Merit Hemmingson Familj

Sprid kärleken
Merit Hemmingson Familj
Merit Hemmingson Familj

Merit Hemmingson Familj – Kompositören och organisten Merit Hemmingson föddes den 30 augusti 1940 i Gärdsta, Jämtland, i den lilla orten Marby Socken. I slutet av 1960-talet blev han känd för sina moderna poparrangemang av svensk folkmusik.

I mitten av 1950-talet spelade Merit Hemmingson piano i olika jazzinfluerade jämtländska dansorkestrar. För sitt elevarbete på Wargentinskolan flög hon till Stockholm 1959 och tillbringade mycket tid på Nalen där bl.a. Efter en resa till USA bildade hon sitt eget band, Merit H. and her Girl Stars, med fyra afroamerikanska kvinnliga musiker som återvände till Sverige.

I mitten av 1960-talet bytte hon från harpan till hammondorgeln och blev Meritones dirigent. När Huvva! kom ut 1971 blandade hon svensk folkmusik med rockmusik och en unik ordfri nynnande.Albumet fick stor uppskattning och följdes av Trollskog (1972) och Bergtagen (1974), som fullbordade sin svenska folkmusiktrilogi.

Det for tv vita duvor (1973) spelades in i Vikens kapell, Frostvikens socken, och i samarbete med Beppe Wolgers samtidigt. På 1970-talet komponerade hon musik till ett antal tv-filmer. Under Melodifestivalen 1972 var hon med i juryn.

De senaste åren har hon samarbetat med en rad framstående musiker, däribland harpisten Gloria Lundell och sångerskan Maritza Horn på albumet Orgel, harp, and horn (1983), samt Anita Strandell och pianisten Dana Dragomir.

2002 gjorde hon sin Svensktoppen-debut med “Ack du min längtan”, ett samarbete med Ola Magnell om mikrofonen. Hennes debutalbum, Merit – Queen Of Swedish Hammond Folk Groove, släpptes året därpå.

Sedan 1967 har hon haft ett nitton-album. Av alla tre är Huvva!, Trollskog och Bergtagen de mest kända svenska folkvisorna med ett beat. Det mest kända av Hennes enskilda stycken är Gammal jämtlandsk brudmarsch från Huvva!, vars ny version hölls på att spelas in vid den tiden. Den lilla jämtländska brudmarschen vällde ner i Bergtagens skidor på morgonen och landade på Tio i botten.

Under 2000-talet hade han sin folkmusiker uppmärksammade och kunde återvända. Ola Hultgren (sedan 2018 Ola Winkler) och Tobias Fröberg samarbetade på hennes senaste album. Album Merit, släppt 2016, är det första som innehåller helt originallåtar.

Hennes introduktion till Swedish Music Hall of Fame ägde rum 2017.2019 tilldelades Hemmingson ett av Sveriges största konstnarsstipendier, Ganneviksstipendiet på 1,5 miljoner dollar. Målet med detta projekt är att lyssna på samtidskonst som kan förväntas ha en betydande inverkan på kulturlandskapet.

Motivationen är borta:Det är Merit Hemmingson, inte Merit Hemmingson Familj |Merit Hemmingson började spela piano i flera jamtländska dansorkestrar som var starkt influerade av jazz i mitten av 1950-talet. Hon flyttade till Stockholm 1959 efter att ha avlagt examen från Wargentinskolan i stersund och arbetat som biträdande konstnär bland annat på Nalen.

En hemresa till USA följdes av en resa till Sverige med fyra afroamerikanska kvinnliga musiker som skulle gå vidare och bli medlemmar i hennes eget band, som de döpte till Merit H. and her Girl Stars.I början av 1960-talet slutade hon spela alla andra instrument utom Hammondorgel och började dirigera Meritones. Huvva! släpptes av honom 1971, innehållande en blandning av svensk folkmusik och rockmusik, samt hans egen unika nynnande.

Merit Hemmingson Familj

“Svensk folkmusik i ett tempo” var titeln på en cd-rom. I det följande albumet, Trollskog och Bergtagen, avslutade han sin trilogi av svensk folkmusik och fick mycket kritik.Skivan “Det för tv vita duvor” framfördes av Beppe Wolgers och Vikens kapell, även känd som Frostvikens socken, under samma tidsperiod.

På 1970-talet medverkade hon i många olika tv-filmer med sina musikaliska talanger. 1972 var hon jurymedlem i Melodifestivalen. Under hela sin karriär har han samarbetat med en lång rad musiker, inklusive harpisten Gloria Lundell och sångerskan Maritza Horn på albumet Organ, harp, and horn.

Han har även arbetat med bland annat Anita Strandell och panflöjtisten Dana Dragomir. Låten “Oh du my längtan” av Ola Magnell dök upp på Svensk Topp 40 2002. Merit – Queen of Swedish Hammond Folk Groove släpptes 2005.

Jag flög till Stockholm dagen efter att jag fått mitt diplom, och jag tog med mig huvuddelen av mina ägodelar till Nalen. Oscar Petersons jazzskola i Toronto var mitt första tillfälle, men en ledning fick mig att istället resa någon annanstans och vila efter ett band som skulle uppträda i Sverige.

På ett smart och humoristiskt sätt friade jag att flyga till New York. Birdland, en välkänd jazzklubb, var en av de ställen jag ofta besökte och jag var även bandledare på bland annat Village Vanguard. Joe Zawinul och Lalo Shifrin undervisar.

Merit Hemmingson Familj
Merit Hemmingson Familj

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Annonsblockerare upptäckt!!!

Vi har upptäckt att du använder tillägg för att blockera annonser. Vänligen stödja oss genom att inaktivera denna annonsblockerare.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock
error: Innehållet är skyddat !!