Jonas Hassen Khemiri Barn

Sprid kärleken
Jonas Hassen Khemiri Barn
Jonas Hassen Khemiri Barn

Jonas Hassen Khemiri Barn – Författaren Jonas Hassen Khemiri har skrivit ett antal böcker, inklusive fem romaner, sex pjäser och en bok med noveller, essäer och pjäser. Ett öga rött (Ett öga rött) gavs ut som hans debutroman och fortsatte att bli den bästsäljande svenska pocketboken det året.

Efter mycket förväntan släpptes Khemiris andra roman, Montecore: The Silence of the Tiger, till kritikerros och fortsatte med att vinna P.O. Enquists litteraturpris, Sveriges Radios pris för bästa roman och en nominering till Augustpriset. Romanen ansågs vara “underbar” av The New York Times Book Review när den släpptes i USA av Alfred A. Knopf.

Khemiris kortroman Jag kallar mina bröder (Jag ringer mina bröder) fick stor beröm när den släpptes 2012 i kölvattnet av en terroristbombning i hjärtat av Stockholm.Khemiris fjärde roman Allt jag inte minns (Allt jag inte minns) släpptes 2015 och belönades med Augustpriset, Sveriges högsta litterära utmärkelse. 2020 släppte FSG sin amerikanska utgåva av The Family Clause (Pappaklausulen).

Romaner av Khemiri har översatts till över 30 olika språk. Han är också känd för sitt arbete som dramatiker; hans sex pjäser har producerats av mer än hundra företag runt om i världen. För sin första pjäs, Invasion!, som hade premiär i New York 2011, fick han ett Obie Award från Village Voice.

Det andra stycket, God Times Five, spelades i Sverige och det tredje, De hundra vi är, belönades med Norges högsta teaterutmärkelse, Heddapriset. Debuten av Khemiris nyaste pjäs, ägde rum på Stockholms Dramaten i oktober 2014, och den möttes av kritikerros. Dess föreställningar har setts i USA, Tyskland, Norge och Island.

Efter den första publiceringen i Dagens Nyheter 2013 blev Khemiris öppna brev till den svenska justitieministern som reaktion på det kontroversiella polisprojektet REVA snabbt en av de mest delade berättelserna i svensk historia på sociala medier.

Verket mottogs så väl att det så småningom översattes till över ett dussin språk och trycktes i tidningar över hela världen, inklusive The New York Times. 2021 flyttade Khemiri till New York City med sin familj för att ta en position som Cullman Fellow vid New York Public Library. 2017 blev han den första svenska författaren som fick en novell publicerad i New Yorker.

Jonas Hassen Khemiri tänjer alltid på gränserna för vad som är möjligt med språk och vad som kan åstadkommas i världen i stort genom sin innovativa litterära akrobatik och orubbliga sociala melankoli.Papaklausulen, den senaste romanen av Jonas Hassen Khemiri, var en tidig bästsäljare redan innan den kom på hyllorna. Vi arrangerade att författaren och bloggaren Flora Wiström träffade Khemiri för att prata om faderskap och den nya boken:

Jag träffar Jonas Hassen Khemiri i Bonnierförlagens hus på Sveavägen. Vi eskorteras till ett rum med stuckaturväggar och guldfåtöljer. Den här scenen påminner om hotellrummet i Notting Hill, där Hugh Grant låtsas vara från Horse & Hound magazine för att tillbringa lite privat tid med Julia Roberts. Det finns stora förhoppningar på Jonas Hassen Khemiri. Det är dagen han äntligen får läsa Papaklausulen, hans senaste roman, för första gången. Den har också förgyllda utsmyckningar.

Huvudpersonen i romanen är en son som nyligen blivit förälder. Med tanke på en farfar som också är pappa. Angående en syskonmamma. Farfadern, den äldste, återvänder till Sverige årligen för att se familjen han lämnade efter sig. Därefter kan han flytta in på sonens arbetsplats. Utöver detta står sonen till svars för sin fars brev och misstänkta ekonomiska aktiviteter.

Jonas Hassen Khemiri Barn

En sons växande trötthet på “farsklausulen” i deras avtal. Många spännande frågor ställs genom hela boken, inklusive: Dessutom, och detta är möjligen den mest avgörande punkten: Khemiri för dagbok då och då. Det är så han tolkar det: en frenetisk strävan att få kontroll över sitt liv. Det sker snabbt och ofta i form av poäng. Varje ord i Word-dokumentet är understruket med rött. Närhelst han tänker allvarligt på ett ämne, dyker det oundvikligen upp igen i dagboken.

En loopad mental process. Kanske ett frö till en idé att bygga vidare på i framtida arbeten. När jag var yngre hade jag en djupt rotad motvilja mot frånvarande föräldrar. Kanske har det att göra med att jag åkte långa sträckor utan att prata med min pappa, som jag älskar väldigt mycket.

Jag har funderat på möjligheten att det skulle vara fallet så länge jag kan minnas. Jag har lovat mig själv att mina barn aldrig kommer att vara utan mig. Och jag gick själv med i föräldraskapet för fem år sedan. Vid det här laget i mitt liv har jag två egna barn. Kärleken mellan er två är otrolig. Och ändå, det finns tillfällen då jag bara vill komma bort.


Det är omöjligt för mig att hitta en plats. Jag är min pappa i sådana stunder. Att jag fortsätter att kritisera samma egenskaper hos honom som jag redan ogillat. Att ha någon att rikta ditt förakt mot gör processen att tjäna det föraktet mycket enklare och snabbare löst.

Resan från förakt till uppskattning är dock rikare på dramatik och komplexitet. Mina journalanteckningar upprepade samma tankar. Jag behövde förstå vilka de var. Khemiri hade länge hoppats att hans nästa roman skulle bli annorlunda. Han var upptagen med vad han kallar, kaninöron, “det livsviktiga”.

Jonas Hassen Khemiri Barn
Jonas Hassen Khemiri Barn

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!