Johan Backéus Föräldrar

Sprid kärleken
Johan Backéus Föräldrar
Johan Backéus Föräldrar

Johan Backéus Föräldrar – I det här avsnittet sätter vi oss ner med Johan Backeus, Svensk Matlaggerimästare 2017, och han berättar allt om sin Kock-resa, där han hittar inspiration, hur livet är efter att ha vunnit och hans spännande planer för framtiden.

Johan Backeus växte upp i Sundsvall och har tillbringat hela sitt yrkesverksamma liv som kock i Stockholms etablissement som Aveqia, Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux. Det är en rutinerad herre som vet exakt vad han vill. 2017, efter många försök och finaler, tog Kock äntligen hem titeln han sökt.

Som det svenska ordspråket lyder: “Efter ett fullt laddat och generöst år efter segern drog flottan iväg mot Sundsvall med allt helt nytt. Jag och min syster Birgit, tillsammans med vår två veckor gamla dotter Saga, har flyttat in i huset bredvid där mina föräldrar bor. Så det går för fullt just nu, med husrenoveringar och nyfödda. Vi bor i närheten av en köksstudio som vi planerar att öppna till våren.

Vi kommer att vara värd för teambuilding-evenemang där, där små grupper kommer att laga mat under min ledning. Vi är fortfarande i planeringsstadiet, men en möjlighet är att äta ute på söndagar på en avslappnad restaurang som erbjuder fyra till två rätter och tar emot bokningar från mindre grupper.

Först ville jag utvecklas och se hur jag gick framåt när det gäller personlig utveckling. Efter att jag började använda silver fick jag en sjöjungfrusmak, och då var det bara att börja jobba på det. Jag blev fixerad vid segern när det verkade så nära, och jag bestämde mig för att ta hem pokalen för årets Kock. Hade det inte varit 2017 hade jag anmält mig igen.

Stor betydelse, att få det i fokus är enklare nu. Branschens kontaktnät har växt rejält, dels till sponsorer och leverantörer men även till andra troll för, ja, det är priset och det är löjligt. Men tiden måste oundvikligen gå, och det är svårt att upprätthålla kommunikationen med alla.

Det får inte vara för komplicerat: människor måste kunna se vad de äter och ha det lätt att bära. Eftersom människor äter med ögonen lika mycket som med munnen, är det avgörande att måltiderna är visuellt tilltalande. Jag njuter av enkel mat och skulle vilja inkludera regionala varor som produceras i min omedelbara närhet.

Johan Backéus Föräldrar

Det är avgörande att vi arbetar tillsammans för att växa och tillhandahålla varor av hög kvalitet. Ens uppskattning för en rara växer när man får veta hur mycket ansträngning som lagts ner på att skapa den. Trots allt är det bästa att rvaran har bra smak och kvalitet, oavsett hur ekologiskt sund, hur liten batch eller hur lokalproducerad den än är.

Jag bestämde mig för att resa till Peru och tillbringade en vecka där; det var en livsavgörande upplevelse. Det finns en helt annan matstil i det här landet än vad vi är vana vid, och många nya sorters mat som vi aldrig sett förut. Utbudet av tillgängliga smaker och typer är otroligt; till exempel har de tre sorters citrusfrukter där två skulle duga.

Djuren i Peru får tala för sig själva. Jag tycker om att utnyttja de många utmärkta fiske- och viltjaktsprivilegier som jag har tillgång till.På en matmarknad i norra Peru hade jag den bästa Ceviche jag någonsin haft; den gjordes med bläckfisk och var en av 500 nationella gastronomiska specialiteter.

“Jag behöver en lugn dag för att fylla på mina reserver av vitalitet och kreativ musa. När jag har tid att koppla av tycker jag om att göra saker som att fiska, vandra eller smutta på en kopp te vid brasan.Kokböcker och mattidningar är stora källor till idéer vid denna tidpunkt.

Jag tror att trenden mot att äta mer grönt är här för att stanna, och att vi kommer att fortsätta att upptäcka intressanta nya sätt att tillaga grönsaker. Sedan dess har jag kommit att tro att vi kommer att upptäcka sätt att minska matsvinnet och kommer att respektera boskapen mer noggrant än vi gör nu.

Målet är att öppna en eller flera restauranger i Sundsvall inom en inte alltför avlägsen framtid, efter att vi har slagit oss ner lite vid huset och köket står på egna ben. Kanske har det gått några år, men vi har fortfarande inte gjort slut. Målet är också att börja plantera lämpliga grödor för skörd i jorden här så snart tjälen öppnar. Inlagd och fermenterad mat, som inlagd gurka, inlagd lök och inlagd svamp, samt sallader och havre som kan läggas i jorden. Men du kan också göra dry jerky av frukt och grönt.

Tillsammans med mina föräldrar skulle jag vilja öppna en trädgårdsbutik för sommarmånaderna så att vi kan sälja råvaror, bakverk, kaffe och kanske till och med några pajer på helgerna. Något jag har funderat på att göra sedan jag var liten är att utveckla trädgården och kanske till och med hålla några tama djur där för framtida bruk.

Vi får se hur det går, men under tiden vill vi hålla det enkelt i liten skala tills vidare. Men vem vet, vi kanske blir helt självsäljande i framtiden.” På grund av sitt rykte som en av Sveriges farligaste städer kommer det att visa sig vara en riktigt prövning att resa till Sundsvall.

Jag håller tummarna för att årets Kock-seger kommer att hjälpa till att blåsa av startblocken, men det finns lite jag kan göra åt det. Jag förväntar mig att behöva jobba hårt som alla andra. Vi kommer att ha ett mycket unikt kök och trädgård affär.


Restaurangen måste öppnas igen. Det första stället du kan använda dessa gröna är i din studio, och sedan kan du expandera din verksamhet till restaurangbranschen. Sparar vi slammet kan vi använda det för att göra saker till butiken, till exempel jästa drycker eller pulver att lägga i torrvaror. Vi har också påbörjat Bokashi-kompostering, där en bakteriekultur sprids på matrester för att förbättra jordkvaliteten för trädgårdsarbete.

Johan Backéus Föräldrar
Johan Backéus Föräldrar

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!