Jane Björck Familj

Sprid kärleken
Jane Björck Familj
Jane Björck Familj

Jane Björck Familj – Jane Björck, en SVT-ikon, berättar för Sportsbladets Marcus Leifby om arga tittarbrev, Salvatore Schillaci vid ett biljardbord och förlusten av sina bortgångna kollegor och vänner, Leif Johansson.

Det var meningen att vi skulle åka till Ryssland tillsammans, men det gick inte så, men han kommer alltid att vara med mig.Efter några dagars milt väder börjar Stockholm kännas lite kyligt igen.Årets finaler har avslutats, Syrenen har blommat ut och skolor har stängt sina dörrar. Landet har samlats på hotellet där de ska tillbringa sina sista dagar innan de åker till Ryssland.

Som någon säger, det börjar bli bättre.Under loppet av några veckor satt vi kvar under VM och lyssnade på allt som lät som en sommar.En grill som aldrig använts förut, en jättestor myggbett som Glenn Strömbergs snusproppade överläpp, en industri-mester som gått bort..

Åh, och det finns “tv-sportens Jane Björck” som visas på en damklubb.En svensk sommartradition började 1990, när “tv-sportens Jane Björck” rapporterade från en svensk träning eller en kaotsk presskonferens med en argentinaförbundskapten.

Det här blir min 19:e studentexamen. Och någon hade sagt till mig redan 1990 att jag skulle komma hit vid 28 års ålder och vara en av de äldsta medlemmarna i gruppen, så jag blev chockad, säger kvinnan vi träffar på ett café nära hotellet där spelarna bor och tv-studion där programmet spelas in i Gärdet.

När hon flyttade in i sitt första hem 1987 behöll hon samma tv-apparat i sitt vardagsrum resten av sitt liv.På bussen med Kjell Andersson, chef för tv-sporten, kommer jag aldrig glömma hur nära han kom mig när vi var på väg till en konferens.

Han frågade om jag var intresserad av att arbeta som programledare i en studio i Stockholm och på andra håll i Italien resten av året. Min mamma ville att jag skulle jobba med fotboll, men jag tyckte inte att det var en bra idé.

Det var en demon som kom upp”, säger hon. Sportfanatiker i Sverige lyssnade på Annika Greder-Duncan på radio 1990, men de hade aldrig hört en kvinnlig programledare eller en kvinnlig försvarare under en fotbolls-VM. Detta var första gången de någonsin hörde en kvinnlig sportuppläsare.

Inte riktigt, jag kunde stlsätta mig själv och jag fruktade att det skulle komma reaktioner på det jag gjort. Det är sant, vissa människor förutspår redan framtiden. Jag kunde dock genast ana en stark invändning från mina kockar och överordnade.

Det var väldigt roligt. En TV-recent frågade om jag bara hade suttit där “för att jag skulle ha något att titta på.” Jag trodde att jag hade fått ett meddelande från en vansinnig tittare. Hur kan de sätta en kvinna i en fotbollsmatch och allt som hör till den? Han hade skrivit ett handskrivet brev och skickat det till en vän, där det stod “du duger som du är.” Det var något fel med den underliggande logiken i patentet Fastnat i hjärtat några gånger, säger FAKTA.

Ja, det var det inte, även om det var lite svårt. Jag har dock för länge sedan lovat mig själv att jag inte skulle låta närvaron av en tjej eller en mördare påverka mitt beslut att arbeta med dem här, och att jag skulle göra det oavsett vem som satt där.

Jane Björck Familj

För 28 år sedan gjorde vi ett åtagande gentemot dig, med hjälp av fem oprecisa och orelaterade faktorer.Den har fastnat i halsen några gånger, men på den största delen av kroppen har jag sluppit den mest. Trots att det finns många fler kvinnor inom sportjournalistiken idag tror jag att andra har gjort det bättre än jag, och att det blir lättare att hålla fast vid idag.

Jag har alltid känt mig hotad av mina kockar, och min familj har alltid stöttat mig. Jag har spelat och sett mycket fotboll med mina föräldrar och syskon. Det har alltid varit uppenbart för mig att jag tycker om fotboll lika mycket som de gör.

Men när jag skällde på Bosse och Arne för att de tittade på Kopparvallen och sa till pappa “det är där jag vill jobba när jag blir stor”, skrek han, “det är klart du ska!” på mig. Att säga att “men du kan inte se några kvinnor här” hade varit helt okej för honom. I avsaknad av flera exempel blev jag förvånad över hur mycket denna stötesten betydde för mig.

Detta är något jag inte har tänkt så mycket på, även om några av mina äldre kollegor har nämnt det för mig.Det känns bra att veta att jag har inspirerat andra att ta ett steg tillbaka och följa sina drömmar. Jag hoppas att du kan se att jag har varit synlig. Det hände tidigare att spelare skulle dyka upp och spela på ett annat sätt.Det är verkligen trångt och trångt idag. Det blir svårare att komma på något eget.

Jane Björck Familj
Jane Björck Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!