit hans förmåga att formulera sina idéer tydligt och övertygande.Vi är överens om att kraften i ens ord är bland de största tillgångarna någon kan ha, diplomat eller inte. Och ända sedan han tog latinvägen till gymnasiet i hemlandet Göteborg har Jan Eliasson varit intresserad av språk.

Hittills har jag behärskat engelska, franska och tyska språken. Utländska relationer är starkt beroende av användningen av det franska språket. Att delta i utrikesministeriets forskarutbildningsprogram hjälpte mig att få praktiska kunskaper i det spanska språket. Att nå framgång tack vare hans flytande språk i främmande språk har hjälpt honom mycket. Hans tidiga karriärfokus ändrades till att omfatta hela världen.

På samma sätt som ett enda ord kan svänga upp en dörr, kan det också slå igen den. Ju fler ord du kan, desto fler alternativ har du. Ord och förmågan att uttrycka sig genom dem har en speciell plats i mitt hjärta.

Jan Eliasson Familj

Som en uppvuxen i Göteborgs stadsdel Klltorp var inte en karriär inom diplomati det mest självklara valet. Men Jans familj var arbetarklass; båda hennes föräldrar arbetade inom handeln och hennes far var facklig organisatör. Hans föräldrar såg dock värdet av utbildning redan från tidig ålder och han tilldelades ett stipendium för att studera utomlands under ett år vid Hvitfeldska läroverket i Göteborg.

Jag ser tillbaka på det året som avgörande för mitt liv och min framtid. Under min tid i USA hade jag möjlighet att träffa och bli vän med studenter från en mängd andra nationer när jag reste genom 14 olika stater med dem via buss. Jan tillägger, “När jag kom tillbaka till Sverige längtade jag efter att komma tillbaka dit.”

Vid 25 års ålder hade han en kandidatexamen i ekonomi och utbildning av sjöofficer i bagaget och han arbetade på UD. Kerstin var den första personen han någonsin dejtat. Genom åren har han gjort det uppenbart att Kerstin är en nyckelfigur i hans liv.

Kerstin reste till Washington DC i början av 1970-talet för att ta en magisterexamen i sociologi efter att ha träffat sin blivande make på en fest.Vi befann oss i USA under Vietnamkriget och det var då jag först tog kontakt med Olof Palme, förklarar Jan.

De började båda arbeta för regeringen efter det. Kerstin som ministerråd och statssekreterare; Jan som diplomat och fredsstiftare. Men Jan vägrar erkänna att Kerstin var den primära vårdgivaren för sina barn och en drivande kraft i hans professionella framgång. – Vi har alltid uppmuntrat varandras tillväxt. Under min tid som ambassadör i USA erbjöds Kerstin tjänsten som kommunsekreterare och jag sa åt henne att ta den.

En äktenskapsvänlig gyllene linje, om det någonsin funnits en. Kerstin tog ett jobb på Utbildningsdepartementet i Stockholm, så vi var inte tillsammans ett år till efter det. Däremot konstaterar han rakt av att det är samma sak som Kerstin har sagt till honom i flera år.

2012, när Ban Ki-moon ringde för att erbjuda mig tjänsten som biträdande generalsekreterare, bad jag om en vecka att tänka på det. Kerstin rådde mig dock att snabbt svara ja. Då hade Jan redan fyllt 70 år. Att vika bort från sin position borde vara normen.

Kerstin och Jan kände båda att det var omöjligt att göra det när jordklotet var i fara. Kerstin har gjort mitt liv möjligt. Många av barnomsorgsuppgifterna föll på hennes axlar. Arbetsfördelningen mellan oss föräldrar är så mycket mer rättvis nu när våra barn är vuxna.

Men han säger att han är en familjefar rakt igenom. Han har tre barn: flickorna Anna (1968) och Emilie (1970) och en sladdisen som heter Johan (1979). Lägg därtill de nio barnbarnen. Och labradoren Leo, som är så mycket en del av familjen att Jan tog bort sig själv från ett inramat foto av hunden för att ställa ut på väggen.

Jan Eliasson Familj
Jan Eliasson Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!