Jonas Birgersson Förmögenhet

Sprid kärleken
Jonas Birgersson Förmögenhet
Jonas Birgersson Förmögenhet

Jonas Birgersson Förmögenhet – Ner som en orm, upp som en hammare etc. När det kommer till de 20 år som gått sedan Lundabolaget Framfab gick ut på börsen tittar grundaren Jonas Birgersson på yxskaften. Han lyfter fram den teknik som drev superentreprenörerna på 1990-talet. Det har gått 20 år sedan Stockholmsbörsen nådde sitt högsta värde under dot-com-boomen, som inträffade i veckan. Efter det inträffade ett hastigt fall på börsen, med förluster på hela 70 procent i slutet av 2002.

Indexraset föregicks av fler r ohämmad marknadstro p unga internetföretag värdenades till miljardbelopp, men när bubblan sprack tynde mnga bolag bort nästan lika snabbt som de uppsttt.En av 90-talets mest kända internetpionjärer var en man som hette Jonas Birgersson. På höjden av sin framgång med IT-konsultföretaget Framtidsfabriken (senare omdöpt till Framfab) värderades företaget till 42 miljoner svenska kronor, och i kundlistan ingick Ikea och Volvo. Och så var märket borta.

“Svenskarna älskar att peka fingrar på olyckor. Vi har lagt grunden för något som vi fortsätter att dra nytta av än i dag, och det är därför vi har beslutat att ta in kapital till vår verksamhet i form av en börsnedgng, som Jonas Birgersson så högtidligt uttrycker det.

Han välkomnar dig till sitt kontor i centrala Lunds historiska elverket, iklädd fleecekofta och greppar en stor mugg te. Hans nuvarande företag, Via Europa och Labs 2, är baserade på dessa platser. Så småningom förvärvade verksamheten Jonas Birgerssons tidigare Framfab-kontor, där han arbetat sedan starten.

“Endast runt 1% av alla klagomål som skrevs om Framfab gällde tekniska frågor; resten fokuserade helt på pengar. Det handlade om totalisatorns position i styrelsen i dagsläget. Vilken av de två enhörningarna, Framfab eller Icon Medialab , ska man lägga sina pengar på för att maximera sin inkomst, frågar Jonas Birgersson.

Entreprenören Johan Stal von Holsteins skötebarn var det hett omtvistade IT-konsultföretaget Icon Medialab, vars grundares ärvda välstånd ofta jämfördes med rivaliserande vd Jonas Birgerssons. Visserligen även ett kraftigt försvagat Framfab p slak lina balanserades efter it-kraschen, men till skillnad från Icon gick Lundabolaget inte till dess grav.

“Efter att bubblan sprack var Framfab ett mindre företag men fortfarande den tredje största övergripande marknadsförings- och e-handelsdistributören i världen”, säger Jonas Birgersson, som konstaterar att den brittiska reklamjätten WPP förvärvade företaget för några år sedan.

Förutom att grunda Framfab 1998, grundade Jonas Birgersson även Bredbandsbolaget, vilket gav honom smeknamnet “Bredbandsjesus” för sitt korståg för att utbilda svenskar om behovet av snabbare internet.Sju r efter, när företaget sldes till den norska telejätten Telenor, uppges han ha ftt cirka 30 miljoner kronor för ses minoritetspost I Bredbandsbolaget. Men om Jonas Birgersson hade sålt sina aktier i Framfab före kraschen hade mycket mer pengar kunnat tjänas.

“Jo, men efter 15 miljoner svenska kronor har du inte sett någon nytta av mer pengar. Bara för att du har fem bilar betyder det inte att ditt liv kommer att förbättras med en faktor fem. När Fredrik Belfrage frågade mig varför jag inte gör det. köpa dyra viner, till exempel, jag blev nästan häpen över hans fråga. Även om jag inte dricker alkohol, speciellt vin. Att ha en bil är bara för mycket av besvär för mig, så jag bryr mig inte ens om en.

Jonas Birgersson Förmögenhet

En större andel i banken kan ge möjligheter att genomföra nya och kostsamma projekt samtidigt som behovet av externt kapital som döljer ägarnas inflytande inom företaget minskar. Detta skulle gälla oavsett nivån på den privata konsumtionen. Men prinsen insisterar på att Jonas Birgersson inte har fastnat i leran.

Den vilar på antagandet att man inte kan få finansiering för sina idéer på något annat sätt; Jag håller inte med om denna premiss och hävdar att vi alltid har varit framgångsrika i detta avseende. Av någon anledning kände Ingvar Kamprad och Hans Rausing sig tillräckligt säkra på Framfabs framtid för att sammanlagt investera 25 miljoner svenska kronor. Men i verkligheten krävde vi inga ekonomiska resurser alls. De gav oss mest trovärdighet, vilket gjorde att stora företag var ivriga att samarbeta med oss.

Enligt Jonas Birgersson fanns det bara en fördel Framfab hade på börsen. Konsultfirman förväntades expandera tillsammans med dåtidens blomstrande marknad. Med en så snabb expansion hade företaget svårt att anställa så många män som de behövde för att hänga med efterfrågan.

“Ett sätt att få kompetenta personer snabbare än vi kunde rekrytera dem var att förnya företagen”, och “för att förnya företagen var vi tvungna att ha en valuta som potentiella köpare kunde se och konvertera till kontanter.”Ett dotterbolag till Bredbandsbolaget, Via Europa, verkar nu i samma bransch.

Vi var pionjärer i utvecklingen av nätverk som stöder bandbredder på 10, 100 och 1000 Mbit/s. Entreprenörer som Daniel Ek på Spotify och Niklas Zennström på Skype har tackat oss för detta och berättat om fördelarna som deras företag har sett av att använda vår teknik, enligt Jonas Birgersson.


Men det ändrar inte det faktum att allmänhetens uppfattning om hans och andra pionjärers verksamhet har kvävts av den klyschiga skildringen av den nuvarande teknologiska boomen.
Vi klev in i paradigmskiftet från industrisamhället till nätverkssamhället, den största tänkbara sociala förändringen som har haft större inverkan på våra liv än vi någonsin kunnat föreställa oss.

Under de tiderna är den vanligaste frågan hur det känns att ha “gått iväg” med teoretiska miljoner kronor i börsvärde. Jag tycker att det är ett stort värde, säger Jonas Birgersson och menar att Slumpen är en bättre placeringsalgoritm än den bästa fondförvaltaren i världen.

Slumpen tar inte ens provision. Det bästa sättet är dock att helt undvika aktiemarknadsspekulation Min 40-årspresent till mig var att gå av börsen med Labs 2, och vi kommer inte tillbaka.

Jonas Birgersson Förmögenhet
Jonas Birgersson Förmögenhet

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!